İnsansız hava araçları kısaca drone’lar son yıllarda daha çok ticari, askeri, haber ve güvenlik amaçlı ‘uçan kameralar’ olarak kullanıldı. Yaygınlaşmalarının önündeki menzil, dayanıklılık, çarpışmadan kaçınma, belirlenen noktaya inme, paraşüt açma, kendi kendini imha etme, acil durum için alçalma, emniyet, drone eğitimi, kurallar ve düzenlemeler gibi pek çok engelin aşılmasında önemli adımlar atıldı. Bu alanlar için yasal düzenlemeler, kontrol mekanizmaları da epey ilerledi. Şimdi sıra geldi yük ve teslimatı yapabilecek drone’ların yaygınlaşmasına.
2030’DA 1 MİLYON DRONE…
Her ne kadar sosyal medyada hemen her gün şu ülkede ya da şehirde drone taksi uygulaması başlıyor, artık binalarda drone iniş teslimat platformları, balkonları yapılıyor diye havalı videolar izlesek de yukarıdaki sebeplerle şehirlerde yük ve insan taşımacılığına geçişte işler biraz daha zor ilerleyecek gibi görünüyor. Buna rağmen Fütürist Thomas Frey’e göre 2030’da insanoğlu havada vızır vızır uçan en az 1 milyon drone görecek…
Amerika’da Federal Havacılık İdaresi (FAA), Amazon, Alphabet’s (Google’ın ana şirketi, UPS gibi şirketlerin uzak, kırsal alanlardaki adreslere paket teslimatları için drone kullanmalarını onayladı. Bu şirketlere ‘hava taşıyıcıları’ olarak sertifikaları verildi. Ancak düzenleyiciler hâlâ kentsel alanlarda drone’ların kullanılması konusunda çekimser çünkü gökten insanların üzerine düşecek paketlerden çekiniyorlar. Kullanım alanlarının yanında kötü niyetle kullanılacak drone’lar olmasından endişe ediyorlar.
KENTLERE YAYILACAĞI KESİN
Şarj, bakım, park, iniş-kalkış alanları şehir planlamasını, iletişimini ve alt yapısını etkileyecek pek çok gereksinime dair temel düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Yaygınlaşmaları halinde oluşacak ses kirliliğinin de şehirlerde yaşayan halkı olumsuz etkileyeceğini düşünüyorlar.
Drone’la ilgili konuların Çin, Japonya, Rusya, Güney Kore, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, gibi ülkelerde de benzer durumda olduğunu tahmin etmek zor değil. O halde drone’ların kentlerde olağan hale gelmesi için henüz erken demek çok yanlış olmaz. İlk denemelerin kırsal alanlarda yapılmasından sonra eninde sonunda kentlere de yayılacağı kesin.
KULLANIM ALANLARI
Kolluk kuvvetlerinde gözetim ve soruşturmalar, sigortacılıkta bina hasarlarının incelenmesi, gayrimenkulde mekan gösterimi-videolanması, inşaatta güvenlik denetimleri, tarımda mahsullerin izlenmesi, askeriyede keşif, habercilikte film-fotoğraf-canlı yayın, eğlence sektöründe gösteriler yapılması, afet yönetiminde bilgi toplama-erişim, sağlıkta organ, kan gibi acil taşımalar ve müdahaleler ilk akla gelen kullanım alanları.
DRONE PİLOTLUĞU GELECEĞİN MESLEĞİ
Hal böyle olunca, drone pilotluğu geleceğin meslekleri listelerine girdi. Uzaktan kullanması, uzmanlığının kazanılması kolay gibi görünse de kullanım amacı ve o amaca uygun drone’ların farklılıkları nedeniyle ciddi eğitimler ve sertifikalar alınması gerekiyor.
Tarımda kullanılan drone ile güvenlikte ya da sağlıkta kullanılan drone’lar arasında çok ince detaylar var. Sadece kullanıcısı değil, tasarımcısı, mühendisi, üreticisi, dağıtıcısı, teknik ve yazılım servisleri ile devasa bir iş alanı gayet emin adımlarla geliyor. Hazırlanmak lazım.