Avustralya’yı ortadan ikiye bölen tartışma haberiyle karşınızdayım: Sahillerdeki cabana işgali. Cabana dedikleri, etrafı açık, polyesterden bir tür güneş çadırı. Şemsiyeyle çadır karışımı bir gölgelik. Avustralya’da sahiller toplumsal eşitlik alanı olarak görülüyor.
O nedenle ‘cabana’ kuranlar, bu ideali bozdukları için görgüsüzlükle ve işgalcilikle suçlanıyor! Konu o kadar yaygara koparmış durumda ki Başbakan bile çıkıp “Plajlar herkesindir” diye açıklama yaparak taraf olmuş durumda. Avustralya’daki yüksek cilt kanseri oranları nedeniyle bu tür gölgelikleri ihtiyaç olarak görenler var. Ama cabanalar sahil kültürü için tehdit olarak algılanıyormuş. Yani bu tartışmaya daldıkça sanki kozmik yolculukta ayağım kaymış da başka bir simülasyona ışınlanmış gibi hissettim. Vay canına... Demek Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde zirveye ulaşmış toplumların böyle dertleri oluyor. Barınma, beslenme, güvenlik, saygınlık ihtiyaçları karşılanıp insan piramidin tepesine varınca ‘gölgeler’ bile kriz konusu olabiliyor.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidi.
NE DERTLER VAR HAYATTA...
Geçenlerde Vedat Milor’un bahşiş çıkışı buna paralel bir dertti aslında. Türklerin Yunanistan’daki garsonları fazla bahşişe alıştırmasına isyan etmişti. Okan Bayülgen’in “Zenginlerin satın alabileceği bir şey yok. Her şey kırolara göre” çıkışı da iyiydi. Tam Avustralya’da tartışmalık konular. Zirvede bizi nasıl dertler bekliyor acaba? Spa’lardaki aromaterapi yağlarının yanlış seçimi ve bunların bazı ciltlerde hassasiyet ve akneye yol açmasını tartışmak isterdim. Organik yumurtaların ne kadar organik olduğu da önemli bir konu. Organik yumurtalar marketlerden mi yoksa köyden mi alınmalı? Avokado tostunda avokadoyu dilimleyerek kullanan mekanlarla püresini kullanan mekanlar arasındaki kalite farkı, Türkiye’deki yabancı mutfağı olan restoranlarda demleme Türk çayı olmamasının vatana ihanet sayılıp sayılmayacağı, psikologların IQ’larının ve hayat tecrübelerinin yetersizliği, “tuvalet fırçalarının gidere bağlanması gerekliliği, enerji frekansımızı e-devletten bulma hizmetinin sosyal bir hak olup olmadığı”*, bir iki kez date’e çıkılan** birinden mesaj atıp ayrılmanın etik olup olmadığı, ameliyatta estetik cerrahın bir işlemi habersiz olarak ‘hediye amaçlı’ yapıp yapamayacağı gibi dertlerle çeşitlendirebilirdik gündemimizi. Velev ki piramidin tepesinde olsaydık.
* Cem Mumcu ve Feyyaz Yiğit sohbetinden öneriler.
** Romantik amaçlı randevulaşmak.
MEKANLARIN VELAYETİ OLUR MU?
Bir evlilik, bir sevgililik, bir dostluk bitince birlikte gidilen mekanların velayet paylaşımı da olur mu? Aslında oluyor. İlişki bitince favori mekanlarla da ilişki bitmiş sayılıyor. Peki, o en sevilen trüflü makarnayı yapan restoranın velayeti kime kalıyor? Hiç oturup da bunların paylaşımını yapan çift olmamıştır tabii. “Favori kahvecimiz senin olsun, sen de karşılığında salı ve cuma günleri şu restorana rezervasyon yaptırma” denmemiştir muhtemelen. Ama hafızanızda bir döneminize ait yer kaplayan bir mekandan uzak durmak, kendini koruma eylemiymiş. Hayatından çıkardığı kişinin ‘hayaletiyle’ bile karşılaşmak istemeyenler, favori restoranların velayetini sessizce bırakanlar oluyormuş... Yani bu bir tür “Seni bir daha görmeyi o kadar istemiyorum ki o makarnadan bir daha yememeyi göze alacak kadar” mesajı. Mekan seçimi konusunda çok seçici biriyseniz ve keşfettiğiniz mekanlardan vazgeçtiğinize üzülüyorsanız, üzülmeyin. Keşif yeteneğiniz devredilmiyor nasılsa. Zevk pusulanız her zaman daha iyisini bulabiliyor.
Güzellik filtreleri ve zihin sağlığı ticareti
Instagram, bu ay güzellik filtrelerini kaldıracağını açıklamıştı. Üçüncü tarafların ürettiği artırılmış gerçeklik filtreleri kastediliyor. Henüz yasak devreye girmedi. Son durum ne oldu, belirsiz. Bu kararın genç kadınların ruh sağlığını korumak ve beden algı bozuklukları sorunlarını tetiklememek için alındığı iddia ediliyor.
Siz, bunun kullanıcı sağlığı düşünülerek alınmış bir karar olduğuna inandınız mı? Eğer inandıysanız, elimde kelepir köprü var. Uyguna anlaşabiliriz! Meselenin zihin sağlığıyla alakası yok. Instagram’ın çatı şirketi Meta, yapay zekaya 35-40 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. Instagram CEO’su da yakında kullanıcıların videolarını basit metin komutlarıyla düzenleyebileceği yapay zeka destekli yeni bir teknoloji tanıtmıştı. Şimdi bu teknolojiye mecburen alıştıracaklar yani.