Son dakika beslenme önerisi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan beslenme önerisi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan beslenme önerisi haber sayfamızda...
Evde hazırlanan püreler, bebeklerin gelişimi için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Hazır gıdalardan kaçınılarak taze meyve ve sebzelerle hazırlanan bu püre, bebeklerin sindirim sistemini destekler ve bağışıklıklarını güçlendirir. Ev yapımı püreler, bebeklerin doğal ve katkısız beslenmesine yardımcı olur. Peki bu pürenin içerisinde ne var? Bebeklere faydalı mı? Bebeklerde kaç yaşından itibaren kullanılır?
Epilepsi yani halk arasındaki adıyla sara hastalığı, genellikle ömür boyu süren bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Hastalığın neden olduğu nöbetler kontrol altına alındığında epilepsili birçok insan yaşamını normal bir şekilde sürdürebiliyor. Epilepsi hastalarında uygulanacak dengeli ve düzenli beslenme planı, nöbetlerin sayısının ve hastalığın zararlı etkilerinin azaltılması sürecine önemli katkıda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, epilepsi hastalarının beslenmesi konusunda bilgi verdi.
Dünyanın her yerine nam salmış ‘kuş sütü’ eksik kahvaltı masaları, peşinden gelen şerbetli tatlılar ve Kurban Bayramı’nda etlerin bolca yer aldığı sofralar, azami özeni gerektiren yeterli nedenler oluyor.
Sofraların Kurban Bayramı nedeniyle zengin ve et ağırlıklı olması nedeniyle insan sağlığının önemine dikkat çeken diyetisyenler, vücuttaki sindirimin hızlanması için sağlıklı beslenme önerisinde bulundu.
Kurban Bayramında sağlıklı beslenilmesi için uzmanlar et tüketimi konusunda uyarıda bulunurken, kronik rahatsızlığı olanların sakatat tüketmemesi gerektiğine dikkat çekildi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükriye Eral, sınav öncesinde stres ile birlikte öğrencilerde serotonin hormonunda azalma yaşanabileceğini aktararak, sınav öncesi beslenmede serotonin içeriği yüksek gıdalar tüketilebileceğini söyledi.
Ramazan Ayı boyunda oluşan beslenme alışkanlığının bir anda değişmesinin metabolizmaya ve sindirim sistemine zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Büşra Özcan, yapılacak bayram kahvaltısı hakkında da tavsiyelerde bulundu.
Ramazan bayramının yaklaşması ile birlikte pek çoğumuz güzel bir kahvaltının hayalini kurmaya başladı. Her ne kadar 'oruç bitti artık özgürüz' diye düşünerek farklı besinlere yönlensek de uzmanlar belirli besin kaynakları konusunda özellikle uyarıda bulunuyor. Özellikle bir besin var ki onu yiyince sağlığımızdan olup ömrümüzü kısaltıyoruz. Üstelik Ramazan boyu attığımız toksinleri tek seferde vücudumuza yüklüyor! İşte kesinlikle uzak durulması gereken, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olarak gördüğümüz o besin...
Ramazan boyunca aç kalmaya alışan bedenin glikoz hassasiyetinin artabileceğini belirten Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, vücudun besin alımına vereceği tepki çok daha hızlı ve hassas olacağı için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, Tip 2 diyabet hastalarının kendilerini takip eden hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini belirterek, iftar ve sahurda hafif besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ramazan sofralarında su ihtiyacını asitli içeceklerle gidermenin daha tehlikeli durumlara yol açtığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “İftar sofralarındaki asitli içecekler, şeker ve vücuda zarar veren maddelerle dolu. Düzenli tüketimi diyabet riskinin artırır, kalp ritmini bozar. Ayrıca çabuk doymaya, gaz ve şişkinliğe neden olur” uyarısında bulundu.
İftar ve sahurda sindirim sistemini yoracak ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanın önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, bunun yerine, uzun süre tok tutan ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve önemli açıklamalarda bulundu.
