Cumartesi günü, hayatımda ilk kez, bir günlüğüne Hakkari Çukurca’daydım... Bir grup gazeteciyle birlikte bu yıl ikincisi yapılan ‘Fotosafari ve Doğa Sporları Festivali’ne katıldım.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu yıl himayesine aldığı ve bölgenin kalkınması adına özel olarak ilgilendiği 5 günlük festivalde; doğaseverler dağ bisikleti, paintball, kano, trekking, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü gibi pek çok etkinliğe katıldı. Fotoğrafseverler de tepeleri karlı, etekleri yemyeşil dağların ve doğanın fotoğrafları çekerek ödül almak için yarışa girdi. Bakan Süleyman Soylu’nun davetiyle katıldığımız festival için sabah saatlerinde Hakkari Yüksekova Havalimanı’na indik. Zırhlı araçlarla yaptığımız 2.5 saatlik yolculuğun ardından Çukurca’ya vardık.
Havanın azizliğine uğrasak, yağmurlu havaya yakalansak da hazırlanan paintball sahasındaki karşılaşmayı, raftingcilerin Zap Suyu’ndaki keyifli mücadelesini, offroad yarışını ve sporcuların heyecanını an be an izledik. Rengarenk, cıvıl cıvıl bir festivaldi; o topraklarda bu hareketliliği görmek hepimize iyi geldi.
7 bin nüfuslu Çukurca makus talihini değiştirsin, huzur ortamı oluşsun diye geçen yıl festivalin ilki düzenlenmişti. Taş evleri, susamdan yapılan tahini, narı, üzümü ve balı ile ünlü ilçenin imajının değişmesi için İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valiliği, Kaymakamlık, Belediye elbirliğiyle çalışıyor, festival vesilesi ile turizm canlansın isteniyor.
Bu arada 5 günlük program için Çukurca'ya gelen fotoğraf sanatçıları da; bir zamanlar çatışmaların yaşandığı sıfır noktasında doğa fotoğrafları çekti. Uygun ışık ve doğru açı kollamaya çalışan 450 fotoğraf sanatçısının çektiği işler, özel olarak oluşturulan bir jüri tarafından değerlendirilecek. Dereceye girecek fotoğraflar ödüllendirilecek.
YEREL ÜRÜNLER MARKALAŞTI
Hakkari Çukurca’ya ilk kez giden biri olarak ZAP markasıyla da tanıştığımı belirteyim hemen... Kuzey Irak’ın sıfır noktasındaki Çukurca’da üretilen organik ürünler, bir süre önce ‘ZAP’ markasıyla satışa sunulmaya başlanmıştı.
Çukurca Kaymakamlığı ve belediyenin desteklediği proje kapsamında üretilen ceviz, bal, tahin, üzüm gibi yerel ve organik tatların tanınması ve bilinmesi çok önemli çünkü Çukurca Kaymakamı Temel Ayca’nın da söylediği gibi bölgenin ülke gündemine çok farklı yansıtılması için çalışılıyor. O yüzden de bu yerel ürünleri markalaştırmak için büyük çaba sarf ediliyor. Ürünlerin satışından elde edilen gelir de maddi durumu iyi olmayanlar için kullanılacak.
DERİK'İN ZEYTİNYAĞI MADALYALANDI
Madem bölgeden bildiriyoruz bugün, o zaman faydalı haberlere devam… Geçtiğimiz aylarda gittiğim Mardin’de keşfettiğim bir zeytinyağının başarısından bahsedeyim size...
Mardin Derik’te zeytin bahçeleri, zeytinyağı fabrikası kurulmasının ardından üretilen Derik&Zeytuni markası; Derik Kaymakamlığı himayesinde Lonra’da yapılan Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’na katıldı ve altın madalya ile ödüllendirildi. Derik zeytininden yapılan zeytinyağını dünya markası yapmanın en büyük hayalleri olduğunu söyleyen Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, en son Mardin ziyaretinde bu emeklerini anlatmış, gururla bize tanıtmıştı.
Bu sevinçli haberi de kendisi bizzat haber verdi ve yarışmada ödül alan firmaların dünyanın birçok yerinde düzenlenecek fuarlarda tanıtılacağını söyledi ve tabii bundan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti Dünyanın zeytin yetişen birçok ülkesinden toplam 430 markanın yarıştığı bir yarışmada, altın madalya almak az şey değil... Yolunuz Mardin’e düşerse, Derik zeytinyağını es geçmeyin diye not düşüyorum buraya.