Yepyeni bir dönem başlıyor: Yapay zekadan yüzde 70 başarı! Uzman isimden kritik İstanbul uyarısı
ABD’de bir üniversitede yapılan araştırmada, geliştirilen yapay zeka teknolojisinin depremleri gerçekleşmeden neredeyse 1 hafta önce tahmin ettiği iddia edildi. Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Şamil Şen, bu teknolojinin beklenen İstanbul depremi için de kullanılabileceği yönünde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapay zeka ile ilgili başkanlık kararnamesi çıkartıldığı şu günlerde yapay zeka ile depremlerin yeri ve büyüklüğünün tahmin edilmesi için yoğun çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmaların bir kısmına ev sahipliği yapan Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, depremleri gerçekleşmeden bir hafta önce yüzde 70 oranında doğru tahmin eden bir yapay zeka algoritması geliştirdiklerini iddia etti.
Algoritmayı geliştiren araştırmacıların 7 ay boyunca Çin'de denemeler yaptığı ifade edildi. Yapay zeka algoritmasının haftalık tahminlerinde, 320 kilometreye kadar uzaklıktaki 14 depremin nerede olacağını ve büyüklüğünü doğru tahmin ettiği belirtildi. Algoritma buna karşın, bir depremi tahmin edemedi ve 8 kere de yanlış uyarı verdi.
Makine öğrenmesi prensibiyle çalışan algoritmaya araştırmacıların deprem bilimine ilişkin bilgileri baz alınarak istatiksel bazı verilerin yüklendiği ve sonrasında 5 yıllık sismik kayıtlar üzerine kendini eğitmesi komutu verildiği ifade edildi.
“YAPILABİLECEĞİNİ GÖRMÜŞ OLDUK”
Araştırma ekibinden Sergey Fomel, "Depremleri tahmin etmek büyük bir hedef. Hala dünyanın herhangi bir yeri için tahmin yapmaya yakın değiliz. Ancak elde ettiğimiz sonuçlar, imkansız olarak gördüğümüz bir problemin prensipte çözülebilir olduğunu gösterdi" şeklinde konuştu.
Araştırmaya katılan isimlerden biri olan Teksas Sismolojik Ağ Programı (TexNet) Direktörü Alexandros Savvaidis ise şu şekilde konuştu:
Yüzde 70 bile çok büyük bir sonuç. Can kayıplarını ve ekonomik kayıpları azaltabilir. Dünya çapında deprem hazırlığı konusunda büyük bir gelişim sunma potansiyeli taşıyor.
MARMARA'DA KORKUTAN DEPREM
AFAD, 7 Kasım'da Marmara Denizi'nde Balıkesir açıklarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği 4.33 km olarak açıklandı.
#DEPREM
— AFAD Deprem (@DepremDairesi) November 7, 2023
Büyüklük:4.1 (Mw)
Yer:Marmara Denizi - [03.10 km] Marmara (Balıkesir)
Tarih:2023-11-07
Saat:23:05:48 TSİ
Enlem:40.471 N
Boylam:27.526 E
Derinlik:4.33 km
Detay:https://t.co/kWTPPqVydu@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi
Balıkesir’in Erdek ilçesi açıklarında meydana gelen 4.1'lik depremin ardından kamuoyunda beklenen büyük Marmara depreminin öncüsü olup olmadığına dair tartışmalar başladı.
“HEM LABORATUVAR HEM DE SAHADA UYGULANMALI”
Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan ve depremlerin yapay zeka belirlenmesi konularında çalışan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, yapay zeka ile depremlerin yeri ve büyüklüğünün tahmin edilmesi için hem laboratuvar ortamında hem de sahada uygulanması için çalışmalar olduğunu belirtti.
Bunlardan sonuncusunun ABD ve Çin bilim adamlarınca yapılmış olan “Earthquake Forecasting Using Big Data and Artificial Intelligence: A 30-Week Real-Time Case Study in China” isimli çalışma olduğunu belirten Prof. Dr. Şen, “Bu çalışma ile akustik ve elektromanyetik sensörlerden elde edilen veri setleri yapay zeka ile denenerek ve test edilerek tahmin modelleri oluşturulmuş ve oluşturulan tahmin modelleri ile depremlerin yer ve büyüklüğünün yüzde 70 oranında tahmin edilmesi sağlanmıştır” şeklinde konuştu.
PROF. DR. ŞAMİL ŞEN KİMDİR?
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Şamil Şen, 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimlerinde yüksek lisans eğitimini tamamladı.Ardından 2005 - 2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalında doktorasını tamamladı.
2016 yılından bu yana Tünelcilik Derneği üyesidir. 2006 yılından bu yana Türkiye Petrol Jeologları Derneği Sürdürülebilir Kalkınma üyesidir.
1996 yılından bu yana Associations of American Petroleum Geologist Sürdürülebilir Kalkınma üyesidir. 1991 yılından bu yana Jeoloji Mühendisleri Odası üyesisdir. Prof. Dr. Şamil Şen İngilizce bilmektedir.
YAPAY ZEKA TAHMİNİNDE İSTANBUL DEPREMİ DETAYI
Prof. Dr. Şen beklenen büyük İstanbul depreminin önceden tahmin edilmesinde yapay zeka teknolojinin kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Yapay zeka sistemleriyle binalarımız sağlam olup olmadığının öğrenilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, “Afet koordinasyonunu yapay zekayla yapabiliriz. TUBİTAK, üniversiteler ile MTA tarafından oluşturulan devasa bir konsorsiyuma aktif fay haritası ile paleosismoloji çalışmaları yürütmek için fon sağlamaktadır. Halbuki bu çalımalar büyük ölçüde yapılmış ve Türkiye’nin deprem potasiyeli bilinmektedir. Bizim artık teknolojik çalışmalara önem vermemiz gerekmektedir” diye ekledi.
- Konut ve araç satışında bir dönem sona eriyor! Sayılı gün kaldı
- Asgari ücret zammı için ağır basan senaryo! İşte masadaki oran ve olası 2025 maaşları
- 40 gemilik yüzer güç kıtalara ‘ışık’ oluyor
- Dokuya dokuya zirveye çıktı! Dünyanın halısı Gaziantepli Merinos’tan
- Yurt dışına çıkış harçlarında pul dönemi sona eriyor