Son dakika belirtileri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan belirtileri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan belirtileri haber sayfamızda...
Kalp hastalıkları oldukça sinsi ve sessiz bir şekilde ilerleyebiliyor. Sağlık durumu normal olan bir kişinin, bir gün sonra hayatını tehdit eden bir ameliyatla karşı karşıya kalması mümkün. Özellikle son günlerde gündeme oturan 'aort anevrizması' pek çok kişiyi endişelendirmiş durumda. Peki, aort anevrizması ne, neden ve nasıl ortaya çıkar? Kardiyoloji ve Elektrofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sabri Demircan konu hakkında tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar...
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı aort yırtılması olayı, bu tehlikeli damar hastalığını tekrar gündeme taşıdı. Kalpten çıkan ve tüm vücuda oksijenli kanı ulaştıran en büyük damar olan aort, herhangi bir uyarı vermeden genişleyerek ciddi riskler yaratabiliyor. Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi uzmanları, özellikle hipertansiyon ve yüksek kolesterol hastalarının bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurgularken, yılda bir kez kontrol amaçlı tomografi çektirmenin hayat kurtarıcı olabileceğine dikkat çekti.
Kadın bedeninin doğal bir ritmi olan regl döngüsü, yalnızca adet kanamasından ibaret değil. Fiziksel, hormonal ve duygusal pek çok süreci kapsayan bu döngü, aynı zamanda kadın sağlığının önemli bir göstergesi. Gelen sorulardan anlıyorum ki onu hala az tanıyor, biliyoruz. Yarın soru cevaplarla da bir sağlama yaparız, olmaz mı?
Prof. Dr. Eda Kepenekli, "RSV respiratuar sinsityal virüs olarak biliniyor. Dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiyolit) yol açıyor" dedi.
Kudüs İbrani Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, Parkinson hastalığının fiziksel belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce tespit edilebilen, basit ve uygun maliyetli bir kan testi geliştirdiler. Bu test, hastalığın erken evrelerinde tanı koyma sürecinde devrim yaratma potansiyeline sahip.
Hipertansiyon, dünya genelinde en yaygın kronik hastalıklar arasında yer alıyor ve bir çok kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar, hipertansiyonun nedenlerini, tedavi yöntemlerini ve bu hastalıkla başa çıkmanın yollarını Posta.com.tr’ye anlattı.
Kocaeli Derince'de okulda rahatsızlanıp hastanede yaşamını kaybeden 8 yaşındaki İrem Aslan'ın menenjit nedeniyle öldüğünün ortaya çıkması velileri korkuttu. Valilik okuldaki çocuklara koruyucu tedavi uygulandığını açıkladı. Baba, "Kızımda önce diz ağrısı başladı. Ardından kusma ve vücudunda sivilceler geldi. Tüm aşılarını da yaptırmıştım" dedi.
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından biri olarak öne çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, "Yapılan araştırmalara göre, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 civarındayken, ileri yaşlarda bu oranın daha da yükseliyor. Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunuyor ve bu sayının giderek arttığı belirtiliyor" dedi. Dr. Dede, hastalığın erken teşhis edilmesi halinde yaşam kalitesinin önemli şekilde yükseldiğini belirterek Parkinson'un uyarıcı olabilecek işaretlerine dikkat çekti.
Parkinson hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak kutlanıyor. Aynı zamanda 11 Nisan, hastalığı ilk tanımlayan doktor olarak bilinen ve hastalığa ismini veren James Parkinson'un da doğum günü. Bugüne özel açıklamalarda bulunan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Figen Bakıcı, "Parkinson hastalığını ortadan kaldıracak tedavi yok ama yönetmek mümkün" dedi.
Polen alerjisi, özellikle yaz ve bahar aylarında yaygın olan bir durumdur ve polenlerin havada yayılmaya başlamasıyla birlikte belirtiler artabilir. Polen alerjisinden korunmak için şu adımlara dikkat edebilirsiniz:
Denize kıyısı olan şehirlerde yaşayan insanlarda nem oranının yüksek olması nedeniyle, bahar yorgunluğu belirtilerinin daha fazla görüldüğünü belirten Op. Dr. Sanem Çimen İrgil, "Bu şehirlerde yaşayan insanlarda bahar yorgunluğu belirtileri gösteren insan sayısı çok daha fazladır. Bu durumdan en çok anne adayları etkilenir" dedi.
Genellikle geç evrede fark edilen yumuşak doku kanserleri, çocukluk çağında da ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, "Yumuşak doku kanserlerinin yarısı çocukluk yaşında görülen atipik çizgili kas hücrelerinden kaynaklanan ve ender rastlanan kötü huylu tümörlerdir" diyerek, şüpheli kitlelerde zaman kaybetmeden ortopedik onkoloğa başvurulması gerektiğini vurguladı.
