Murat ÇelikKüçük yatırımcıya notlar

HABERİ PAYLAŞ

Küçük yatırımcıya notlar

“Bu yılın başında 3 milyon 80 bin olan Borsa’daki yatırımcı sayısı, bugün itibarıyla 7 milyon 600 bin kişiyi geçmiş durumda. 9 ayda iki katından fazla bir artış… Özellikle haziran ayından itibaren hızlanan katılımla gençler arasında da çok yaygınlaştı hisse senedi alıp satmak. Şu sıralar çok fazla sayıda halka arz var ve halka arz edilen bu şirketler -az sayıda hisse alınabilse de- küçük yatırımcıya cazip geliyor. Ama özellikle o küçük yatırımcının dikkat etmesi gereken çok önemli noktalar var.”

Haberin Devamı

Küçük yatırımcıya notlar

Bu cümleler Türkiye’nin saygın ekonomistlerinden, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova’ya ait. Arzova’ya ekonomide gelinen noktayı ve yatırımcının önündeki seçenekleri sordum. Özellikle de yoğun ilgi gören BİST yani Borsa İstanbul’u… İşte Burak Hoca’nın altını çizdiği noktalar:

YATIRIM SEÇENEKLERİ

Seçimlerin ardından başlayan yeni dönemde Merkez Bankası faiz artırıyor. İşte bugün (dün) 500 baz puanlık artışla, yüzde 30 seviyesine geldik. Merkez Bankası, bankaların da bu politika faizine yaklaşmasını umut ediyor.

Böyle olunca, yatırımcı için Borsa dışında alternatifler oluşmaya başlıyor. Borsa’nın en büyük düşmanı yüksek faiz.

Riskten uzak durmak isteyen küçük yatırımcı için TL mevduat güvenli bir seçeneğe dönüşüyor. Bakın kur korumalıdan dönenler için yüzde 50 mevduat faizi var bugün. Diğerleri için de mevduat faiz oranları artıyor.

Bugün yatırımcı nereye gidebilir? Döviz bir seçenek. Eskisi gibi baskılanmıyor çünkü. Mevduat faizi -dediğim gibi- cazip hâle gelmeye başladı. Bir de özel sektör tahvilleri tercih edilebilir. Özetle, Borsa cazibesini korusa da tek seçenek olma özelliğini yavaş yavaş kaybediyor.

BORSA HÂLÂ CAZİP

Seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin çizdiği rotayla birlikte Borsa’ya yabancı yatırımcı girişi bir ölçüde sağlandı. Ancak Türkiye’nin risk primleri hâlâ yüksek. Aylık enflasyon, birçok ülkenin yıllık enflasyon oranının üzerinde.

Ayrıca ‘Naci Ağbal travması’ yabancıların hafızasında yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Mehmet Şimşek yönetiminin arkasında duruyor ama yabancılar bu duruşun devam edeceğinden emin olmak istiyor. Bunun yanı sıra döviz rezervleri de malum seviyede. Bu durum SWAP piyasalarını yabancılara açmamıza engel teşkil ediyor.

Haberin Devamı

Ekonomi yönetimi, kademeli bir normalleşme öngörüyor. Benim tahminim, enflasyonla kararlılıkla mücadele edilir ve siyasi olarak bu politikanın arkasında durulursa, yatırımcı için adres yine Borsa olacak.

Borsa bugün genel itibarıyla alternatifsiz değil ama hâlâ cazip. Yabancıların girme potansiyeli ve ucuz kalmış şirketler var çünkü.

Yabancı yatırımcı fonlar üzerinden ve daha kurumsal geliyor. BİST’teki kurumsal, büyük şirketlere, holdinglere ya da bankalara teveccüh gösteriyor. Fiyat mekanizmasının doğru oluşmasına da katkıları oluyor.

Son olarak… Küçük yatırımcıyı yine uyarmak durumundayız. Tüyolar, kulaktan dolma bilgiler ve sosyal medya dedikodularına güvenerek parasını Borsa’ya yatıranlar hüsran yaşayabilir. Sadece işin uzmanı, lisans sahibi yetkin kişi ve kurumlara itibar edilmeli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder