Şirin SeverHadi gülün, bugün Dünya Kahkaha Günü

HABERİ PAYLAŞ

Hadi gülün, bugün Dünya Kahkaha Günü

Uzun uzun anlatmaya gerek yok, ruh halimiz malum. 17 günlük karantinanın daha ilk günlerindeyiz. Çoğunluk evlere tıkılmış durumda. Kimse bu durumla nasıl başedeceğini bilemiyor. Kimi yazlıkçılara ve tatilcilere sallıyor, kimi dışarı çıkıp işini yapmaya çalışanlara ve trafik yaratanlara söyleniyor. Kimi de, kime kızacağını bilmiyor. Yaşadığımız tam bir kaos. Tam böyle bir halin ortasında birileri de çıkmış diyor ki; hadi kahkaha atın!

Çünkü bugün, 2 Mayıs Dünya Kahkaha Günü. “Halimize baksana, neye gülüp kahkaha atacağız?” dediğinizi duyuyorum ama sakin. Önce yazıyı bi okuyun. Kahkaha terapisi diye bir gerçek var. Adı kahkaha olduğu için eğlenceli, şakalı bir şey sanmayın; çok ciddi bir teknik. 1995’te Dr. Madan Kataria Mumbai’de başlatmış. Kahkaha Kulübü Hareketi, 116 ülkeye yayılmış şu an.

Haberin Devamı

Özetle, ruh halini değiştirmek, dayanma gücünü artırmak ve kalıcı bir iyilik hali için yapılıyor. Sloganı ise şu: Mutlu olduğumuz için gülmüyoruz, mutluyuz çünkü gülüyoruz. Bu hareketin bir Türkiye temsilcisi de var; adı Eser Mutlu. Dr. Kataria’dan eğitim alan Mutlu, 2018 yılında da burada Kahkaha Yogası Kulübü’nü kurmuş.

Aklınıza gelebilecek pek çok şirkete motivasyon amaçlı toplu kahkaha yogası yaptırıyor. Ben de motivasyona ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde aradım, nasıl kahkaha atarız, modumuzu nasıl yükseltiriz öğrenmeye çalıştım. Aşağıdaki yazıdan devam…

Hadi gülün, bugün Dünya Kahkaha Günü

Durup dururken nasıl gülelim?

Durun, panik olmayın; işin uzmanı Eser Mutlu anlatıyor…

Kahkaha yogası nasıl yapılır?

Doğru nefes teknikleri ile yapıldığı için yoga diyoruz. Kahkaha atmak öğrenilebilen bir şeydir. Mış gibi yaparız, gerçeğe dönüşür kahkahalar… Çünkü vücut ne yaparsa, beyin ona inanır. Bu da ruh durumunuzu değiştirir, endorfin ve serotonin salgılamamızı sağlar. Böylece stres seviyesi düşer, bağışıklık seviyesi yükselir. Olayın mantığı bu.

Kimler yapmalı?

Sosyal izolasyon, ekonomik zorluklar ve kesintiye uğrayan çalışma rutini ruh sağılığımıza zarar verdi. Bir sonraki küresel salgın, Covid’in neden olduğu zihinsel sağlık sorunları olacak. O yüzden, özellikle bu aralar herkesin ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Nasıl deneyimleriz?

Haftada bir gün free olarak zoom üzerinden yaptırıyorum; bilmeyenler tanısın anlasın diye. esermutlu.kahkahaterapisti adresinden bilgi alabilirler Instagram’da. Kalıcı bir iyilik hali için en az dört seans şart.

Bu bir tedavi mi?

Bir destek tedavisi diyebiliriz. Bizi sakinleştiren, dayanma gücümüzü artıran bir çalışma bu. Kanser hastalarına da yaptırıyoruz. Cezaevlerine ve sığınma evlerine gidiyoruz. Bu dönem Covid’le savaşan sağlık çalışanlarına da bol bol terapi yaptık. Kahkaha yogasını doktora tezlerinde kullanan fakülte öğrencileri var.

***

Eser Mutlu’nun youtube kanalında bir TEDx konuşması da var. İlgilenenler bakabilir, detayları öğrenebilir.

Pandemi kafası mı bu?

Herkesin ayarları bozuldu… Öyle tuhaf şeyler okuyor, izliyoruz ki, “kesin pandemidendir” diyorum, Başka açıklaması yok! Şarkıcı Yusuf Güney mesela... Daha önce Barış Manço’nun ‘Adam Olacak Çocuk’ programını sunacağını söylemişti. Ama kimsenin bundan haberi bile yoktu! O yalan tutmayınca, çıktı “Astral seyahatle uzaya gittiğini” söyledi...

Haberin Devamı

Belli ki üretemiyor, iş yapamıyor, ‘ya tutarsa’ diyor! Çünkü biliyor, bu ülkede saçmaladıkça ünlü olmak mümkün. Ama şunu unutuyor; bizim ikinci bir Mustafa Topaloğlu vakası kaldıracak gücümüz yok, hiç o ruh halinde değiliz. ‘Bizi bi salsan mı?’ diye sormak isterim naçizane.

Güzel hareketler bunlar…

  • Marketlerin ‘göz hakkı’ hareketi… Bazı marketlerin ‘çocuklar için ücretsiz/göz hakkı’ diyerek bazı ürünleri müşterilerine ikram etmesi şahane hareket değil mi? Çağrı Market’in başlattığı hareket hızla yayılsa, yardımlaşma büyüse keşke.
  • Camdaki Kız’ın son bölümü… Dizide ‘Nalan’ karakterini oynayan Burcu Biricik, kendisini aldattığı için nişanlısına yüzüğü geri verince, trübünler çoştu resmen. Erkeğe kendini ezdirmeyen kadına ne hasretmişiz meğer; dizide olsa bile gaza geldik, sosyal medyayı salladık.
  • Niran Ünsal… Sezen Aksu’nun ‘Vay’ isimli şarkısını yeniden yorumlayarak sahalara geri dönmüş. İşin güzelliği, şarkıya pandemi sürecini anlatan bir klip çekmesi ve işaret dili öğrenip klibi işaret diliyle anlatması. Zaten bayılırdım bu şarkıya; çok anlamlı ve etkileyici olmuş.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder