Tamer HeperProtokol nedir?

HABERİ PAYLAŞ

Protokol nedir?

Ev sahibim ile yapılmış bir kira sözleşmemiz var. Şimdi yenileme dönemi. Ev sahibim bir protokol göndermiş, imzalamamı istiyor. Protokol nedir? M.B.

* * * * *

Okuyucumun ev sahibi ile yaptığı kira sözleşmesi bir akittir. Yani kiraya verenle kiracının karşılıklı imzaladığı, uyulması gereken kuralları belirleyen bir belgedir. Buna sözleşme de diyoruz, akit de diyoruz. Peki protokol nedir? Protokol, elde mevcut akdin içeriğini açıklayan, bazı hükümlerini değiştiren veya süresini uzatan belgedir. Ama protokol de iki tarafça imzalanır. Ya ilk sözleşmeyi tadil eder veya açıklanması gereken noktaları açıklar. Dolayısıyla iki tarafça imzalandığına göre, iki tarafın kabul ettiği hususları içerdiğine göre, tek imza ile geçerlik kazanmadığına göre protokol de bir akittir. Yani iki tarafın imzasını taşıdığı için bir sözleşme olarak geçerlidir ve içeriği uygulanır. Yukarıda verdiğim tarif genel olarak protokollerin tarifinin yapıldığı bir açıklamadır. Uygulanması ise akitlerden farklı değildir. Şayet bir önceki akdin hükümlerinin açıklanması amacı yapıldı ise önceki sözleşme ve bu protokol birlikte değerlendirilir.

Haberin Devamı

* * * * *

Gerçekte ise protokol kamu ile ilgili bir husustur. Mesela devletler bir anlaşma yapmadan önce ön akit mahiyetinde protokol hazırlanır. Veya resmi toplantılarda uygulanacak kurallardır. Mesela bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın Protokol Müdürlüğü vardır. Ancak kamu ile ilgili protokol, okuyucumun sorduğu husustan farklı bir durumdur. Ben sadece ayırımına dikkat çekmek için kısaca yazdım. Yukarıda açıkladığım gibi vatandaşların kendi aralarında yaptığı sözleşmenin üzerinde protokol yazması onun bir akit olmadığı anlamını taşımaz, içeriğine uyulması gereken bir ek sözleşmedir. Okuyucum kendisine gönderilen protokolü inceleyecek, durumuna uygunsa imzalayacak ve protokol geçerlik kazanacak. İmzalamaz ise geçerlik kazanmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder