Opr. Dr. Serdar Bora BayraktaroğluNeden burun estetiği ameliyatı oluruz?

HABERİ PAYLAŞ

Neden burun estetiği ameliyatı oluruz?

Estetik Plastik Cerrah Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu her dem gündemde olan Rinoplasti ya da diğer adıyla burun estetiği ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor…

Burun estetiği belki de estetik cerrahinin en karmaşık alanlarından birisidir. Kişiye göre değişen operasyon stratejileri ile solunum fonksiyonunu en iyi hale getirecek şekilde yapılmalıdır. Açık ve kapalı gibi teknik isimsel farklar içerse de operasyon temelinde aynı amaca hizmet eder; yüzle uyumlu bir burun.

Burun estetiği ameliyatı yani Rinoplasti. Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği verilerine göre dünyada en çok yapılan estetik cerrahi uygulaması. Burun kemiğini veya kıkırdağını modifiye ederek burnunuzun şeklini değiştirmek için uygulanan cerrahi yöntemdir. Ve Rinoplasti, plastik cerrahi alanında son yıllarda artık en rahat yapılan ameliyatlardan biridir.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre M.Ö. 800 yılında Ayurveda olarak bilinen eski Hint tıp yönetiminde ilk burun estetiği ameliyatı olduğu kayıtlara geçmiş. O günden bu yana geçen süreçte tıp hızla ilerledi ve başarılı sonuçlar ile hasta mutluluğu sağlanıyor.

Burun estetiği işlemi sıkça kadınlar tarafından tercih edilen bir işlem olarak görülse de erkeklerde özellikle nefes alma ile ilgili sorunlar daha sık görülmektedir. Estetik olarak erkek burnunda, burun büyüklüğünü fazla değiştirmeksizin göze batan ayrıntılar düzeltiliyor. Hem erkeksi görüntünün bozulmamasını sağlayacak hem kişinin yüz görünüşüne katkıda bulunacaktır.

Neden burun estetiği ameliyatı oluruz

RİNOPLASTİNİN NEDENLERİ

Estetik sebepler ilk sırada geliyor. Daha sonra nefes alma problemleri ameliyat için ikinci sırada yer alan gerekçedir. Doğuştan gelen yapısal bozukluklar ya da sonradan oluşan travmaların neden olduğu deformasyonlar da burun estetiği ameliyatlarının nedenleri arasında.

Kısacası kişinin burun görünümünden mutsuz olması halinde bu ameliyat gerçekleştirilir.

Rinoplasti işlemi çoğunlukla burun altından yapılan bir kesi ile başlar ardından kemer alınır, kıkırdaklar şekillendirilir. Gerekli alanlara kıkırdak yamaları yapılır. Burun ucu şekillendirilir ve inceltilir. Burun kemikleri kırılarak burun çatısı kapatılır, taban daraltılır. Gerekli durumlarda burun kanatları da daraltılır. Ameliyat sırasında eğer var ise hastanın hava yolunu tıkayan kemik ya da kıkırdak eğrilikleri alınır. Hastanın rahat nefes alması sağlanması için ayrıca burnun orta çatısı desteklenir, iç burun kapağı onarılır. Burun etleri büyükse radyofrekans yardımı ile ya da cerrahi olarak küçültülür.

Haberin Devamı

CERRAHINIZIN RİNOPLASTİ YOLUYLA BURNUNUZA YAPABİLECEĞİ OLASI DEĞİŞİKLİKLER ŞUNLARDIR:

• Boyutta bir değişiklik

• Açıda bir değişiklik

• Burun kemerinin düzleştirilmesi

• Ucun yeniden şekillendirilmesi

• Burun deliklerinin daralması

Rinoplasti ameliyatı sağlık problemlerinden ziyade estetik beklentilerle yani görünümü iyileştirmek için yapılırsa, burun kemiğinin gelişimini tamamlanmasını beklemeliyiz. Bu kadınlar için 16 yaş, erkeklerde ise 18’dir. Ancak, solunum bozukluğu sorunlarınız varsa ameliyat daha genç yaşta yapılabilir.

Haberin Devamı

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Olası Yaşanabilecekler Operasyonda uygulanan işlemlere bağlı olarak burun ve göz çevresine uzanan bölgede ödem oluşur. Bu ödem yaklaşık 2 hafta içinde geriler.

Operasyon sonrası da en az operasyon kadar önemlidir. Bu dönemde hastanın en az 6 ay burnunu travmadan koruması gerekir.

Önerilen krem ve spreylerin kullanılması, masaj uygulaması, ödemin daha hızlı gerilemesi ve yapıların yerine oturmasını sağlamak için gerekebilir.

Bazen hastalar ameliyatlarından memnun değildir. İkinci bir ameliyat istiyorsanız, tekrar yaptırmadan önce burun tamamen iyileşene kadar beklemelisiniz. Bu da yaklaşık olarak bir yıldır.

Neden burun estetiği ameliyatı oluruz

BURUN ESTETİĞİ SÜREÇLERİ

Amaç: Burun Estetiği - Rinoplasti

Nasıl yapılır: Burun ucundan açılan küçük bir kesikle burun kıkırdakları yeniden şekillendirilir.

Teknik: Açık.

Anestezi: Genel anestezi.

Süre: 1-2 saat.

İyileşme: 1 gün.

Etkisi ne kadar sürer?: Düzenli bir yaşamda ömür boyu.

Ameliyat sonrası: 1 gün hastanede yatış, 3-5 gün bant uygulaması. 5. günden sonra açık kalabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler?: 3-5 ay güneş gözlüğü kullanılmamalı. Normal hafif gözlükler kullanılabilir.

Ağrı var mı?: Ağrı kesicilere cevap verebilir şekilde hafif-orta ağrı.

Seyahat: 5-7 gün sonra yapılabilir.

Not: Sonuçlar kişisel olarak değişiklik gösterebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder