Özlem Denizmen

07 Kasım 2024, Perşembe 07:00

Enflasyon var ama...

Enflasyon yüzde 48.58 olarak açıklandı. Geçen yıl 100 TL’ye aldığımız bir ürün şimdi 148.58 TL. Yani paranın alım gücü düştü. Enflasyon, neredeyse hepimizin günlük hayatında hissettiği sıcak bir konu. Artan yaşam maliyetine ayak uydurmak artık olmazsa olmazımız haline geldi. Enflasyon verilerinde en belirleyici olan kalemler aylıkta giyim ayakkabı (yüzde 14.32) ve gıda/ alkolsüz içecekler (yüzde 4.33) grubu. Yine de kasım ayı, indirim kampanyalarıyla geçecek, alışverişe çağrılar olacak. Bu yüzden bu indirimleri akıllıca kullanıp gereksiz harcamadan kendimizi korumamız şart. Bu dönemde akıllı harcarsak hem bütçemizi koruyabilir hem de ihtiyaçlarımızı daha uygun maliyetlerle karşılayabiliriz. İşte bu indirim sezonunda dikkat edilmesi gerekenler…

PLANIMDA VAR

İndirim dönemlerinde birçok ürün cazip hale gelir ama her cazip ürün gerçekten ihtiyacımız mı? Alışverişe başlamadan önce bir ‘gerçek ihtiyaç’ listesi yapın. Özellikle uzun süredir düşündüğünüz, ihtiyacınız olan ve gerçekten kullanacağınız ürünleri belirleyin. Elektronik, beyaz eşya veya mobilya gibi yüksek fiyatlı ürünlerde önceden fiyat takibi yapmak, alışverişinizi daha akıllıca yapmanızı sağlar. Bu indirim döneminde, enflasyonun yarattığı baskıya karşı istek-ihtiyaç ayrımı yaparak ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutarak hem bütçenizi koruyabilir hem de alışverişin tadını çıkarabilirsiniz. Bu isteklere hiç harcama yapmayacağız anlamına gelmiyor. Gerçekten çok istediğiniz, planınızda olan bir istek harcamasıysa bu dönemi değerlendirebilirsiniz.

HEYECAN YOK

Bir ürünü ilk gördüğünüzde, bitecek kaygısıyla hemen almak cazip gelebilir ama aynı ürün farklı mağazalarda veya online alışveriş sitelerinde daha uygun fiyata olabilir. Önce bir fiyat karşılaştırması yapın. Unutmayın, indirimler hep var. Geçici algısına kanmayın.

KÜÇÜK DETAYLAR

Bazı ürünlerde “Yüzde 70’e varan indirim” kampanyaları çekici olsa da, her üründe gerçekten bu oranda indirimli olmayabilir. Etiket fiyatlarına ve indirimin gerçek oranına dikkat edin. İndirim dönemlerinde aldığınız ürünlerin iade ve değişim koşullarını önceden kontrol edin. İndirimli ürünlerde bazı mağazalar iade kabul etmeyebilir veya değişim süresini kısaltabil

31 Ekim 2024, Perşembe 07:00

Cimrilik değil tasarruf için 10 madde

Bugün Dünya Tasarruf Günü. Haydi kutlayalım! İlk kez 1924 yılında İtalya’da düzenlenen Uluslararası Tasarruf Bankaları Kongresi’nde ortaya çıktı. Amacı, bireyleri tasarruf yapmaya teşvik etmek ve finansal güvenlik sağlamalarına yardımcı olmaktı. Bu özel gün, finansal özgürlüğe ulaşmanın önemine dikkat çekiyor. Peki siz yeterince tasarruflu hareket ediyor musunuz?

NEDİR NE DEĞİLDİR?

Tasarruf, paranızı ve kaynaklarınızı akıllıca kullanmaktır. Cimrilik veya kendinizi mahrum bırakmak değil; aksine, harcamalarınıza bilinçli yaklaşarak finansal sağlık ve yaşam kalitenizi iyileştirebilecek bir bakış açısıdır. Tutumlu bir zihin yapısı, yalnızca para biriktirmenin yolunu bulmuş olmakla kalmaz, aynı zamanda kaynakları verimli kullanıp, sürdürülebilirliği ve iç huzuru ön planda tutan bir yaşam tarzını bulur. Tasarruflu yaşam, yaşam hedeflerinize özgürce ulaşmanıza olanak tanır; bir ev veya araba almak, çocukların eğitimi için birikim yapmak veya rahat bir emeklilik dönemi geçirmek gibi. Tam da bu yüzden Monay (ücretsiz) uygulamasını kurdum, tasarrufu tüm hayatınıza yaymanıza yardımcı olmak için. Tüketime özendiren dürtülerin her yerden karşımıza çıktığı bugünlerde, tasarruf bilincine ulaşmak bir bireysel sorumluluktur. Nokta!

NELER YAPABILİRİZ?

1- NET HEDEFLER- MOTİVASYON SAĞLAR

Tasarruflu olmanın size ne getireceğini net belirleyin, somut hedefler koyun. Tatil, ev almak ya da emeklilik için birikim yapmak gibi amaçlar, sizi daha tasarruflu davranmaya teşvik eder.

2- YAZILI BÜTÇE - KONTROL GÜÇTÜR

24 Ekim 2024, Perşembe 07:00

Bütçeyi 'yaşam tarzı' yapmanın formülü

Finansal olarak başarılı olmanın sırlarından biri, bütçe yapmayı sadece bir görev değil, bir yaşam tarzı haline getirmek. Bütçe yapmak, gelir ve giderlerinizi kontrol altına almanın ve gelecekteki finansal hedeflerinize ulaşmanın en etkili yollarından biri. Peki, bu bütçe alışkanlıklarını hayatınıza nasıl entegre edebilir ve sürdürülebilir bir bütçe oluşturabilirsiniz? Gelin, hazır yeni bir aya başlıyorken bütçeyi yaşam tarzı yapmanın faydalarını konuşalım.

1- SÜREKLİ FİNANSAL FARKINDALIK:

Bütçe yapmayı bir yaşam tarzı haline getirmek, finansal farkındalığınızı sürekli olarak yüksek tutmak anlamına gelir. Bu farkındalık; gelir, gider ve birikimlerinizi düzenli olarak gözden geçirmenizi ve takip etmenizi gerektirir.

FORMÜL: Ay başında bir bütçe hazırlayıp onu unutmak yerine, harcamalarınızı sürekli yazın ve gerektiğinde düzeltme yapın. Bu sayede, nerede fazla harcama yaptığınızı, hangi alanlarda tasarruf edebileceğinizi kolayca görebilirsiniz. Ben her harcadığımı yazıyorum.

2- BİLİNÇLİ HARCAMA ALIŞKANLIĞI:

Bütçe yapmanın en büyük avantajlarından biri, harcamalarınız konusunda daha bilinçli kararlar vermenizi sağlamasıdır. Bu süreçte, ihtiyaçlarınızı isteklerinizden ayırmayı öğrenirsiniz. Bilinçli harcama alışkanlıkları, anlık kararlar verip pişmanlık yaşamanızın önüne geçer.

FORMÜL

17 Ekim 2024, Perşembe 07:00

'Kart limiti'nde yapılan hatalar

Son günlerde limiti 100 bin TL’nin üzerinde olan kredi kartlarından 750 TL Savunma Sanayi Fonu kesintisi yapılacağı haberleri çıkmıştı. Meclis gündemine gelen tasarı sonrasında yeniden değerlendirilmek üzere Meclis’ten geri çekildi. Limit konusu gündeme gelmişken, sizin kaç kredi kartınız var? Limitleriniz ne kadar olmalı? Kredi kartı limitinin yüksek olmasının psikolojik etkileri neler? Hadi gelin, birlikte göz atalım.

Bir kişinin birden fazla kredi kartına sahip olması, kartlar arasındaki dengeyi sağlamasını zorlaştırabilir. Eğer toplam limit, gelir düzeyinin çok üzerindeyse, bu kişinin sürekli olarak bir borç döngüsüne girmesi olası. Üstelik kart sayısı artıkça, ödemeleri yönetmek de zorlaşıyor.

KREDİ KARTI LİMİTİ: Kişinin gelirine ve finansal geçmişine bağlı olarak belirlenen bir üst sınır.

CAN KURTARAN SİMİDİ Mİ?

YANLIŞ: Birçok kişi kredi kartını bir güvence gibi gördüğü için limitinin yüksek olmasını istiyor. Okul taksitleri ve sağlık harcamaları ya da ani bir finansal kriz veya işten çıkarılma gibi durumlarda kredi kartı limiti bir can simidi gibi görülüyor. Aslında, anlık durumu kurtardıktan sonra sıra ödemeye geldiğinde, kişi için zorlayıcı bir süreç oluşuyor.

DOĞRUSU: Bu tip acil durumlar için birikim yapmak, kredi kartına bağlı kalmaktan çok daha sağlıklı. Sağlık harcamaları ya da beklenmedik giderler, kredi kartıyla karşılanacaksa bile, bu harcamaların dikkatlice ödeme planı yapılmalı. Siz siz olun acil durumlar için mutlaka birikim yapın. Bunun adına ‘Acil Durum Fonu’ adı koyun.

O KADAR ZENGİN DEĞİLSİN!