Tamer HeperKapıcının kıdem tazminatı hesabı
HABERİ PAYLAŞ

Kapıcının kıdem tazminatı hesabı

Sitemizde yöneticilik yapmaktayım. Kapıcımızın hatalı davranışları nedeni ile iş akdini sonlandırdık ve kendisine kıdem tazminatını ödedik. Bunu almış olmasına rağmen kendisinin bina içinde kapıcı dairesinde oturduğunu ileri sürerek bizi dava etti. Şimdi dava sürüyor ama bazı daire sahipleri de herhangi bir fark ödemeyeceğini söylüyor. Durumumuz nedir? R.A.

* * * * *

Önce iş akdinin sonlandırılması konusuna değineyim. Bir çalışanın işine bazı hallerde son verilebilir. Bunlardan biri emeklilik hakkını kazanmasıdır ki bu halde iş akdi sonlandırılır ve işçiye kıdem tazminatı ödenir. İkinci husus işçinin haklı nedenlerden biri olmadan kendiliğinden işi bırakması halidir ki bu halde kıdem tazminatını hak etmez. Bir başka hal ise işçinin iş akdinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesidir ki bu halde de işçi kıdem tazminatını hak etmez. İşte okuyucumun durumu bu iken yani işçinin yasada gösterilen, sözleşmeye aykırı davranışı nedeni ile iş akdi sonlandırıldı ise kıdem tazminatı ödenmeyecekti. Bunun şekil şartları vardır, kötü davranışı, yasada gösterildiği hallerden biri olacak ve altı iş günü içinde fesih bildirimi yapılacaktır. Ancak okuyucumun anlattığı gibi bu hallere uymayıp bir de işçiye kıdem tazminatı ödendi ise artık haklı fesihten söz edilmeyecektir. Yani işçinin kıdem tazminatını hak etmiş şekilde işine son verilmiştir. Peki kıdem tazminatını hak ettiğinde ödenecek kıdem tazminatı hesabında kendisinin talep ettiği kira var mıdır?

Haberin Devamı

* * * * *

Kıdem tazminatı hesaplanırken son brüt aylık ücret, çalışma yılı ile çarpımı kıdem tazminatı iken, çalışma yılında sadece brüt ücret göz önüne alınmaz, işçiye binada bir ev tahsis edildi ise bu evin rayice uygun aylık getirisi de brüt aylık ücret rakamına eklenerek, çalışma yılı çarpımına katılır. Dolayısıyla okuyucumun anlattığı olayda işçi kirasını istemiyor da, kıdem tazminatı hesabının eksik tutulması nedeni ile farkını istiyor olmalı. Şayet hakim tarafından ödenmesi gereken bir rakam üzerinde karar verilirse bu borç bağımsız bölüm maliklerinin borcu olup arsa payları oranında katılmaları şart olacaktır. Kapıcı kıdem tazminatı, bağımsız bölüm maliklerinin borcudur, zira bu olayda işveren kat malikleridir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder