Son dakika büyüme ağrısı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan büyüme ağrısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan büyüme ağrısı haber sayfamızda...
KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel, "Doğumdan itibaren tüm çocukların düzenli olarak büyümesinin kontrol edilmesi gerekiyor. Büyüme izlenirken, uzama hızı hesaplanarak büyümenin temposu da değerlendirilebilir." dedi.
Çocuklar, öz kontrol ve duygusal zeka geliştirmek için duyguları hissetme deneyimine ve onlara tolerans gösterme pratiğine ihtiyaç duyarlar. Duygusallaştığımız anlarda hepimiz normalde yapmayacağımız şeyleri daha kolay bir şekilde yaparız. Özellikle küçük çocuklar buna çok daha yatkınlar. Duygusal zeka ise işte bu tarz durumlarda duyguları yönetme becerisi sağlar. Eğitimci Abdulkadir Özbek, duygusal zekanın önemini ve nasıl geliştirilebileceğini sizler için anlattı.
İngiltere merkezli Cambridge Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı çalışma, okul öncesi yaşta yaşıtlarıyla iyi oynamayı öğrenen çocukların, ileride daha iyi zihinsel sağlığa sahip olma eğiliminde olduklarını gösterdi.
Çocukluk döneminde kas-iskelet sisteminde gelişen ağrıların en yaygın sebebini ‘büyüme ağrısı’ oluşturuyor. İskandinavya’da yapılan bir çalışmada; 2-12 yaş arasındaki çocuklarda büyüme ağrısının erkeklerde yüzde 13 ve kızlarda yüzde 18 oranında görüldüğü tespit edilmiş.
Çocuklarda diz ağrıları sık görülen problemlerdir ve birçok nedene bağlı ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında büyüme ağrıları, tendinitler, yaralanmalar, Osgood-Schlatter hastalığı, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kemik ve bağ dokusu hastalıkları yer alır. Ancak, çocuklarda görülen diz ağrılarının büyük bir kısmı büyüme ağrısı olarak bilinir ve genellikle tedavi gerektirmez. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Kabukçuoğlu, çocuklara sık görülen diz ağrılarının nedenlerini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Çocukluk dönemi bebeklik döneminin aksine büyüme hızının daha yavaş olduğu, çocuğun beslenme alışkanlığını kazandığı, anne babasını taklit ederek sofraya oturmayı, kendi başına yemek yemeyi öğrendiği dönemdir. Türkiye’de ilk defa Dünya Sağlık örgütünün (DSÖ) yürüttüğü çalışmada Sağlık bakanlığı, MEB ve Hacettepe Üniversitesinin yaptığı çalışmada Türkiye genelinde her dört çocuktan biri yüzde 22,5) şişman, anne sütü eksikliği, süt alım azlığı ve yetersiz beslenme nedeni ile çocukların yüzde 2,3 ü ise ciddi zayıf ve bodur grubunda yer alıyor.
Çocukluk döneminde özellikle baldır arka bölge ve uyluk ön kısımda ortaya çıkan ağrılara sıklıkla rastlanıyor. Bu ağrılar genelde önemli olmayan büyüme ağrısı olarak kabul ediliyor ve zamanla kendiliğinden geçebiliyor. Çocuklardaki her ağrının büyüme ağrısı olmadığının altını çizen uzmanlar konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
3-12 yaş aralığındaki çocuklarda özellikle geceleri başlayan, ataklar halinde seyreden, bacakların; uyluk, baldır ya da dizin ön ve arkasında meydana gelen ağrılar genellikle çocuğun büyümesinden kaynaklanıyor.
Vücudumuzdaki organ ile dokuları oluşturan hücreler anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladıklarında bir kitle olarak karşımıza çıkabiliyor. İşte bu kontrolsüz büyüyen dokuya ‘tümör’ deniyor. Vücudun pek çok bölgesinde oluşabilen tümör, kemikleri de tehdit edebiliyor! Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde görülen kemik tümörünün tipik belirtisi olan ağrı ise ‘büyüme ağrıları’ olarak nitelendirilip atlanabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Selami Çakmak, özellikle akşam ve geceleri şiddetlenen tek taraflı ağrılarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulması gerektiği uyarısında bulunarak önemli bilgiler paylaştı.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ercan Demiral, çocuklarda yarık dudak-damak sendromu nasıl tedavi edilir, sorusuna cevap verdi.
Büyüme ağrıları en sık 4-12 yaş arasında görülüyor. Uzmanlara göre, aileler her ağrıyı büyümeye yormamalı, zira ağrıların altından bazen ciddi hastalıklar çıkıyor. Pediatrik Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bekmez anlattı. Hazırlayan Özgür Gökmen Çelenk
Çocuklarda büyüme ağrısı kanserin habercisi olabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Murat Bülbül,çocukluk döneminde görülen büyüme ağrısının aslında fizyolojik bir olay olduğunu ve ağrı yapmadığını söyleyip konu hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda özellikle de 4-6 yaş arasında çok sık görülen ve tekrarlayan kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli nedeni “büyüme ağrısı” kabul ediliyor. Çocuklarda huzursuzluk ve yürümeyi reddetme gibi davranışlara yol açabilen ağrılar, bazen önemli bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabiliyor. Okul çağındaki çocukların yüzde 10-20’sini etkileyen ağrıların doğru teşhis edilmesi yaşamsal önem taşıyor
Çocuklarda, beta mikrobundan kaynaklanan bademcik enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan kalp romatizmasının, erken dönemde kalp kapak yetersizliğine ve ileride suni kapak takılmasına kadar varabilecek durumlara yol açabiliyor
Genellikle geç evrede fark edilen yumuşak doku kanserleri, çocukluk çağında da ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, "Yumuşak doku kanserlerinin yarısı çocukluk yaşında görülen atipik çizgili kas hücrelerinden kaynaklanan ve ender rastlanan kötü huylu tümörlerdir" diyerek, şüpheli kitlelerde zaman kaybetmeden ortopedik onkoloğa başvurulması gerektiğini vurguladı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, uykuda solunum durması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlığın, iş ve sosyal hayatı etkilediğine, hatta trafik güvenliğini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Burun akıntısı, ses kısıklığı, öksürük, yüksek ateş, halsizlik ve yaygın kas ağrıları ile kendini belli eden üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı özellikle kış aylarında artış gösteriyor. Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi için bu dönem kaçınılmaz olduğunu ve sık hastalanmalarını önlemek için beslenme, hijyen kuralları ve aşılamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, çocuklarda sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarını ve bu enfeksiyonların sıklığını azaltmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.