Eğitim - KariyerPozitif çarpan nasıl bulunur? Pozitif çarpan hesaplama formulü ve örnekleri...

Pozitif çarpan nasıl bulunur? Pozitif çarpan hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş
Pozitif çarpan nasıl bulunur? Pozitif çarpan hesaplama formulü ve örnekleri...

Çarpanlarına ayırma diğer adı ile bölenlerine ayırma işlemi matematik alanında sık kullanılan bir işlemdir. Birçok sorunun çözümü bu işlem sayesinde oldukça kolaylaşmakta ve sonuca ulaşılmaktadır. Bir sayının pozitif çarpanlarına ayırmasını öğrenmek, matematikte pek çok soruyu rahat bir şekilde çözmeye imkan tanır. Bu nedenle pozitif çarpan nasıl bulunur? Pozitif çarpan hesaplama formülü ve örneklerini detayları ile sizler için derledik.

Tam sayıların çarpanları en az 2 adet olarak karşımıza çıkar. Ancak ikiden fazla da olabilmektedir. Bu çarpan sayılar bölünemeyen noktaya gelene dek ayrılırlar. Böylelikle bir tam sayının tüm farklı çarpanları ile bölenlerini bulmak mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

POZİTİF ÇARPAN NASIL BULUNUR?

Bir sayının pozitif çarpanları, o sayının tam olarak bölünebildiği sayılar anlamına gelir. Her doğal sayının sahip olduğu en az iki pozitif çarpan vardır. Bu sayılar ise kendisi ve 1 sayısından ileri gelmektedir.

Aynı zamanda bazı sayıların ikiden daha fazla çarpanı olduğu da görülmektedir. Her doğal sayının sahip olduğu en küçük pozitif tam sayı çarpanı ise 1 rakamı olarak karşımıza çıkar. En büyük çarpanı ise sayının kendisidir.

POZİTİF ÇARPAN HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Pozitif tam sayıların çarpanları ayrıca bölenleri anlamına da gelir. İki tam sayının çarpımı olan pozitif tam sayılar olarak karşımıza çıkar. Yani bir tam sayının (pozitif ) çarpanları aynı zamanda bölenleri olarak ele alınabilir. Böylelikle çarpanlar ile bölenlerin aynı sayı olduğu görülmektedir.

Haberin Devamı

Bir örnek üzerinde incelemek gerekirse 18 sayısı ele alınabilir. İlk olarak 1 ve 18 sayıları, sayının doğal çarpanları olmaktadır. Sonrasında ise 18 sayısı 2 ile tam bölünebildiği için 9 sayısı çıkar. Aynı zamanda 3 ile tam bölünmekte olması nedeniyle sonuç 6 sayısını da verir. O halde 18 sayısının pozitif çarpanlarına bakıldığında 1, 2, 3, 6, 9 ve de 18 sayılarıdır.

Örnek: 12 tam sayısını çarpanlarını bulalım.

1 x 12 = 12 ise 1 ve 12

2 x 6 = 12 ise 2 ve 6

3 x 4 = 12 ise 3 ve 4 olmaktadır.

Yani 12 sayısının çarpanları 1, 2, 3, 4, 6 ve 12 dir.

S​​​​​​ayının çarpanları ayrılırken 1 sayısından başlanır. 1 sayısı ile 12 sayısının çarpıldığı ve 12 sayısının çıktığı görüldü.

Daha sonra 2 ile 6 çarpıldı ve 12 sayısının çıktığı görüldü. O şekilde bir sayının çarpanları bulunurken, 1'den başlamak şartı ile o sayıya kadar çıkmak gerekir. Hangi sayılar ile çarpıldığını bularak işlem tamamlanır.