İftarda bunlara dikkat! Uzmanı uyardı: Hızlı hızlı yerseniz...
Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda ruhsal ve duygusal dengeyi de desteklediğini dile getiriyor. İftarın ardından hızlı ve ağır yemeklerden kaçınıp, uyumlu bir beslenme programıyla vücudu adım adım yeniden enerjiyle doldurmak gerektiğine dikkati çeken Yüksel, iftar ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Diyetisyen Çağrı Yüksel, iftarın ardından hızlı ve ağır yemeklerden kaçınıp, uyumlu bir beslenme programıyla vücudu adım adım yeniden enerjiyle doldurmak gerektiğine dikkati çekti.
“ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN”
Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürebilmek için sahur ile iftarın atlanmaması gerektiğinin altını çizen Yüksel, “Sahur öğününün yapılmamasının veya yemek yemeden sadece su içilerek oruç tutulmasının büyük zararları bulunmaktadır. Sahur öğününün yapılmaması, yaklaşık 16 saat olan açlığı, 20 saate kadar çıkarmaktadır. Bu durum da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün verimsiz geçmesine sebep olmaktadır” dedi.
“SAHURDA HAFİF BESİNLER TÜKETİN”
Sahurda hafif besinler tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Yüksel, “Gece metabolizma hızı düştüğünden sahurda yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme hızı, kilo alma riskini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla sahurda peynir, yumurta, zeytin gibi kahvaltılık besinler veya çorba, salata, gibi hafif gıdaların tüketilmesinde fayda vardır” diye konuştu.
“KISA SÜREDE FAZLA YEMEK YEMEYİN”
“Oruç tutarken yapılan hatalardan biri de iftarda kısa sürede ve fazla miktarda yemek yemektir” diyen Diyetisyen Yüksel, “İftarda oruç nedeniyle gün içerisinde kan şekeri düşmektedir. Bu durum kişide kısa sürede çok fazla besin tüketme istediği oluşturmaktadır. Bu durum ilerleyen zamanlarda hem kilo alımına hem de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir” ifadesini kullandı.
RAMAZAN’DA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Sıcak hava ve nem artışıyla birlikte vücut ısısının arttığını kaydeden Yüksel konuşmasına şöyle devam etti:
“Metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Sıcakların da etkisiyle insan vücudunda terleme artış gösterir. Bu süreçte vücuda yeterli miktarda sıvı alınamaması durumunda mineral kaybına bağlı olarak bulantı, bayılma, baş dönmesi gibi sağlık sıkıntıları görülebilir. Dolayısıyla günde ortalama 2-2,5 litre arası su tüketilmelidir.”
- Hasta olduğunuzun farkında bile olmayabilirsiniz: Bu 'ufak' belirtiye dikkat! Uzmanı zencefil ve yeşil çaya işaret etti
- Kütletme uygulamaları felç edebilir!
- Antibiyotik kullanımında yapılan en büyük hata
- Çocuğunuz altını ıslatıyorsa dikkat!
- Sabahları yataktan çıkmak istemiyorsanız nedeni bu hastalık olabilir