Egzama ve sedef hastalığı, her ikisi de kronik inflamasyonla seyreden cilt hastalıklarıdır, ancak oluşum nedenleri ve belirtileri birbirinden farklıdır. Son yıllarda egzama vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, özellikle evde çamaşır suyu kullanan kişilere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki, Prof. Dr. Karatay, egzama ile ilgili hangi önerilerde bulunuyor? İşte cevabı…
Derin kırışıklıklar, ince çizgiler, sarkma en belirgin yaşlanma belirtileri olarak kabul edilir. Özellikle göz çevresindeki kırışıklıklar yaşınızı anında ele verir. Cildinizin kırışmasını istemiyorsanız doğru bakım yöntemlerini düzeli olarak uygulamanız gerekir. Özellikle evde bulunan doğal malzemelerle yapacağınız bakım ile cilt hücrelerini kısa sürede yenileyebilmeniz mümkün. Derin kırışıklıkları kısa sürede açmak ve genç bir cilde sahip olmak için bu doğal maskelere bir şans verin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Anıl Doğan, son dönemde tüm dünyayı etkileyen küresel ısınmanın alerjik hastalıkların sayısını artıran faktörlerden bir tanesi olduğunu belirterek, çocuklardaki alerjik hastalıkları anlattı. Uzman Dr. Doğan, “İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklarda bahar alerjisi ve benzeri alerjik durumlar sık görülüyor. Özellikle de alerjik altyapılı çocuklar burun akıntısı, hapşırık, burunda ve gözlerde kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi yakınmalarla hastanelere başvurabiliyor. Aileler genellikle alerji ve soğuk algınlığını birbirine karıştırabiliyor” dedi.
Trump’ın 185 ülkeye %10 ile %50 arasında ilave gümrük vergisi getirileceğini duyurmasının ardından geçtiğimiz hafta piyasalar türbülansa girdi. Küresel borsalar tepetaklak olurken, altın fiyatlarında da hızlı düşüşler yaşandı. Ekonomist Hikmet Baydar, gram altın için ‘son derece kritik’ diyerek yeni hedefi duyurdu.
Geçen hafta, ‘Gaslighting’ uygulayan bir kişinin kullandığı cümleleri yazmıştım (okumayanlar posta.com.tr internet adresinde bulabilir). Birkaç örnek verecek olursam, “Hayal dünyasında yaşıyorsun, kendi kafanda büyütüyorsun,
Bir okulda öğle yemeği sırasında korkunç bir olay yaşandı. Öğrenciler, yedikleri yemekte ölü bir kertenkele buldu. Durumu fark eden öğrenciler hızla uyarıldı ve yemeklerini bırakmaları istendi, ancak birçoğu zehirlenme belirtileri göstermeye başladı. Mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye kaldırılan 65 öğrenci tedavi altına alındı.
uzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Huzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Sanatçı Volkan Konak, bayram programı kapsamında sahne aldığı Kıbrıs'taki otelde konser sırasında aniden rahatsızlanmıştı. Şarkılarıyla akıllara kazınan ünlü isim kaldırıldığı Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Henüz 58 yaşında olan usta sanatçının ölümü sevenlerini yasa boğarken genç yaşına rağmen 'ani kalp krizi' geçirmesi ise pek çok kişide endişe uyandırdı. Peki, ani kalp krizi aslında sanıldığı kadar ani mi, kalbimiz bize öncesinde sinyaller veriyor mu? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...
Ramazan ayında hızla sona yaklaşılması ve bayrama sayılı günler kalmasıyla beraber herkesi büyük bir heyecan sardı. Bayram sabahı kahvaltıları, aile ziyaretlerinde yenecek baklavalar ve sarmalar... Pek çok kişinin hayalini kurduğu kalabalık sofralarda zaman eğlenceli geçerken bazı noktalara dikkat edilmezse çeşitli sağlık sorunları tetiklenebilir. Bunların başında ise reflü yer alıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Koray Koçhan, reflüsü olan kişilere bayram üzeri önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Kadın sağlığı, son yıllarda çok önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Artık sadece “hastalıkları tedavi etmek” değil, erken teşhis koymak ve konforlu iyileşme süreçleri sunmak da öncelik haline geldi. Teknolojinin jinekolojiye entegrasyonu, hem dünyada hem de Türkiye’de umut verici gelişmelere kapı aralıyor. Peki neler değişti?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, uykuda solunum durması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlığın, iş ve sosyal hayatı etkilediğine, hatta trafik güvenliğini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.