Bereket ve paylaşmanın sembolü olan Ramazan ayında, göze hitap eden leziz yemeklerin yer aldığı kalabalık sofralarda toplanılıyor ve iftar coşkusu maaile yaşanıyor. Tüm gün yeme ve içmeden uzak durulduğu için iftar sofralarında da sağlıklı ve hafif yemekler tercih edilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, vücudun enerji ihtiyacının yanı sıra ruhsal olarak da rahatlama arzusundan kaynaklanabilen tatlı tüketimine ilişkin önemli noktalara değindi. Her iftarda tatlı yemenin bir ihtiyaç olmadığının altını çizen Çağman, sağlıklı tatlı tüketim tüyolarını açıkladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.
Ramazan ayı geldiğinde oruç tutan herkesin beslenme düzeninde değişim görülüyor. Doç. Dr. Pınar Şişman, "Diyabeti hafif olan, kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutmasının doktor onayı alındıktan sonra bir sakıncası yoktur" dedi.
Ramazan ayında sıklıkla yöneldiğimiz tatlılar hakkında uzmanı önemli açıklamalarda bulundu ve lezzeti damak çatlatan bir sağlıklı tatlı alternatifinin tarifini verdi. İşte uzak durulması gereken tatlılar ve o leziz tarif...
Sahurda standart kahvaltının dışına çıkmak isteyenlere ve gün boyu kalınan susuzluğa iyi gelebilecek öğün önerilerinde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, yulaf ve meyve karışımının bu anlamda iyi bir seçenek olabileceğini söyledi. Öğr. Görevlisi Şef Serap Türkel Özbayraktar ise diyetisyenin önerilerine göre oruç tutarken susatmayacak ve tok tutacak alternatif sahur atıştırmalıkları hazırladı. Meyveli yulaf lapası ve ekmek üstü avokadolu poşe yumurta hazırlayan Şef Serap Türkel Özbayraktar, yapılışlarını tek tek anlattı.
Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda ruhsal ve duygusal dengeyi de desteklediğini dile getiriyor. İftarın ardından hızlı ve ağır yemeklerden kaçınıp, uyumlu bir beslenme programıyla vücudu adım adım yeniden enerjiyle doldurmak gerektiğine dikkati çeken Yüksel, iftar ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Ramazan'da dinç ve sağlıklı kalabilmek adına yenip içilenlere özen göstermek büyük önem taşıyor. Karatay'ın bir tavsiyesi var ki orucu muhakkak onunla açmak gerekiyor. 1 bardak içenin vücudu resetlenip midesi anında kendine geliyor. İşte Karatay'ın Ramazan için önerileri ve süper besin tavsiyeleri...
11 ayın sultanı Ramazan’a kısa bir süre kala Diyetisyen Cemre Balkan, uzun süre tok tutacak ve susatmayacak yiyecekler hakkında bilgi verdi. Sahurda tüketilmesi gereken besinlerden, iftarda mideye girecek yiyeceklere kadar püf noktalara değinen Cemre Balkan, doğru bilinen yanlışlar hakkında da uyarılarda bulundu.
Her geçen yıl biraz daha kış mevsimine denk gelen Ramazan ayında oruç tutacakların bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekiyor. Bunun için beslenme şekline, sahur ve oruçta yenilip içilenlere dikkat etmek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan konu üzerine önemli uyarılarda bulundu.
Ramazan Ayı’nda sağlıklı bir süreç geçirmek için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Esin Korkut, “Sahur öğünü, kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Çay, kahve yerine mutlaka su öneriyoruz. İftar çok önemli, bütün gün aç kaldık, hemen yeme tarzında olmayacak. Özellikle kronik hastalığı olanlar, mutlaka hekimlerine danışmalı. Bu dönemde reflü ve kabızlık şikayetimiz çok ön plana geliyor. Bunun yanında ülser, gastrit şikayetlerimiz de oluşacak, başından önlem almak gerekiyor. Yemekten hemen sonra yatmayı kesinlikle önermiyoruz” dedi.
Ramazan ayında vücut sağlığını korumak için tükettiğiniz besinlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ramazan ayında dengeli beslenmek isteyen vatandaşlar için tavsiyelerde bulunan Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Gün içerisinde herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için mutlaka sahura kalkılmalıdır” dedi.