Ramazanda taktik değiştirdiler! Prof. Dr. Kırık uyardı: Fitre, zekat ve yardım mesajıyla kandırıyorlar
Her fırsatta ortaya çıkan dolandırıcılar Ramazan ayının gelmesiyle kolları sıvadı. Dolandırıcılar bu kez fitre, zekat ve yardım vaadiyle vatandaşları tuzağa düşürmeye çalışıyor. Peki sistem nasıl işliyor? Dolandırıcılık mağduru olmamak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Ramazan ayında dolandırıcılık girişimleri arttı. Dolandırıcılar, sahte mesajlar, e-postalar veya telefon aramaları yoluyla insanların duyarlılığını sömürüyor” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram / Posta.com.tr – Ramazan ayını fırsat bilen dolandırıcılar farklı yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcılar, gerçek yardım kuruluşlarını taklit eden internet siteleri ve sosyal medya hesapları oluşturarak insanları kandırmaya çalışıyor. Her mesaja tıklamayın, sahte hesaplara karşı dikkatli olun!” diyerek alınması gereken tedbirleri anlattı.
FİTRE VE ZEKAT DOLANDIRICILARINA DİKKAT
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölüm Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Özellikle fitre, zekat veya yardım çeki üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimleri Ramazan ayında artış gösterdi” diyerek vatandaşları uyardı.
Vatandaşların ramazan ayında siber saldırganlara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Ramazan ayı, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yoğunlaştığı bir dönem. Ancak bazı dolandırıcılar bu duyguları kötüye kullanarak insanları kandırıyor. Dolandırıcılar, internet yoluyla vatandaşları ağına düşürmeye çalışıyor. İletilerde, hayali yardım çekleri dağıtılacağı, fitre veya zekât toplanacağı gibi iddialar yer alır. Ancak aslında bu tür mesajların ve aramaların amacı, insanlardan kişisel bilgilerini veya para göndermelerini sağlayarak dolandırıcılara fırsat vermektedir” dedi.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık
YARDIM KURULUŞLARINI TAKLİT EDİYORLAR
Ramazan ayında sahte yardım kuruluşları tarafından yapılan dolandırıcılık vakalarında artış yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcılar, gerçek yardım kuruluşlarını taklit eden internet siteleri ve sosyal medya hesapları oluşturarak insanları kandırmaya çalışmaktadırlar. Sahte yardım kuruluşlarından korunmak için, yardım yapmadan önce kurumun resmi web sitesini kontrol etmek, kurumun kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek, iletişim bilgilerini doğrulamak, kurumun faaliyetlerini incelemek, hesap bilgilerini teyit etmek ve şüpheli durumlarda siber emniyet güçlerimizin siber@egm.gov.tr mail adresine durumu bildirmek önemlidir” diye konuştu.
SAHTE FOTOĞRAF VE VİDEOLAR KULLANILIYOR
Fitre ve zekat verirken güvenilir ve köklü yardım kuruluşlarını tercih etmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti:
Sahte kuruluşların ortak özellikleri gerçek kuruluşları taklit etmeleri, profesyonel görünümlü internet siteleri ve sosyal medya hesapları oluşturmaları, sahte fotoğraf ve videolar kullanmaları, duygusal manipülasyon uygulamaları ve bağış için kişisel bilgileri talep etmeleridir. Fitre ve zekat verirken güvenilir ve köklü yardım kuruluşlarını tercih etmek, bağışları resmi kanallardan yapmak ve kişisel bilgileri telefonla veya e-posta yoluyla vermeme alışkanlığı edinmek önemlidir.
“HER ZAMANKİNDEN DAHA DİKKATLİ OLMAK GEREK”
Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Ramazan ayında dolandırıcılık vakalarında artış gözlemlendiğinden, her zamankinden daha dikkatli olmanız önemlidir. Aileniz ve yakınlarınızla bu tür dolandırıcılık yöntemleri hakkında konuşun ve onları bilinçlendirin. Sosyal medya platformlarında yardım kuruluşlarının hesaplarını takip edin ve sahte hesaplara karşı dikkatli olun” dedi.
“FİNANSAL BİLGİLER MESAJLA PAYLAŞILMAMALI”
“Sahte mesajlarla yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı etkili bir şekilde korunabilir ve toplumun bu tür tehditlere karşı daha güvende olması sağlanabilir” diyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sahte mesajlara karşı korunmanın önemli adımlarını sıraladı:
- Herhangi bir yardım iddiası olan mesajlar alındığında doğrudan ilgili resmi kurumlarla iletişime geçilmeli,
- Kişisel veya finansal bilgilerin mesaj yoluyla paylaşılmamalı,
- Mesajlarda verilen bağlantılara tıklanmamalı ve kişisel bilgiler girilmemeli,
- Şüpheli mesajlar ilgili resmi kurumlara bildirilmeli,
- Yardım veya bağış yapmadan önce güvenilir kaynaklardan bilgi alınmalı.
- Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranları artırıldı
- Bakan Kurum paylaştı! Deprem konutları tamamlandı
- Türkiye ile Senegal arasında 5 anlaşma
- Asgari ücret zammı aralık ayında belli olacak! Masadaki 6 farklı hesap ve kıdem tazminatına gelecek zam oranı
- Türkiye’nin güzelliklerinden ilham alan Togg’un 7’nci rengi Ayder oldu