Son dakika astım hastalığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan astım hastalığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan astım hastalığı haber sayfamızda...
Bahar alerjisi, polenlere karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde görülür. Her ne kadar herkes bahar alerjisi yaşamasa da, bazı gruplarda bu alerjilerin görülme oranı daha yüksektir. İşte bahar alerjisi görülebilecek kişiler:
Tokat'ta yaşayan ev hanımı Havva Çiftçier, 20 yıl önce oğlunun hayatını kaybetmesinin ardından psikolojik bunalıma girdi. Bu zor dönemi atlatmak için doğaya yönelen Çiftçier, topladığı bitkilerle hem eşinin kalp rahatsızlığına hem de kendi astımına çare oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Türkiye’de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10’u ve çocukların ise yüzde 10-15’i astım ile yaşamlarını sürdürmektedirler” dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Astım tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini çok olumsuz olarak etkiler. Hatta bazen ölümlere yol açabilir. Maalesef astıma bağlı ölümler genç yaşta ölümlerdir. Astım aslında tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bugünkü elimizde mevcut tedavi imkanlarıyla astımı, astımı olmayan bir kişi gibi kontrol altına alabiliyor ve normal bir hayat yaşatabiliyoruz" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Türkiye'de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10'u ve çocukların ise yüzde 10-15'i astım ile yaşamlarını sürdürmektedirler” dedi.
Hem çocuklarda hem yetişkinlerde artan astım hastalığına dikkati çeken Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Astım belirtileri arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük bulunur. Özellikle küresel ısınmaya bağlı ortaya çıkan iklim değişiklikleri, hava kirliliği, işlenmiş ve paketli gıda tüketimin artması, alerjenlere daha sık maruz kalma, deterjan gibi çeşitli kimyasal maddelerin yaygın kullanımı gibi çevresel faktörler, astım dahil bütün alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırdığı bilinmektedir” dedi.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bazı cilt hastalıklarında artış yaşanıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Yiğit, cilt hastalıklarına güneşten yayılan zararlı UV ışınlarının sebep olduğunu ifade etti.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Kükürt, ilkbahar mevsiminde bazı cilt hastalıklarının görülme sıklığının arttığını söyledi. Bu hastalıkların görülme sıklıklarının nedenlerini de açıklayarak önemli uyarılarda bulundu.
Bahar aylarında cilt sağlığına dikkat etmek gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Kükürt, ilkbahar mevsiminde bazı cilt hastalıklarının görülme sıklığının arttığını söyledi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Kükürt, özlemle beklenen bahar aylarında dikkatli olunmaz ise gelişebilecek kimi cilt sorunlarının yaşam konforunu düşürecek seviyelere gelebildiğini ifade ederek, bu dönemde en sık görülen cilt hastalıklarını ve koruma yollarını anlattı.
Mersin’de kız arkadaşı Esra Asena Temir'i (27) döverek öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Bangiz (28) hakim karşısına çıktı. Sanık Bangiz, beyin kanaması sonucu ölen Temir'i sakinleştirmek için ittiğini öne sürerek, "Bana vurmaya başladı, ben de sakinleştirmeye çalıştım. O benim yüzümü elleriyle tutunca ben de omzundan ittim, 'Yeter artık' dedim. Kendisini sürekli ittim" dedi.
Öksürük, vücudun akciğerlerdeki tahriş edici maddeleri dışarı atmaya çalıştığı bir yoldur. Ancak öksürük, astımdaki akciğer iltihabı ve tetikleyicilere maruz kalma nedeniyle olduğunda öksürük uzun süreli olabilir.
Astım hastalığı günümüzde yetişkinleri olduğu kadar çocukları da etkisine alan ve oldukça sık karşılaşılan bir halk sağlığı sorunu. Hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük gibi solunum sistemi şikayetleri ile kendini belli eden astıma özellikle sigara başta olmak üzere genetik ve çevresel birçok faktör yol açabiliyor.
