Son dakika beslenme düzeni haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan beslenme düzeni gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan beslenme düzeni haber sayfamızda...
Günümüzün yoğun temposunda hızlı ve pratik bir çözüm olarak görülen hazır çorbalar, sağlıklı bir beslenme düzeni için düşündüğünüz kadar masum olmayabilir. İşte çorbanın sağlığa etkileri ve hazır çorba tüketiminin neden sınırlandırılması gerektiği:
Çok güzel bir ayı geride bıraktık. Herkes için kolay değildi farkındayım ve çok daha güzel, refah içinde, bereketli günler, Ramazanlar, bayramlar düşlüyorum hepimiz gibi. Bayrama eriştik nihayetinde.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, ramazan ayı sonrasında gündelik beslenme düzenine aniden dönmenin, bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekerek, "Normalde kişi 2 öğün yerken birden 3 öğüne geçerse ve beslenme saatleri de değiştiği için; hazımsızlık, yorgun hissetme, kabızlık, yüksek tansiyon ve şeker yükselmelerinden kaynaklı damar yapılarında probleme yol açabilir. Mutlaka bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bunu engellemenin en kolay yolu, kişilerin yavaş yemek yemesi" dedi.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
Mart ayı, kışın sonlarına yaklaşırken soğuk hava ve değişken iklim koşulları nedeniyle bağışıklık sistemimizi zorlayabilir. Ancak, birkaç basit yaşam tarzı değişikliği ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, daha sağlıklı bir bahara merhaba diyebilirsiniz. İşte Mart ayında bağışıklığınızı destekleyecek bazı ipuçları:
Ramazan’da sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Şule Bozfırat, "Sahur, oruç boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alması açısından çok önemli bir öğündür. Su, meyve veya atıştırmalıklarla geçiştirilmemeli, mutlaka dengeli bir sahur yapılmalıdır. Ayrıca, sahur saatinin sabahın erken saatlerine çekilmesi, metabolizmanın hızını korur" dedi.
Bedeninize bakmak, içeriden dışarıya olduğunda daha anlamlıdır. Çünkü beslenme, yaşamın akışına, bedensel ve ruhsal sağlığımıza direkt etki ediyor. Peki cinsel sağlığımız? Sorularınızdan da anlıyorum ki etkilerinin farkındasınız. Yine önemli bir dosya açıyoruz. Yanıtlarınız burada.
30 yaş sonrası kadınların sağlığı, vücutta bazı değişimlerle birlikte daha dikkatli bir beslenme düzeni gerektiriyor. B12, C ve D vitaminleri gibi önemli besin maddelerinin azalması, doğru meyve seçimlerinin önemini artırıyor. İşte bu yaş grubundaki kadınların beslenme düzenine dahil etmeleri gereken 6 meyve:
Cilt sağlığı, günlük alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişir. Yapılan küçük hatalar, cildin görünümünü etkileyebilir. Cildin temizliği, beslenme düzeni ve hatta kullanılan ürünler cilt sağlığını doğrudan etkiler. İşte cildinizi sivilce yuvasına dönüştüren bazı hatalar!
Diyet ve zayıflama trendleri her yıl değişiyor, ancak 2025 yılı, hem bilimsel gelişmelerin hem de bireylerin sağlıklı yaşam konusundaki farkındalığının artmasıyla daha farklı bir döneme işaret ediyor. Geçmişteki hızlı çözümler ve “çok hızlı sonuçlar” vaat eden diyetlerin aksine, 2025’te daha sürdürülebilir, kişiye özel ve sağlığı ön planda tutan beslenme yöntemlerinin öne çıkacağı öngörülüyor. Peki, 2025’te zayıflama ve diyet dünyasında neler popüler olacak?
Yaz ayının aksine kış aylarında zinde kalmak oldukça önemlidir. Kış aylarında kapalı alanlarda geçirilen sürelerin artması virüs ve bakterilere karşı sizi savunmasız bırakabilir. Ancak bunun önüne geçmek o kadar da zor değil. İşte Kış aylarında zinde kalmanın yolları...
