Bilim insanlarının ‘dalga’ değil ‘tsunami’ olarak adlandırdığı Omicron varyantı gündemin ilk sırasındayken, üniversite öğrencilerinin gündeminde yüz yüze dersler ve sınavlar var. Karşılaştığım birçok üniversite öğrencisinden bizzat dinledim. Çok sayıda üniversiteliden de aynı konuda mesajlar alıyorum.
Konu, Omicron’un hızla yayıldığı ortamda yüz yüze yapılan sınavlar. Bir hukuk fakültesi öğrencisi, hafta başında şöyle yazdı mesela: “Vaka sayıları 45 bini bulmuşken ve yeni varyant tehlikesi bu kadar büyükken, ben perşembe günü saat 13,00’te bir sınava, saat 15,00’te de ikinci bir sınava gireceğim.
Yani yaklaşık 4 saat boyunca sınıf içinde bulunmak zorundayım. Aynı durumda yüzlerce, binlerce kişiyiz. Ayrıca vaka sayıları cumaya kadar daha da artacaktır. Bu sadece bizim bölüm için değil, tüm fakülteler için geçerli.” Mesajı yazan öğrencinin tahmin ettiği gibi, hafta başında 45 bine yaklaşan vaka sayısı, çarşamba 66 binlere ulaşmıştı.
İstanbul’dan gelen mesajların birinde, dersler ve sınavlarla ilgili durum şöyle anlatılıyordu: “Işık, Gedik, Altınbaş, Ayvansaray, Maltepe, Beykent, Sabancı, Koç, Boğaziçi, İTÜ, Piri Reis, Doğuş ve Haliç gibi birçok üniversite online’a (uzaktan öğretim ve sınav) döndü.
Buna karşılık Okan, Marmara, Medeniyet, Yaşar, Aydın ve Namık Kemal gibi üniversiteler ise hâlâ yüz yüze ders ve sınavda ısrar ediyorlar. Bu üniversitelerde okuyan ve çalışanlar, diğerlerine kıyasla büyük risk altında. Sınavlara giren ve girecek öğrenciler olarak kaygılıyız, gerginiz.”
Ankara’da bir kafede karşılaştığım bir öğrenci de şöyle dedi örneğin: “Her üniversite kendi karar veriyor. Bu duruma YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) tavrı yol açtı. YÖK neden böyle bir konuyu üniversitelerin inisiyatifine bırakıyor?”
Ankara Üniversitesi de öğretim ve sınavlara yüz yüze devam eden kurumlardan. Bu tercihin nedenini sorduğumda aldığım yanıt şu oldu: “Bizim öğrencilerimizin yüzde 90’dan fazlası aşılı. Bu nokta önemli bir avantajımız. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde bir Pandemi Koordinasyon Kurulumuz var. Kendi bilim kurulumuz yani.
Tıp Fakültesi Dekanımızın başkanlığında görev yapan bu kurulumuz, tedbirlerin uygulanma seviyesi dahil her konuyu düzenli ve titizlikle takip ediyor. Yüz yüze öğretime devam etme konusuna gelince… Öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin büyük çoğunluğu yüz yüze devam etmekten yana. Yine de son karar fakültelerin yetkili kurullarında. Sınavlar yüz yüze yapılacak.
Sadece yurt dışında olan ya da Covid pozitif olan öğrencilere, durumlarını belgelemek koşuluyla yeniden sınava girme hakkı tanınacak. Ankara Üniversitesi’nde riskli bir durum yok ve her türlü önlem azami hassasiyetle, sıkı şekilde uygulanıyor.’’