Son senelerde gündem olan küresel ısınma, polen taneciklerinin normal vaktinden daha önce ve daha uzun zaman aralığında atmosferde yer almasına neden oluyor, alerjen içeren yapıları sebebiyle astım hastalarını da olumsuz seyirde etkiliyor. Sıcak ve nemin astım ataklarını artırdığını belirten uzmanlar, nemli ve sıcak havaların olduğu zamanlarda astımı olan hastaların dış mekân aktivitelerinden mümkün olduğunca kaçınması tavsiye ediyor. Astım hastalarının bu dönemlerde dışarıda koşu gibi sporlar yapmaması, hava sıcaklığının en yüksek olduğu saat aralıklarında ise kapalı ve serin ortamlarda olmaları öneriliyor.
3 Mayıs Dünya Astım Günü'nde astım konusundaki rakamlar, hastalığın ne boyutta olduğuna dair ışık tutuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘ne göre tüm dünyada 339 milyon kişinin astımı olduğu tahmin ediliyor ve dünyada her yıl 400 binden fazla astıma bağlı ölüm olduğu biliniyor. Peki astım nasıl bir hastalık, hastalığı tamamen tedavi etmek mümkün mü, nasıl kontrol altına alınabilir? Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, 3 Mayıs Dünya Astım Günü'nde Posta.com.tr okuyucuları için astım hastalığı hakkında sık sorulanlara yanıt verdi.
Vücudumuzda artan yağ dokusunun astımın şiddetini artırdığını ve astım kontrolünü bozduğunu biliyor muydunuz? Tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren astım hastalığının dünyada yaklaşık 300 milyon kişide bulunduğu tahmin ediliyor. Astım tedavisi sürecinde sağlıklı beslenme, hastalığın seyrini olumlu etkiliyor. Diyete Bağlı Kilo Kaybının Astım Üzerindeki Etkileri" adlı bilimsel araştırmaya göre, diyet yapan astımlı hastaların öksürük ve nefes darlığı yakınmaları azalıyor. Akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığı olan astım, obezitesi olan hastaların doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri ile kontrol altına alınabiliyor.
Astımlı çocukların yaklaşık yarısında 7 veya 15 yaş civarında hastalık belirtileri hafifliyor veya tamamen kayboluyor. Ancak bunu alerjik bünyenin tamamen normale dönmesi olarak düşünmemek gerekiyor çünkü ileri yaşlarda belirtilerin ortaya çıkma riski her zaman var. Çocukta kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste tıkanıklık hissi, hırıltı, hışıltı, soluk alıp verirken ıslık sesi varsa, astımdan bahsediliyor. Peki çocuklarda astım ile ilgili ailelerin bilmesi gerekenler nelerdir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, yanıtladı.
Solunum yollarının kronik bir hastalığı olan astımda öksürük yaygın belirtilerden birisi. Sağlıklı bir insanda öksürüğün amacı, olası bir enfeksiyonu önlemek için yabancı partikülleri ve bakterileri uzaklaştırmaktır. Öksürük üretken olduğunda, gözle görülür miktarda balgam atılır. Ancak astım hastalığında öksürük daha farklı olur ve bazı dönemlerde artar. İşte astıma işaret eden öksürük çeşitleri ve astıma karşı alınması gereken önlemler...
Çocuk, Ergen ve Erişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Yankı Yazgan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili merak edilenleri yanıtlamaya devam ediyor.
Astımın tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz, "Çocuklarda astımın yüzde 80’i alerjik, erişkinlerde oran yüzde 50 civarında" dedi. Yavuz, başarılı bir astım tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Bahar aylarında sıkça görülen saman nezlesi koronavirüs açısından risk teşkil ediyor. Alerjik Hastalıklar ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, "Saman nezlesi olan kişilerde burun kaşınması, tıkanması, göz sulanması ve kaşıntısı nedeniyle ellerini burnuna götürme ihtiyaçları artar, maskeleri sık çıkartıp burun temizleme ihtiyacına bağlı olarak koronavirüs hastalığı daha fazla görülebilir" dedi. Prof. Dr. Öztürk, bu kişiler için önemli tavsiyelerde bulundu.
Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.