Görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladığı verilerle kendini kademeli olarak geliştirebilen yapay zekalı robotlar artık savunma sanayiinden sağlığa, eğitimden otomotive kadar her alanda kullanılıyor. Bu durum, robotik bilim ve makineler arası iletişim uzmanlığına olan ihtiyacı hızla artırdığı gibi kariyerini bu yönde şekillendirmek isteyen gençler için de müthiş bir fırsat yaratıyor. Sistemin vakit kaybetmeden öğrenilmesi adına ücretsiz çevrimiçi yapay zeka, makine iletişimi ve oyun geliştirme gibi kurslar düzenlenmeye başladı.
DERİN ÖĞRENMEDEN SİNİR AĞLARINA...
Robotik, görüntü işleme, akıllı sistemler tasarlama, derin öğrenme, algoritmaları anlama, oyun teknikleri ve yapay sinir ağları geliştirebilme gibi pek çok eğitimin verildiği bu kurslar sayesinde hem iş bulma konusunda rakiplerinizden birkaç adım öne geçebilir, hem de girişimcilikle ilgili ufkunuzu genişletebilirsiniz. Online olduğunuz her yerden katılabileceğiniz o kurslardan bazılarını sizler için derledik:
GOOGLE AI: Google’ın eğitim platformu ‘ai.google/education’, yapay zeka konusunda kendini geliştirmek isteyen her seviyeden kullanıcıya hitap ediyor. Google eğitmenleri tarafından verilen derslerde, makine öğrenimine giriş, yapay sinir ağları, veri hazırlama ve derin öğrenme gibi konular işleniyor. Eğitimlerde ayrıca onlarca alıştırma bulunuyor.
GELECEĞİ YAZANLAR: Turkcell’in Türkiye’deki bilişim potansiyelini açığa çıkarmak için başlattığı ‘geleceği yazanlar’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında robotik, veri tabanı programlama, mobil programlama, yapay zeka, oyun geliştirme gibi pek çok eğitim veriliyor. Koçluk olanaklarının sunulduğu eğitimlerde başarılı olanlara Turkcell iş ortaklığı fırsatları da sunuluyor.
ELEMENTS OF AI: Finlandiya merkezli bu kurs, 6 hafta boyunca devam ediyor ve sonunda sertifika veriliyor. Belgeyi almak için yüzde 50’nin üzerinde başarılı olmanız gerekiyor. Şu ana kadar 750 binin üzerinde kişinin kaydolduğu kursun içeriğinde; yapay zekanın ne olduğu, gerçek dünya ile bağlantısı ve problemleri çözme yetisi gibi birçok ders bulunuyor. Adres ‘elementsofai.com’.
STANFORD ÜNİVERSİTESİ: Makine öğrenimi, veri madenciliği, oyun teorisi, matematiksel düşünme, doğal dil işleme ve algoritma gibi pek çok çevrimiçi bilişim kursları veriyor. Dersler genelde 5-6 hafta sürüyor ve sertifika imkanı sunuluyor. Buradaki eğitimlerin adresi ‘online.stanford.edu/free-courses’.
TECHCAREER: ‘Techcareer.net’in’ Tech Masters adlı programında canlı ve uygulamalı olarak Zoom üzerinden mobil yazılım geliştirme, veri bilimleri, siber güvenlik, dijital pazarlama, oyun tasarımı gibi pek çok ders sene boyunca ücretsiz veriliyor. 30 ile 60 saat arası süren eğitimler esnasında sürekli proje geliştiriliyor.
HAFTANIN OLAYI
'TAKİP’TE YENİ RAKİP
Apple’in takip cihazı Air Tag’e Huawei’den rakip geldi. Çinli şirket kıyafet üzerine, ayakkabılara hatta bisiklet jantlarına bile takılabilen ‘S-TAG’ adlı 7.5 gram ağırlığında takip cihazı geliştirdi. Bünyesinde 9 eksenli bir algılama sensörü bulunan cihaz, kişilerin konumuna göre tüm hareketlerini hassas şekilde kayıt altına alıyor. 50 metreye kadar su geçirmeyen, ayrıca Huawei akıllı saatler ve telefonlar ile tam uyumlu çalışabililen cihazın şarj süresi ise 30 gün.
TEKNO TURU
Honor’un ödüllü fotoğraf yarışması Magic Moments Awards 2022 başladı. Başvurular şirketin resmi sitesinden 25 Ağustos 2022’ye kadar devam edecek. Doğa ve şehir manzarası, hayvan ve bitki fotoğrafları gibi kategorilerin yer aldığı yarışmada ilk üçe girenler 10 bin dolar kazanacak.
Üçüncü sınıf öğrencilerinden oluşan Logo Robotik Kodlama Takımı, aldıkları eğitimlerle topraksız tarım ile çilek bahçesi, pino ile kedi otomatı, ilaç içmeyi unutanlar için hatırlatıcı ve balıklar için yem otomatı geliştirdi.
Casper, Intel Core i3 ve i5 Tiger Lake işlemcilere sahip 11. Nesil Nirvana F500 laptopunu görücüye çıkardı. 8.3 mm’lik ince çerçeve yapısıyla geniş ekran deneyimi yaşatan cihaz, yansıma önleyici özelliği de barındırıyor.