20 yaşındaki Eda DOĞAN Antalya’nın Alanya ilçesinde, 17 yaşındaki Mustafa Çiloğlan ile 21 yaşındaki Helin Bayın Gaziantep’te ve 20 yaşındaki Hazal Işık İstanbul’da hayatını kaybetti. Bu dört genç de Down Sendromluydu ve dördü de Covid-19’dan öldü. Bu acı bilgiyi Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gürbüz verdi.
DOWN SENDROMLULAR ACİLEN AŞILANMALI
Gürbüz’ün aktardığı bu dramatik haber üzerine Federasyonun Genel Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay ile konuştum. Tuncay, bünyeleri hassas, bağışıklık sistemleri güçsüz olan Down Sendromlu bireylerin koronavirüse yakalandıklarında bunu atlatmalarının, diğer insanlara oranla daha zor olduğunu söyledi. Okullar açıldı ve çocuklar birbirleriyle sürekli etkileşim halinde.
Bu durum da riski daha da artırıyor. Birçok Down Sendromlu öğrenci anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lisede öğrenimlerine devam ediyor. UDF Genel Başkanı Tuncay şöyle dedi: - Yaşanacak olası sağlık sorunları ve vefatların önüne geçmek, eğitimin daha sağlıklı devam etmesi için, aşılama sürecinin üçüncü aşamasında Down Sendromlu bireylere öncelik verilmesi gerekiyor.
ÖZEL ÇOCUKLAR ÇOK ZORLANIYOR
Down Sendromlu çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyan gruptalar. Covid -19’un hayatımıza girdiği şu son bir yılda, pandemiye özel koşullarda yaşam, en çok onları zorluyor. Öğretmenlerinin uyarılarına karşın kendilerini koruyacak kurallara uymakta güçlük yaşıyorlar. Nedenini, nasılını Muhammed Abdullah Tuncay anlattı:
- Sevecen olan Down Sendromlu öğrenciler arkadaşlarına sarılmak istiyorlar,
- Salya kontrolü olmadığı için maskenin 10 dakikada bir değiştirilmesi gerekiyor,
- Maske, sosyal mesafe, el yıkama ve diğer hijyen kurallarına tam olarak uyamıyorlar,
- Hastalık semptomlarını tam olarak ifade edemiyorlar,
- Kış aylarında gribal enfeksiyonu çabuk kapıyor ve sınıfta hapşırıyor veya öksürüyorlar,
- Hastalandıktan sonra da farkında olmamaları nedeniyle virüsü çevrelerine bulaştırma riskleri diğer çocuklara oranla yüksek oluyor.
- Bütün bunların yanında, Down Sendromlu bireylerde, kronik rahatsızlıklar, enfeksiyonel rahatsızlıklar, kilo problemi, kalp yetmezliği, solunum yolu hastalıkları ve tiroit sorunları yaygın.
Down Sendromlu bireylerin durumu bu maalesef. Federasyon, bu özel gruptaki insanların bir an önce aşılanmasını talep ediyor. Umarım Sağlık Bakanlığı bu insanların sesini duyar da, dört gençten daha fazla can kaybı olmaz. Bu arada son bir not… Türkiye’deki Down Sendromlu birey sayısı tam olarak bilinmiyor. Garip ama gerçek… 70 bin civarında olduğu yönünde gayriresmi bir bilgi var fakat kesin sayıya hiçbir kaynaktan ulaşılamıyor.