8 yıldır kiracıyım. Kiralarımızı peşin ödüyoruz. Mal sahibiyle tartışmamız oldu. Kontrat her ayın 14’Ü tarihli olup kirayı ödeme günü net değildir! Bütün kiralarımı 14 ve 30 arasında ödedim. Söz konusu kirayı da 28 Mart 2019’da verdim. Avukatı vasıtasıyla 25 Mart 2019’da icra takibi yapmış.
7 gün içinde itirazda bulunup borcu reddettim. Avukat kendi ücreti ve icra masrafını istedi, kabul etmedim. Sonra İcra mahkemesine verip tahliye ve Ücretleri talep etti! Yalova’da ikamet etmekteyim. Mal sahibi de Yalova ve İzmir’de ikamet ediyor. Mahkemeyi İzmir İcra Hukuk mahkemesinde açmış! Buna karşı ne yapabilirim? ● A. A.
Bir kira ödenmediği takdirde icra takibine konu olabilir. Ancak tabii ki bu takip ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda olabilir ve belli sonuçları doğurabilir. Okuyucuma, icra takibi ayın 25’inde yapılmış, ödeme ise ayın 28’inde. Sözleşmeye göre de kiralar 14’ünde ödenmeli. Ancak kira sözleşmesinde bir başka açıklama yoksa sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren beş gün içinde kira bedelleri ödenmelidir. Yani okuyucum kirayı ayın 19’u akşamına kadar ödemeliydi.
★ ★ ★ ★ ★
Her olayda yapılan takibe bakmak lazım. Takip haklı mı haksız mı? Zira icra takibine itirazın sonucu buna bağlı. Okuyucumun ödemesi 19’unu geçtiğine göre kiraya verenin yaptığı takip haklı bir takip. Buna itiraz edilmiş ama ortada borcun yokluğu söz konusu değil, sadece itiraz süresi içinde yapılmış bir ödeme var. Buna göre; borç ödenmiş ama avukatın alacağı vekalet ücreti ile takip masrafları ödenecek.
İtiraz süresi içinde yapılan ödeme nedeni ile ödenecek avukatlık ücreti bir miktar azalacak. İcra hukuk mahkemeleri ise takibin yapıldığı icra dairesinin bilindiği yer mahkemesi olacak.
Soruda takibin yapıldığı icra dairesi belirsiz olduğu için yetki yönünde yanıt veremiyorum. Şimdi ikinci bir husus da var. Okuyucum için takip haklı bir ihtar yerine geçiyor. Dönem içinde ikinci defa haklı bir ihtara muhatap olursa bu onun tahliye sebebi olur. Akıllarında bulunsun.