Bursa'da düzenlenen Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi'ne Nobel Tıp ödüllü Prof. Dr. Craig Mello ile birlikte dünya genelinden 81 bilim insanı katıldı. Etkinlikte, tarımın geleceğinin yalnız tarlalarda değil Ar-Ge (araştırma-geliştirme) merkezlerinde belirlendiğini ve moleküler bitki korumanın kritik önem taşıdığına dikkat çekildi.
OYAK bünyesindeki gıda, tarım ve hayvancılık şirketi Hektaş’ın Bursa Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi’nde (F.A.R.M), 2’nci Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşen etkinliğe aralarında Nobel Tıp Ödülü sahibi ABD’li biyoloji profesörü Craig Mello’nun da olduğu 20 ülkeden 81 bilim insanı katıldı. ‘Canlıyı canlıyla koruma’ temasının öne çıktığı kongrede bilim insanları, tarımın geleceğinin bilimsel araştırma-geliştirmeye (Ar-Ge) dayalı bilgide olduğunu vurguladı.
TÜKETİM HIZLA ARTIYOR
18 Mayıs’a kadar devam edecek kongrenin açılışında konuşan OYAK Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Grup Başkanı ve Hektaş Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ortakçıer, üretime teknolojiyi entegre eden yenilikçi uygulamalarla hem üreticinin hem tüketicinin yanında yer aldıklarını kaydederek, “Bitki besleme, hayvan sağlığı, tohum gibi stratejik alanlara yaptığı yatırımlarla ölçeğini genişleten Hektaş, global bir şirket olarak tarıma öncülük ediyor. Gelecek 10 yılda nüfus artışına bağlı olarak gıda tüketiminin yüzde 1.4 artacağı, buna karşılık gıda üretiminin yüzde 1.1 seviyelerinde olacağı öngörülüyor” dedi.
ARAZİLER AZALIYOR
Dünya nüfusunun 2050’de 9.1 milyara ulaşmasının beklendiğini anlatan Ortakçıer, şu bilgileri verdi: “Etkin tedbirler alınmazsa dünyada gıda üretimi ile tüketimi arasındaki fark insanlık aleyhine büyüyecek. Dünyada 13 milyar hektar arazi var. Bunun 5 milyarı tarım yapılabilir nitelikte. Ama sadece 1.5 milyar hektarında tarım yapılabiliyor, 3.5 milyar hektar arazide tarım yapılamıyor. Nüfus 3 milyarken de 1.5 milyar hektar tarım yapılabilir arazi vardı. Ve bu alan giderek azalıyor. Bu durumda dünya nüfusu 10 milyara çıktığında bizi ne bekliyor? Doğayı koruyabilmek için sürdürülebilir projeler şart. Toprakların vasfını korumalıyız. Biyolojik çalışmalara ağırlık vermeliyiz.”
DÜNYANIN SAHİBİ BÖCEKLER
Kongrenin düzenleme kurulu başkanlığını üstlenen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Umut Toprak da bitki koruma kavramının değiştiğini, günümüzde klasik stratejilerin yerini yenilikçi, spesifik, sürdürülebilir, çevre dostu moleküler stratejilere bıraktığını kaydetti. Toprak, “Böcekler dünyayı miras almayacaklar, onlar zaten dünyanın sahibi. Moleküler bitki koruma felsefesi, sürdürülebilir tarım, çevre dostu haşere, hastalık ve yabani ot kontrol stratejilerine dayanır. Bu kongre de bunun için kurulmuş bir platformdur” dedi.
ÇİFTÇİYİ BİLİNÇLENDİRİYOR
Hektaş Genel Müdürü Hakkı Zafer Terzioğlu ise geliştirdikleri sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla Türk çiftçisini, kaynakları nasıl daha verimli kullanabilecekleri ve mahsulde verimliliklerini nasıl arttırabilecekleri konusunda bilinçlendirdiklerini söyledi.
F.A.R.M’A ÖVGÜ
Kongrenin açılış dersini veren Nobel ödüllü Profesör Craig Mello, son yıllarda tarımda, özellikle bitki koruma alanında yeni ufuklar açacak heyecan verici önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. “Daha verimli tarım mümkün” diyen Mello, kongrenin bu gelişmeleri tarım paydaşlarına tanıtmak için en önemli platformlardan biri olduğunu vurguladı. Katılımcıların, etkinliğe ev sahipliği yapan Hektaş’ın, Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi F.A.R.M.’ı deneyimlemesini önemli bulduğunu ifade eden Mello, merkezin tarım teknolojileri alanında dünyanın önde gelen kurumlarından biri olacağına yürekten inandığını sözlerine ekledi.
TARIM 5.0’A YÖN VERİLİYOR
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ise "Tarım 4.0'a dönüşümüne imza atan Hektaş, bugün ulaştığı noktada "Tarım 5.0'a yön veriyor. Tarımın geleceği yalnız tarlalarda değil Ar-Ge merkezlerinde teknoloji ve bilimle belirleniyor. Sadece bugünün değil geleceğin projelerini ve çiftçilerini de hazırlıyoruz. Bu kongre, bitki korumada inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili bir kilometre taşı olacak" diye konuştu.