- Swissotel The Bosphorus İstanbul...
Atatürk’ün ölümünün 83. yılı dolayısıyla; otelin 902 numaralı odasını, Atatürk’ün yaşadığı sembolik odaya dönüştürdü. “Atamız İstiklal mücadelesi verirken de, Cumhuriyet’i bizlere emanet ederken de bu sahildeydi. Biz de ona bağlılığımızı göstermek için otelimizin bir odasını Ata’mızın sembolik odasına dönüştürdük” diyerek bir ‘Odamüze’ yarattılar. Bu özel oda, 16 Kasım’a kadar otel misafirlerinin ziyaretine açık. Otelin sosyal medya hesaplarında bulacağınız link ile dijital olarak da odayı gezebilirsiniz. Oteli işleten Accor gruba ve otelin genel müdürü Uğur Talayhan’a tebrikler…
***
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi...
10 Kasım vesilesiyle şehri kaplayan #Biliriz afişleri çok iyi. “Moda’da alkışlarla karşılanmıştı… Florya’da denizdeydi halkıyla içiçe… Otomobiliyle geçerken uzun uzun bakmıştı Beyazıt’a.. Ortaköy’den bakmıştı denize…” Bu ve benzeri pek çok sözle İstanbul semtlerinden bahseden afişlerde şöyle soruluyor: “Kimden bahsettiğimizi biliyorsunuz, değil mi?” Ardından #Biliriz etiketleri. İstanbul’un semtlerini de dahil ederek bir anma yapmak çok akıllıca ve bir belediyeye çok yakışmış. Bravo.
Mafya dizisi gibi ama değil!
Olayın özeti şu: Konya’da bir baba, eski karısına gözdağı vermek için 14 yaşındaki kızını tetikçiye vurdurtuyor. Tetikçi, kızı bacağından vurup polisle çatışmaya giriyor. Bir vatandaşı yaralıyor, yakalandıktan sonra adli kontrolle serbest kalıyor. Şimdi size soruyorum: Bütün bunları bir dizide izleseniz, ‘yok artık, bu ne saçmalık’ deyip kanal değiştirmez misiniz? Ama değiştiremiyorsunuz çünkü olanlar bir mafya dizisi değil; hepsi gerçek. Bir dizide hayret edeceğin her şey bu ülkede olabiliyor ve hiçbirimiz şaşırmıyoruz bile. Bundan daha vahim ne olabilir, söyler misiniz?
Yeni yaşam ve gastronomi merkezi: FİŞEKHANE
Geçen gün “İstanbul’da güzel şeyler oluyor” diye yazmıştım ya hani… Yerim dardı maalesef, Zeytinburnu’ndaki yeni sanat ve gastronomi merkezi Fişekhane bugüne kaldı. Açıkçası Zeytinburnu, yolumun düşmediği bir bölge, o yüzden geç keşfettim burayı. Meğer müthiş bir yermiş!
19. yüzyılda Osmanlı’nın önemli sanayi tesislerinden Fabrika-i Hümayun binasını, çevresindeki tarihi yapıları, lüks konut projesi Büyükyalı’yı ve etrafındaki müthiş yaşam alanını kapsıyor Fişekhane... Proje sahibi Özak Global Holding, tarihi dokuya saygılı ama modern bir yaşam alanı yaratmış. Üstelik öyle şık bir yer ki burası; İstanbul’da görülmesi gereken turistik yerlere verilen kahverengi tabelayı almış.
Gerçekten, ilk adım attığım andan itibaren kendimi yurtdışında sandım. Sinema ve tiyatro salonları, galerileri, restoranları ve kafeleriyle çok canlı, çok keyifli. Diyarbakır’dan Boşnak mutfağına, Lübnan ve Uzakdoğu yemeklerine çok sayıda iddialı restoran var.
Modern meyhane Rupa da onlardan sadece biri. Fişekhane’nin bir açık hava sahnesi de var, sahilde yaz boyu konserler düzenlenmiş. Zeytinburnu, Bakırköy, Ataköy sakinlerinin, ayrıca Marmaray nedeniyle karşı yakadan insanların da büyük ilgi gösterdiği bir bölge olmuş. Belli ki sık sık düşecek yolum, size de tavsiye ederim.
Mandarin Otel’e araçla gitmeyin!
Şu ara herkes, İstanbul’un yeni gözbebeği Mandarin Oriental Bosphorus’un vale fiyatlarını konuşuyor. Hoş, İstanbul’un her köşesindeki vale fiyatlarını konuşmak ve masaya yatırmak gerek ama bu yeni otele ayak basanlar bayağı bin pişman! Geçenlerde bir arkadaşım, bir saat kaldığı otelde ödediği 95 TL’lik vale ücretini yana yakıla anlattı. Üstelik, fix ücret de değil bu, saat başı katlanıyormuş ücret.
Bundan bahsettiği masada kimi dedi ki; turistlerin gittiği lüks bir mekan, normal... Diğeri dedi ki; sadece turist gitmiyor, iş yapmak için giden onlarca Türk de var, ayıp… Ben de dedim ki; sadece orası mı? Bu şehirde 50 TL’yi beğenmeyen valeler var artık! Sonuçta görüş birliğine varamadık ama bir gün Mandarin’e gidecek olursak, araçla gitmemeye karar verdik.
Maestro’dan iki konser
50 yılı aşkın bir süredir kurduğu korolar, orkestralar ve liderlik ettiği festivaller ile klasik müzik dünyasının en etkili isimlerinden Frieder Bernius Türkiye’ye geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün daveti ve ev sahipliğinde; 14 Kasım’da yeni açılan AKM’de, 16 Kasım’da ise Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu’nda yapılacak konserlerle müzikseverlere çok özel bir deneyim sunacak. Meraklıları kaçırmasın, her zaman bulunmaz.
‘En İyi Erkek Oyuncu’ Onur Buldu
İranlı Kürt yönetmen Bahman Gobadi’nin Türkiye’de çektiği ve akıl almaz yozlaşmayı kara mizahla anlattığı filmi ‘Dört Duvar’, Tokyo Uluslararası Film Festivali’nden ödül aldı. ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü filmin dört oyuncusu; Amir Aghaee, Fatih Al, Barış Yıldız ve Onur Buldu’ya verildi. Buldu, komedi filmlerinde yeteneklerini izlediğim bir isim. Ama popüler bir figür olarak ortalıkta dolaşmadığı için yer gök bu haberle yıkılmadı!! O yüzden buraya not düşelim ve tebrik edelim. Bravo.