Dünyaİşte Suudilerin yeni kralı Salman Bin Abdülaziz

İşte Suudilerin yeni kralı Salman Bin Abdülaziz

Paylaş
İşte Suudilerin yeni kralı Salman Bin Abdülaziz

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz başkent Riyad'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Kral Abdullah'ın ölümünün ardından tahta kardeşi, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı 79 yaşındaki Prens Salman Bin Abdülaziz'in geçtiği açıklandı. Ülkesinin 7'nci kralı olan Salman Bin Abdülaziz reformcu olarak tanınıyor

Suudi Arabistan’ın yeni Kralı Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz, dün gece hayatını kaybeden Kral Abdullah’ın son 2 yılda geçirdiği hastalıklar dolayısıyla ülkeyi fiilen yönetiyordu.

Haberin Devamı

Ülkenin kurucu Kralı Abdulaziz’in oğulları arasındaki en güçlü 7 kişiden biri kabul edilen yeni kral Selman, kendisinden önceki kralların tamamına danışmanlık yapması ve uzun yıllara dayanan siyasi tecrübesiyle dikkati çekiyor.

1935'te Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da doğan Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz (79), henüz çocuk yaşta babası Abdulaziz’in meclislerine iştirak etti, gençlik yıllardan itibaren ise yurt içinde ve dışında ailesini ve ülkesini temsil etmeye başladı.

İlk öğrenimini Riyad’daki Prensler Okulu’nda gören Selman, Mescid-i Haram İmam-Hatibi Şeyh Abdullah Hayyat’tan Kur’an-ı Kerim dersleri aldı.

Selman, ilk siyasi görevine ise 19 yaşında, Riyad bölgesi Emir Vekili olarak tayin edildiği 1954 yılında başladı. Bir yıl sonra Emir tayin edilen Selman, 1960 yılında görevinden istifa etti ancak 3 yıl sonra tekrar aynı göreve atandı.

Haberin Devamı

Selman, 1955-1960, 1963-2011 yıllarında Riyad Emirliği görevinde bulundu. Kral Abdullah, Selman’ı, kardeşi Sultan bin Abdulaziz’in vefatından kısa bir süre önce yerine 2011 yılında Savunma Bakanlığı görevine atadı.

Selman ayrıca, 2012’nin haziran ayında ise vefat eden Prens Nayif bin Abdulaziz’in yerine, Veliaht, Başbakanvekili görevlerine getirildi.

'REFORMCU' OLARAK BİLİNİYOR

2011 yılından beri Savunma Bakanlığı görevini yerine getiren Kral Salman’ın 90 yaşında vefat eden Kral Abdullah gibi reformcu olduğu, Suudi Arabistan’ı modernleştirme çizgisinde devam edeceği belirtiliyor.

Karal Abdullah'ın ölümünün ardından Prens Salman adına yapılan açıklamada, “Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah’ın yasını tutuyor” denildi.

Suudi Arabistan devletinin kurucu ailesinin erkek çocuklar sıralamasında 25'inci sırada yeralan ve 3 kez evlenen Kral Salman bin Abdülaziz'in 10 erkek ve 1 kız cocuğu bulunuyor.

2011'DEN BERİ SAVUNMA BAKANIYDI

Erken yaşta politikaya atılan Kral Salman Riyad Valisi olarak kariyerine başladı.

Riyad valiliği görevine geldiği 1963 yılında 200 bin nüfusu olan şehir şimdi ise 7 milyon kişinin yaşadığı bir başkent. Neredeyse yarım asır valilik görevini yürüten Kral Salman Riyad’ı küçük bir çöl kentinden bir metropole dönüştürmüş.

Haberin Devamı

Kral Salman 2011 yılında kendisinden büyük iki abisinin vefatı nedeniyle Veliaht Prens ilan edildi ve Savunma Bakanlığı görevine getirildi.

ALZHEİMER İDDİASI...

Kral Salman’ın ilerlemiş yaşı nedeniyle bir takım sağlık problemleri olduğu ileri sürülüyor. Bu haberlerin Suudi medyasında yer almasına izin verilmiyor olsa da Kral Salman’ın en az bir kez kalp krizi geçirdiği ve sağ kolunu kısıtlı olarak hareket ettirebildiği biliniyor. Yeni Kral'ın bunama belirtileri gösterdiği de ortaya atılan iddialar arasında. Ekonomist dergisinin bir haberine göre ise Suudi Arabistan’ın yeni kralı Alzheimer hastası.

İşte Suudilerin yeni kralı Salman Bin Abdülaziz

YENİ VELİAHT KARDEŞİ OLDU

Salman Bin Abdül Aziz'in kral ilan edilmesiyle ondan boşalan 'veliaht prenslik' makamına ise 75 yaşındaki kardeşi Mukrin bin Abdulaziz getirildi.