Bir yasa teklifi gündemde. Yasa denildiği zaman elbette hukukçu olarak ilk etapta bizleri ilgilendiriyor, hele içinde mesleki olarak tatbikatı yaygın olan işlemler varsa tabii ki dikkatimizi o yasa teklifi üzerinde topluyoruz. Bütün bunları niye yazdım? Efendim yasa teklifinde noter ücretleri de artacak. Noter ücreti deyince bizi ve elbette müvekkillerimizi yakından ilgilendiriyor, şöyle:
Bir ihtarname çekmek isterseniz bugün notere 1.212 TL ödüyorsunuz. Bu bir sayfalık bir ihtarname için. Sayfa sayısı artarsa ücret de artıyor. Bir sayfalık bir ihtarname için 1.212 TL yüksek bir meblağ değil mi? Bu rakamın içinde 240.50 TL damga vergisi, 118.44 TL KDV var. Yani zaten 358.94 TL vergi veriliyor, şimdi buna 75 TL daha eklenecek. Olacak 433.94 TL değerli kağıt bedeli (sayfa başına 87 TL daha), posta gideri vs eklendiğinde bir sayfalık bir ihtarname vatandaşa 1.287,14 TL’ye gelecek. Bu vatandaşı olumsuz etkileyecek mahiyette yüksek bir rakam değil mi? Bir ihtarname yasal mecburiyet hallerinde gönderilir, yani vatandaş daha işin başında bir sayfa için 1.287,14 TL ödeyemediği hallerde hakkını kaybetmesi hali hukuk mantığına uyuyor mu?
Doğrusu devlet kapısında vatandaş hakkını en ucuz şekilde aramalıdır, zira bu bahsettiğim daha hukuki girişimin başı. Bunun arkasında dava safhası gelecek ki bu halde de ödeyeceği harç ve masraflar herkesin katlanacağı seviyede de değil. Bütün bunları niye yazdım? Bir hukukçu olarak hak arayan birinin maddi imkânsızlık nedeni ile hakkını kaybetmesini istemediğimiz için. Beklentimiz adalete kolay ulaşılması, hak aramanın herkes için mümkün olması ve bugün noter masrafından 75 TL ilave ücretin kaldırılması.