Tamer Heper Aslolan takip dosyası
HABERİ PAYLAŞ

Aslolan takip dosyası

Borçlu bulunduğum kişi bana bir rakam söylüyor, ödeme yapmadığım için de beni icraya veriyor. Takip dosyasına UYAP’tan baktığımda takipteki rakam daha düşük, arada bayağı bir fark var. Şimdi ben icra dairesine gidip dosya borcunu ödesem, alacaklının itirazı olabilir mi? R.K.

* * * * *

Okuyucuma verebileceğim yanıt aslında çok kısa. Dosya borcunu ödemekle, dosyada talep edilen borçtan kurtulursunuz. Yani aslolan sözle söylenen değil, dosyadaki takip talebindeki rakamdır. Dosya içeriğini ödemekle dosya kapanır. Ancak şimdi bir detaydan söz edeyim. Takip talebinde görülen rakamın aynısını ödemekle dosya kapanmaz, zira dosya borcunu kapatmak için icraya başvurduğunuzda talep edilen asıl alacağa bazı rakamlar eklenecektir. Bunun için yukarıda dosya içeriğinden söz ettim. Mesela, takibi bir avukat yaptı ise asıl borca avukatlık ücreti eklenecek. Sonra takip için birtakım harçlar yatırıldı ya, işte harç rakamları da eklenecek. Şayet faiz talebi var ise ayrıca faiz hesaplanacak vs.

Haberin Devamı

* * * * *

Yani bir örnek verirsem mesela alacaklı 1.000 TL istedi ise saydığım nedenlerle bu borç 1.500 TL gelebilir ve dosyanın kapanması için 1.000 TL ödemek yetmez, 1.500 TL ödemek gerekir. Acaba bu rakam, alacaklının sözle olan talebine yaklaşır mı? Okuyucumun takip yapılan daireye gidip kapak hesabı diye isimlendirdiğimiz, ödemesi gereken nihai rakamı öğrenmesinde ve ona göre karar vermesinde yarar vardır. Bir hatırlatma yapayım, çıkan rakamı bir defada ödeyemeyecek ise dört taksit talebinde bulunması mümkün olacaktır. Yeter ki taksitleri aksatmasın. Taksitler aksarsa hapis cezası gelebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder