Merhaba sevgili okurlarım, bu hafta Anti- aging dünyasında en çok uygulanan estetik uygulamaların başında gelen BOTOKS’tan ( botulinum toksin) bahsetmek istiyorum.
Nedir bu botoks? Nerelere uygulanır?
Faydası, zararı, doğruları ve yanlışlarıyla bu yazımda…
Botoks nedir?
Botoks zamanla yüzde oluşan dinamik kırışıklıkları, çizgileri azaltan basit, cerrahi olmayan bir uygulamadır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.
Halk arasında bilindiği gibi yılan zehiri değildir. Botoks çok ince ve çok özel iğne uçlarıyla gerçekleştirilen, uygulandıktan sonra da yaklaşık 15 dakika sonra sosyal hayatınıza geri dönebileceğiniz bir uygulamadır.
Nerelerde kullanılır?
Botoks, yüzde beliren kırışıklıkları ve ince çizgileri yok etmenin bir yoludur. Botoks uygulaması esnasında herhangi bir kesme işlemi gerçekleşmez. Kişi, uygulama sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Mimik kaslarınızı 3-9 ay arasında etkileyerek cildinizdeki kırışıklıklardan kurtulmanıza yardımcı olur. Kırışıklık tedavisi dışında migren ağrıları, yüzdeki istenmeyen kasılmalar ve tiklerin tedavisi, aşırı terlemelerde, bazı kronik ağrı sendromlarının tedavisi ve en son mide botoksu ile zayıflatma tedavisinde de kullanılmaktadır. Botoks özellikle çene ve burun şeklini ve konturunu yine ameliyata gerek kalmaksızın iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Botoksun etkisi ne kadar sürer?
Botoksun etkisi 2-3 gün içinde başlar, maksimum etkinliği ise 4-8 haftada hissedilir. Etkinlik süresi ise 6- 9 ay olmakla beraber çok etkin olmayan kas gruplarında 12 aya kadar etkisini sürdürebilir. yüz kaslarının büyüklükleri, kalınlıkları kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Ayrıca mimikleri kullanma şekilleri de farklılık gösterir. Tüm bu nedenlerden dolayı botoksun etkinlik süresi de farklılık gösterebilir.
Kadın ve erkeğe uygulanacak botoks birbirinden farklı mıdır? Örneğin, doz olarak, uygulanan bölge olarak vb. ne gibi farklar vardır?
Evet, kesinlikle farklıdır. Erkeklerin cildi çok daha kalındır ve bu nedenle çizgiler de aynı paralelde derin olur. Özellikle alın ve göz çevresindeki çizgiler çok belirgindir. Kadınlarda bu çizgiler daha hafiftir.
İşte bu anatomik farklılıklar nedeni ile erkeklere verilen doz ve uygulanan noktalar da farklılık gösterir. Erkeklere yapılan botulinum toksinde genel hedef, yorgun görünen yüzü, daha canlı ve dinamik göstermektir. Dolayısı ile sıfır kırışıklık yerine, derin çizgileri yüzeyselleştirmek erkeklere hem daha çok yakışan hem de mutlu hissetmelerine yardımcı olan bir uygulamadır.
Haftaya botoksla ilgili sizlerden gelen soruları yanıtlayacağım…
Sorularınızı bekliyorum…
Sağlıkla kalın…