Helikobakter pilori enfeksiyonunun aynı isimli bakterinin mide dokusunu enfekte etmesiyle meydana gelen rahatsızlık olduğunu söyleyen mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, bulaşıcı olan enfeksiyonun günümüzde hızla yayıldığını dile getirdi. Hastalığın genellikle çocukluk çağında başlamaya meyilli olduğunu belirten Dr. Alver, “İnsanlık son yıllarda çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile mücadele ediyor. Gözden kaçan en önemli salgın Helicobacter pyloridir. Mide ve bağırsak kanserlerinde giderek artış var. Bundaki en önemli etken Helicobacter pylori adı verilen bu bakteridir” dedi.
Sağlığımızı korumak ve yaşam kalitemizi artırmak için doğal yöntemler her zaman büyük ilgi görmüştür. Basit malzemelerle hazırlanan bazı doğal karışımlar, vücudu destekleyen etkileriyle öne çıkar. Özellikle günlük yaşamda sağlıklı alışkanlıklar edinmek, dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak ve düzenli egzersiz yapmak, genel sağlık üzerinde mucizevi etkiler yaratabilir. İşte Almanların yıllardır bildiği ve düzenli olarak kullandığı tarif!
Soğuk havanın kendini göstermesiyle insan vücudunda da değişiklikler olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, özellikle kış aylarında kalp sağlığını korumanın kritik önem taşıdığını dile getirdi. Kalbi korumak için 10 öneri veren Doç. Dr. Cabbar, “Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın. Kan basıncınızı takip edin, enfeksiyonlardan korunun. Stresten uzak durun, uyku düzeninizi koruyun. Enfeksiyona dikkat edin, tütün ürünlerinden uzak durun” dedi.
Cinsel istek, bireylerin genel sağlık durumu, yaşam tarzı ve duygusal dengeyle doğrudan bağlantılıdır. Her bireyde cinsel istek farklı seviyelerde olabilir, ancak birçok kişi zaman zaman cinsel isteklerinde azalma yaşayabilir. Peki, cinsel istek neden azalır? Cinsel isteğin azalmasının sebepleri nelerdir?
Kreş ve okul çağındaki çocukların yılda 6 ila 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmelerinin normal kabul edilebileceğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Tunga Özbek “Dirençli ya da yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve sıvı tüketiminde azalma gözlemlerseniz çocuğunuzu mutlaka doktora götürün” dedi.
Victoria's Secret mankenlerinin beslenme sırları, birçok kişinin dikkatini çekiyor. Özellikle podyuma çıkmadan önceki son 4 günde uyguladıkları diyet, herkes tarafından konuşuluyor. Formda kalmalarını sağlayan bu beslenme düzeni sayesinde podyumda herkesi büyülemeyi başarıyorlar. Peki, Victoria's Secret mankenlerinin uyguladıkları diyet nasıl?
Günde yalnızca birkaç doğal besinle hem enerji seviyenizi yükseltebilir hem de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri kolayca karşılayabilirsiniz. Sağlıklı bir beslenme düzeni, cildinizin daha canlı görünmesini sağlarken, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Özellikle doğal tatlarla zenginleştirilen karışımlar, hem tatlı krizlerini önler hem de uzun süre tok hissettirir. Peki, hangi doğal besin ile bu faydaları görebilirsiniz?
Sonbahar hastalıklarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Deniz Göktürk, “C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Günde en az 2 litre su içmek, protein, karbonhidrat ve yağ dengesine dikkat ederek çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir. Öğün atlamadan, düzenli aralıklarla beslenmek, kan şekerini dengede tutar ve enerji seviyesini korur” dedi.
Bebeklerde cilt kuruluğu, birçok ebeveynin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Yeni doğanların cilt yapısı, yetişkinlere göre daha hassas ve ince olduğundan, çevresel faktörlere karşı daha duyarlıdır. Peki, bebeklerde cilt kuruluğu neden olur, belirtileri nelerdir?