Tamer HeperAltı aylık süre söz konusu değil

HABERİ PAYLAŞ

Altı aylık süre söz konusu değil

2019 yılından beri kirada oturuyorum. 2.000 TL ödüyorken 4.000 TL yapmayı teklif ettim. Ancak evsahibim ‘8.000 TL’den aşağı olmaz, aksi halde ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açarım’ diyor. Kendisi yakınlarda bir yerde kendi evinde oturuyor. Bana ihtarname gönderirse çıkmam gerekir mi? Bana 6 ay süre vermesi gerekirmiş, bu süre ne zaman başlar ne zaman biter? S.Ç.

Meslek hayatım 51 senesinde ve ben bu süre içinde kira ilişkilerinin bu kadar karmaşık olduğu bir dönem hatırlamıyorum. Her gün köşemi takip edenler görüyor ki akla hayale gelmeyen ihtilaflar bu yakın dönemde yaşanıyor ve ne zaman ve nasıl bu husus sükünet kazanacak bilemiyorum. Okuyucuma önce şunu hatırlatayım, mesken olarak kiraladığı dairenin kira sözleşmesi bir senelik yapılmış ise bir senenin sonunda sözleşme belirsiz süreli sözleşme haline dönmez, yasal olarak birer yıl süreyle uzar. Ev sahibi kendi ihtiyacı için dava açacağını söylüyor ise ve kendi evinde oturuyor ise tahliye kararı alması uzak ihtimaldir. Ancak çocuğu için veya anne-babası için gerçekten bir ihtiyaç olup da bunu ispatlayacak ise mahkemeden tahliye kararı alabilir. Bir ihtarname ile kiraya veren kira sözleşmesini feshedemez ancak mahkeme kararı şarttır.

Haberin Devamı

‘Tahliye talebinde altı ay süre vardır’ diye bir kural yoktur. Altı aylık süre yeni malikin kiracıyı tahliye etmek istediğinde, tahliye davası açmak için gereken bekleme süresidir. Yani sadece yeni malik için getirilmiş bir kuraldır. Mevcut kiraya veren ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açacak ise kira yılı sonunda bir ay içinde davayı açmalıdır. Yani okuyucum için altı aylık bir süre söz konusu değildir. Okuyucum kendi isteği ile çıkmayı düşünmediği takdirde mahkeme kararının tahliye yönünde olması ve gerektiğinde istinaf aşamasının tamamlanması gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder