Murat Çelik EFES-2024 izlenimleri
HABERİ PAYLAŞ

EFES-2024 izlenimleri

Geçen hafta, Efes 2024 askeri tatbikatının son iki gününü izledim İzmir Seferihisar Doğanbey körfezinde. Bir grup gazeteci, Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) davetlisiydik. 1990’ların ortasından itibaren kaç tatbikat takip ettim bilmiyorum. Efes, Denizkurdu, Toros, Güvenilir Denizkızı gibi yaz tatbikatlarının yanı sıra defalarca da kış tatbikatları izledim.

EFES-2024 izlenimleri

Şunu söylemeliyim; ilk kez teknolojinin bu denli belirleyici olduğu ve verimli kullanıldığı bir askeri tatbikata şahit oldum. Geçmişte; kimi zaman bir tank arızalanır, arazide kalırdı mesela. Ya da bir zodyak botun motoru bozulurdu denizde. Efes 2024’te hiçbir teknik sorun yaşanmadı. Daha da mühimi; akıllı, yeni nesil mühimmatın sıfır sapma yani yüzde 100’lük isabet oranı çok etkileyiciydi. Bir açıdan da korkutucu. Kilometrelerce uzaktan atılan bombalar, roketler, torpidolar hedefleri ‘tam isabet’ ile vurdu. Üstelik kullanılan kara, deniz ve hava araçları, silahlar ve mühimmatın neredeyse tümü yerli üretimdi bu defa. En çok duyduğumuz iki kelime “Yerli ve milli” oldu tatbikat boyunca.

Haberin Devamı

EFES-2024 izlenimleri

11 BİN PERSONEL, 45 ÜLKE

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) planlı tatbikatlarından olan Efes 2024, Türkiye’nin askeri gücünü ortaya koydu. Özellikle de caydırıcılık gücünü… Tatbikat, MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Öztürk’ün yaptığı açıklamada şu şekilde tanıtıldı: “EFES-2024 Tatbikatı; ülkemiz ev sahipliğinde, Ege Ordusu Komutanlığımızın sevk ve idaresinde, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla, 25 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında Bilgisayar Destekli Komuta Yeri ve 9-30 Mayıs tarihleri arasında Fiili Atışlı Arazi Safhası olmak üzere iki safha hâlinde Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atış ve Tatbikat Bölgesinde icra edildi. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin en büyük birleşik, müşterek tatbikatlarından olan EFES-2024’e millî unsurlarımızla birlikte 45 ülkeden gözlemci, birlik ve unsurların yer aldığı yaklaşık 11 bin personel katıldı.”

EFES-2024 izlenimleri

HEM ASKERİ HEM EKONOMİK GÜÇ

Seçkin gözlemci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi tatbikatı. Yabancı konukların Türkiye’ye ilgisi Erdoğan ile sınırlı kalmadı. MSB Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanları da tatbikatın misafirlerinin ilgi odağı oldular. Tatbikat alanına hakim iki gözlem yerinin yanında bir de savunma sanayii sergi alanı kurulmuştu. Türkiye’nin önde gelen firmalarının ürettiği askeri araç, mühimmat ve silahlar hem tanıtıldı hem pazarlandı bu alanda. Tabancadan tanka, SİHA’dan radar sistemlerine kadar son teknoloji ürünü, ‘Made in Türkiye’ askeri malzemenin satışı için anlaşmalar yapıldı. Öğrendim ki, bazı mühimmat ve sistemlerde sıra varmış. İşin özeti şu: Bu çağın tatbikatları sadece arazide ya da atış alanlarındaki askeri faaliyetlerle sınırlı değil. Tatbikat sahalarında kurulan anlaşma masaları da en az onlar kadar önemli. Tatbikatlar artık ekonomik girdi yaratan büyük bir pazar niteliğinde.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder