Türkiye’yi sarsan 6 Şubat depremlerinin ardından büyük dönüşüm ve yeniden yapılanma süreci devam eden Kahramanmaraş’ı kalkındıracak projeler hayata geçiriliyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel hem yerel üreticilere destek sağlayacak hem de eğitim ve istihdam olanaklarını artıracak üç yeni projeyi duyurdu.
Toplam 20 milyon TL’lik yatırımla gerçekleştirilecek projelerden Bertiz Şıra Ürünleri Üretim Tesisi; şehrin coğrafi işaretli ürünü kabarcık üzümünün üretimini ve pazarlama kapasitesini artıracak. İstihdam Garantili Yüksek Teknoloji Mesleki Eğitim Projesi kapsamında açılacak atölyede, sanayi ve savunma sektörüne kalifiye eleman yetiştirilerek eğitimden istihdama doğrudan geçiş sağlanacak. Kurulacak Trabzon Hurması Kurutma Tesisi’nde hurma katma değerli ürüne dönüştürülerek üreticinin kazancı artırılacak.
SAKARYA’NIN METROBÜSÜ NİSANDA YOLA ÇIKACAK
Türkiye’nin metrobüs kullanan ikinci şehri olacak projeyi başlatan Sakarya’da 17 kilometrelik 11 istasyondan oluşan hattın iki kilometrelik bölümü tamamlandı. Mart sonunda Yenikent bölgesinden Yazlık kavşağına kadar olan bölümde metrobüs seferlerine başlanacak. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, metrobüs güzergahındaki ağaçların zarar verilmeden güvenli şekilde taşındığını söyledi. Başkan Alemdar, şehir içi ulaşımı çeşitlendirecek, güvenli, daha hızlı ve konforlu hale getirecek çalışmanın kente hayırlı olmasını diledi.
BAYBURT’TA EKO KÖY İLE YÜZLER GÜLDÜ
Bayburt’ta dezavantajlı üreticilerin gelir seviyelerinin artırılması ve ata tohumlarının geleceğe taşınması amacıyla hayata geçirilen Eko-Köy Projesi ile 55 bin metrekarelik atıl arazi bir yılda ıslah edilerek tarıma elverişli hale getirildi. Proje kapsamında, çiftçilikle geçimini sağlayan ancak arazisi olmadığı için ekim yapamayanlara, sera ile konteynerin bulunduğu arazi üç yıllığına hibe edildi. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 13.5 milyon liralık desteğiyle başlanacak projenin ikinci etabında 30 aile tipi işletmeye istihdam sağlanacak, yaşam, depolama ve pazarlama gibi alanlar inşa edilecek.
ÇÖP ENERJİYE DOĞA YEŞİLE DÖNÜYOR
Kenti yeşil yarınlara hazırlamak için çalışmalarını sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, katı atık aktarma, geri dönüşüm ve düzenli depolama çalışmaları kapsamında 2024 yılında, 720 bin ton evsel nitelikli katı atığı bertaraf etti. Bu atıklardan 93 bin megavat elektrik üretti. 95 bin 347 kilogram dönüştürülebilir atığın geri kazanımı sağlandı. Toplam 380 ton organik atıktan 180 metreküp kompost üretimi gerçekleştirildi.