Londra’dayım. Sabah kahvaltısında İngiliz gazetelerini karıştırıyorum. Hepsinin manşetinde yeni Başbakan Boris Johnson var. Ali Kemal’in torunu Boris. İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkacak mı, kalacak mı?
Boris başından beri AB’den çıkmaktan yana. DPI (Demokratik Gelişim Enstitüsü)’nün Londra’daki ofisindeyiz. DPI’ın CEO’su yani direktörü Kerim Yıldız’la sohbete Boris’den başladık.
İngiltere’de, yeni Başbakan’ın Ali Kemal’in torunu olması, yani bir Osmanlı’nın torunu olması o kadar ilgi çekici görünmüyor. Kerim’in asıl dikkat çektiği nokta şu: Bir önceki Başbakan Theresa May’in yapamadığını Boris yaptı.
Tartışmayı AB’den çıkalım mı dan “nasıl çıkalım?” noktasına taşıdı. Şimdiki tartışma: Çıkalım, ama AB’yle anlaşarak mı, anlaşmadan mı? aşamasına geldi. Bunu da Boris’in siyasi başarısı ya da kurnazlığı olarak yorumlayabiliriz.
Çatışma çözümleri ve DPI
DPI’ın ofisindeki duvarları fotoğraflar anlamlı hale getiriyor. Kemal Kılıçdaroğlu, Efkan Ala, Özlem Zengin, Levent Gök, Taner Yıldız, Selahattin Demirtaş, Mehdi Eker Türkiye’den etkinliklere katılan bazı isimler.
Onların yanında Nobel Barış ödülü sahibi eski Kolombiya Devlet Başkanı Santos, İrlanda Barış Antlaşması’nın mimarı İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, danışmanı Jonathan Powel, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, şu anda BM’nin Yemen temsilcisi Martin Griffith, Güney Afrika’da barışı gerçekleştiren önde gelen siyasiler, DPI'ın yakından çalıştığı, çatışma çözümlerinde deneylerini dinlediği isimlerden.
DPI, 2011 yılından bu yana etkinliklerini sürdürüyor. İngiltere, Kolombiya, Filipinler, Güney Afrika, İrlanda, Türkiye çatışma çözümleri konusunda ilgilendiği bazı ülkeler. Bu ülkelerin deneyimleri öğrenmek, en kötü koşullarda bile barış umudunu yitirmemek en önemli ilkelerinden birisi.
Ziyaret ettiği ülkelerdeki siyasetçilerle, o ülkelerin aydınlarıyla, barış taraftarlarıyla ilişkiyi canlı tutmayı önemsiyor. İngiltere, Kuzey İrlanda'daki IRA eylemleri nedeniyle, çatışma çözümünü en canlı yaşamış ülkelerden birisi.
Dönemin Başbakanı Tony Blair, siyasi riskleri göze alarak çözümün mimarlarından birisi haline geliyor. Bu nedenle çatışma çözümleriyle ilgilenen, bu konuda yaşanan deneyleri çözüm için biriktiren DPI’a da başından beri destek veriyor.
Ufuk Uras'la birlikte DPI’ın ofisinde yakın tarihte çözüm üretmiş ülkelerin deneylerini içeren kitapları, fotoğrafları merakla inceliyoruz. Esra Elmas, gururla odaları gezdiriyor. Bunca deneyin odaklaştığı ofisten, “Türkiye’de başarabiliriz” duygusuyla ayrılıyoruz.