İstanbul’un en büyük kültür sanat projelerinden Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) inşaatındaydım cuma sabahı... Herkes ortaya nasıl bir yapı çıkacak, ne zaman bitecek diye merakla beklerken; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir sürpriz yaptı ve projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu’nu da yanına alarak gazetecilere inşaatı gezdirdi ve merakları giderdi. En baştan söyleyeyim; hem mimari olarak, hem yönetim olarak müthiş bir AKM geliyor. Öncelikle 2038 kişilik opera salonu, daha küçük ve çok amaçlı salonlar, dev bir kütüphane, sergi alanları, kafe, tasarım dükkanı, çocuk sanat merkezi gibi pek çok alan var.
Dev opera salonu hele; gerçekten müthiş görünüyor. Las Vegas’ta kullanılan sahne mekanikleri uygulanacak burada. Dünyanın sayılı kültür merkezleri arasına girecek bir iddiası var yani. Tabii iyi işletilirse ve doğru politikalarla yönetilirse! İşte bu noktada Bakan Ersoy, müjdeyi veriyor: Bu dev kültür sanat merkezi, ticari bir kuruluş gibi yönetilecek. Bunun için de özel sektörden profesyonel yöneticilerin yer alacağı 85 kişilik uzman bir kadro oluşturuluyor.
Burada gerçekleşecek gösterimlere, kültür sanat programlarına da yine bir sanat kurulu karar verecek. İçinde çok değerli ve uluslararası isimlerin yer aldığı bir kurul. AKM’yle ilgili en büyük merak bu konudaydı, belli ki en doğru karar verilmiş. Böyle özel ve iddialı bir yapıya da bu yakışırdı bence.
Adı aynı, logosu yeni
Bir başka merak edilen konu daha… AKM’nin adı değişmeyecek; Atatürk Kültür Merkezi olarak kalacak. Logosu da belli. (Başlığın yanında) Modern ve gayet şık. AKM’nin yurtdışındaki benzerlerinden dört kat ucuza ve daha hızlı bitirildiğinin altını çizen Bakan Ersoy; açılış tarihi olarak 29 Ekim’i planladıklarını söyledi. Açılışa özel bir beste de hazırlanıyormuş bu arada. Açılış yapıldığında, bölge 24 saat yaşayacak bir hal alacak belli ki.
Bu çerçevede Bakan Ersoy’a Taksim Meydanı’nın düzenlenmesi de soruldu; “Konu bize bağlı değil ama bu tür dev projeler, bölgenin çehresini de ister istemez değiştirecektir elbette” cevabını verdi. Murat Tabanlıoğlu da AKM’nin yıkılıp yapılmasıyla ilgili tartışmalar hatırlatılınca; “20. yüzyılı 21. yüzyıla taşıdık. 1960’lar ruhunu da koruduk. İkonik merdivenler bile aynı” cevabını verdi. Biliyorsunuz Murat Tabanlıoğlu; AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu. Böyle şahane bir yapı yaratmanın yanı sıra, işin böyle değerli bir yanı da var onun için.
UYUTMAYAN KOLTUK!
AKM’nin yeni koltuklarını yerli marka Nurus, AKM için özel olarak tasarlamış. Koltuk deyip geçmemek lazım. İleri teknolojiyle üretilmiş bu koltuklar o kadar ergonomik ki, seyircinin uykusunu getirmiyormuş! Bir özelliği de yavaş kapanması. Yani kadın izleyiciler oturdukları yerden kalkarken aniden kapanan koltuklar yüzünden etek kazası yaşamayacak. Kumaşları da yangına karşı dayanıklı.
HESABINI KORUMAYA AL!
Bu ara herkesin Instagram hesabı hack’leniyor... Hesabı ele geçiren ya para karşılığı geri veriyor ya da süründürüyor. Hatta biri arkadaşımın hesabını çalıp, oymuş gibi dostlarından para toplamış. Ne yapsa olmadı, en son siber suçlara başvurdu! Niye çoğaldı ‘hack’lenme derseniz; yemeksepeti.com’a yapılan siber saldırı yüzünden deniliyor. Malum, 21.5 milyon insanın bilgileri ele geçirildi.
Demem o ki, bu ara çok dikkat edin. Hesaplarınızı çifte korumaya alın, bilenlere sorun. Geçenlerde bana bir mail geldi mesela; “Kullandığınız bazı görseller telif hakkına tabidir. Aşağıdaki linke tıklayıp detayları öğrenin” şeklinde Instagram’dan gelmiş görünen bir mail. Allah’tan tıklamaya korktum. Ertesi gün öğrendim ki, bunu yapanlar hack’lenmiş. Gerçekten hayat online oldukça, dertleri de artıyor.
HER ŞEYE RAĞMEN ADANA VE PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI
Cuma akşamı Adana’ya uçarken, önüme şu tweet düştü: “Dünyanın en güzel havalimanı Adana Şakir Paşa Havalimanı’dır. Konu tartışmaya kapalı! Uçaktan iniyorsun, formalite yok, otobüs yok, tünel yok. 5 metre ötede dayın seni bekliyor, 10 dakika sonra kebapçıda pişmiş biber ve ciğerin üstüne kimyon serpiyorsun…” Adana tam da böyle bir yer. Kolay, keyifli, bol yeme içmeli ve kebap cenneti.
Her yıl nisanın ilk haftası Adana’da yapılan Portakal Çiçeği Karnavalı da şehri tanıtmak için zaten. Bu sene ise kısıtlı sayıda etkinlik, kısıtlı sayıda ziyaretçi ile yapılıyor. Şehrin bir kaç noktasında ve Sheraton Grand Adana’nın içinde bazı etkinlikler yapılıyor, o kadar. Onun dışında her şey online. Her sene sokaklardaki o izdihamdan, eğlenceden eser yok. Ama birliktelik, ruhumuza çok iyi geliyor ki bu ‘klasik’ten bu sene de vazgeçilmedi.
‘Nisanda Adana’da’ Komitesi Başkanı, Toyota Türkiye CEO’su olan Ali Haydar Bozkurt, “Bu yıl karnavalı kentin sokaklarına, taşıyamadık ancak Adana’ya mal olan ve ileriye taşıyan karnavalımızı düzenleme fikrinden vazgeçmedik” derken; seneye bir aya yayılan bir karnavalın müjdesini verdi. Büyük organizasyonlar, büyük yenilikler yapacaklarını söyledi. Şimdilik portakal çiçeklerinin kokusunu doya doya içimize çekiyoruz, şahane kebaplar yiyip sakinliğin tadını çıkarıyoruz ama seneye acısını çıkarırız elbet. Emeği geçenlerin eline sağlık.