Sanayi, ticaret ve tarımda Balkanlar’a hitap eden bir kent olmak için yola çıkan Edirne, önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde geçtiğimiz perşembe gerçekleşen Balkan İş ve Yatırım Forumu’na davetliydim.
Etkinliğe; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan bakanlar, belediye başkanları, büyükelçiler ve 600’e yakın iş insanı, sektör temsilcisi katıldı. Balkan ülkeleri arasındaki ticareti büyütecek adımların da konuşulduğu, ikili görüşmelerin yapıldığı zirve, Balkan şehirlerini birbirine bağlayacak ve bütün ülkelere katma değer oluşturacak.
ZİRVE GELENEKSEL HALE GELECEK
Edirne’yi sanayi, ticaret ve tarım alanında Türkiye’nin, Balkanlar’ın bir merkezi yapmak için çalışmalar yürüten Vali Yunus Sezer, şehre tarihi bir gün yaşatan zirveyi Balkanlar’ın Davos’u olarak nitelendirdi. Türkiye’nin Balkanlar’da büyük bir etkisi olduğunu, iş insanları ve halklar arasında sınırların kalktığını anlatan Vali Sezer, samimi ilişkileri bu forumla organize hale getirmeyi hedeflediklerini aktardı. Vali Sezer, ‘Mini bir Davos olsun’, ‘Balkanlar’ın Davos’u olsun’ diye yola çıkılan Balkan İş ve Yatırım Forumu’ndan önemli sonuçlar elde edildiğini, Davos gibi geleneksel hale gelmesine karar verdiklerini açıkladı. Vali Sezer, tarihi başkent olması sebebiyle de Edirne’nin ‘Davos’ olmayı hak ettiğini kaydetti.
TOPRAKTAN SOFRAYA GASTRONOMİ
Edirne’de zirvenin ardından düzenlenen gastronomi festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Arkasında büyük emek olan festivale bir yıl öncesinden köylerin ve saray mutfağının taranmasıyla başlandı. Yemeklerin kitaplaştırılmasının ardından Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali gerçekleştirildi. Edirne’nin, bütün kooperatifleriyle beraber gastronomisini misafirlerine sunduğu festivalde, Balkan ülkelerinin mutfak kültürü de tanıtıldı. Kadın kooperatiflerinin yöresel ürünleri sergilendi, Balkan/ Rumeli kıyafet koleksiyonu defilesi yapıldı. Şefler, öğrenciler ve ev hanımlarının katılacağı yemek yarışmalarının yapılacağı festival, bu akşam sona erecek.
DEVA-İ MİSK İKRAMI
Edirne’de hem zirvede hem de festivalde, Osmanlı’nın şifalı helvası olarak bilinen coğrafi işaretli yöresel ‘deva-i misk’ dağıtıldı. Yumurta akı, 41 baharat ve karaçalı balından yapılan helvanın dağıtımını da şehrin meşhur şekerlemecisi Arif Meriç üstlendi. Osmanlı döneminde hastalıklara şifa olması için yendiği bilinen helva süte karıştırılarak ya da kaşıkla tüketilebiliyo