Son dakika çocuklarda haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda haber sayfamızda...
Canan Karatay, yumurtanın "süper bir besin" olduğunu vurgulayarak, hamileleri ve lohusalık dönemindeki kadınları yumurtatüketmeye teşvik ediyor. Yumurtanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini belirten Karatay, yumurtanın kahvaltılarda mutlaka yer alması gerektiğini savunuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın araştırmasına göre, 4’üncü sınıfların yüzde 64.3’ü ‘ekran’ olmadan bir gün geçirmede zorlanıyor. Öğrencilerin yüzde 64.6’sı cihazları ellerinden alınınca mutsuz oluyor, yüzde 48.5’i öfkeleniyor. Peki, çocukları bu ekran tehlikesinden nasıl kurtaracağız? Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Körük yanıtladı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, uykuda solunum durması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlığın, iş ve sosyal hayatı etkilediğine, hatta trafik güvenliğini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, "Alerjik rinitten korunmanın en etkili yolu, alerjiye neden olan maddelerden uzak durmaktır. Özellikle astımı olan çocuklarda hemen doktora başvurulmalıdır. Ancak, çocuğunuzun alerjik rinit belirtileri varsa, belirtiler şiddetliyse veya uzun sürüyorsa, çocuğunuzun uyku veya okul başarısı etkileniyorsa da bir doktora başvurmanız gerekir" dedi.
Akran zorbalığının dünyada yaygın bir sorun olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Büşra Pekkoç Baskıcıoğlu, "Araştırmalar, dünya çapında çocukların yaklaşık üçte birinin hayatlarının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını göstermektedir. Akran zorbalığıyla başa çıkabilmek için çocuklara zorbalıkla başa çıkma stratejileri öğretilmeli, güçlü sosyal bağlar kurmalarına yardımcı olunmalı ve aile-okul iletişimi güçlendirilmelidir" dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe dikkat çekip, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" dedi.
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, işitme kaybının zamanla ya da aniden gelişebileceğini söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle işitme kaybına yönelik çeşitli tedavi yöntemlerinin kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Kum, işitme cihazlarının yardımcı olamadığı bazı hastalarda ise, koklear implantın kullanıldığını kaydetti.
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı konusunda çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesinin gelecekte oluşabilecek diş hekimi korkusunun önüne geçeceğini belirterek, aksi durumda başka sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet verilebileceğine dikkati çekti.
Canan Karatay, yumurtanın "süper bir besin" olduğunu vurgulayarak, hamileleri ve lohusalık dönemindeki kadınları yumurta tüketmeye teşvik ediyor. Yumurtanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini belirten Karatay, yumurtanın kahvaltılarda mutlaka yer alması gerektiğini savunuyor.
Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, "Aileler, bebeklerinde hızlı kalp atışı, morarma, hızlı nefes alma, yetersiz beslenme ve gelişim geriliği fark ederse, vakit kaybetmeden önce Çocuk Kardiyoloji, ardından gerekirse Çocuk Kalp Cerrahisi uzmanına başvurmalıdır" uyarısında bulundu.
Son günlerde sosyal medyada zıplayan zıplayana… Büyük puntolarla ‘Boyunu uzatmak isteyen bir saat bu hareketi yapsın’ söylemleri ile viral olan bu videolardaki sıçrama hareketinin temeli Doğu Afrika'nın Maasai Kabilesi’ne dayanıyor. Boyları ortalama 190.5 cm olan bu kabilenin üyeleri parmak uçlarında yaptıkları dikey sıçrama ritüelleriyle boylarını uzattıklarına inanıyorlar. Onlar bu hareketleri yüzyıllardır bir ritüel olarak yapıyor ama gerçekten uzun boylarının altında yatan gerçek ne? Genetik mi yoksa bu dansları gerçekten boylarının uzamasına yardımcı oluyor mu? Böyle zıplayarak boy uzatmak mümkün mü?
Canan Karatay, yumurtanın "süper bir besin" olduğunu vurgulayarak, hamileleri ve lohusalık dönemindeki kadınları yumurta tüketmeye teşvik ediyor. Yumurtanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini belirten Karatay, yumurtanın kahvaltılarda mutlaka yer alması gerektiğini savunuyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Ekranlı medya kullanımının çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini işaret eden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Türkan Uygur Şahin, “Çeşitli ekran türleri arasında bilgisayar kullanımı ve video oyunlarının, daha şiddetli depresif belirtilerle ve anksiyeteyle bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Şiddet içeren içeriğe erken ve sürekli maruz kalma, anti-sosyal davranışlarda bulunma olasılığını artırır. Bağımlılık yaratan ekran süresi kullanımının psiko-nörolojik etkileri arasında sosyal başa çıkma becerilerinde azalma ve madde bağımlılığına benzeyen özlem davranışlarının gelişimi yer almaktadır” dedi.
Diyarbakır'da Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzm. Dr. İbrahim Zeyrek, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperakaktivite bozukluğunun Dünya genelinde yapılan çalışmalarda sıklığı yüzde 5 ila 7 arasında tespit edildiğini belirterek, "Ülkemizde yapılan bir araştırmada bu yüzde 10 ile 12 civarı olarak tespit edilmiştir" dedi.
Ortopedist Baran Şen, teknoloji bağımlılığının çocukları hareketsizliğe mahkum ettiğini, bu yüzünden de çocuklarda daha fazla duruş bozukluğu, kambur duruş, sırt ağrısı, belde, boyunda düzleşme gibi omurga sorunları gördüklerini söyledi. Uzm. Dr. Şen, "Bu şikayetlerin kalıcı hale gelmemesi için çocukların saatte bir bulunduğu pozisyondan kalkmasını, 5-10 dakika yürüyüş ya da dik durma egzersizleri yapmalı. Bunun için anne babaların çocuklarını motive etmesi lazım" dedi.
"Yumurta süper besindir" diyen Canan Karatay, hamileleri ve lohusaları yumurta yemeye teşvik ediyor. Karatay, yumurtanın hem yetişkinlerde hem de çocuklarda beyin fonksiyonlarını desteklediğini vurguluyor.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
Kepçe kulak ameliyatının, estetik cerrahi alanında sıkça başvurulan ve hem çocuklar, hem de yetişkinler için büyük önem taşıyan bir operasyon olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Korkmaz, "Bu operasyon, kulakların başa oranla fazla öne çıkık, büyük ya da şekil bozukluklarının giderilmesini amaçlar" dedi.
Yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tek başına tüketildiğinde kan şekerini zirveye çıkardığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, "Aşırı yorgunluk, yoğun susama ve bulanık görme belirtilerine dikkat edin. Kan şekeri dengesizliği böbrek ile kalbe zarar verir" uyarısında bulundu.
Emzirme döneminde tüketilen kafeinin anne sütü ve bebek üzerindeki etkilerine değinen Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Betül Özbek, “Kafein, kahve, çay, çikolata, enerji içecekleri ve bazı ilaçlar gibi pek çok ürünün içinde bulunan bir molekül. Fazla kafein alımı bebeklerde huzursuzluk, gerginlik ve kötü uyku düzeni gibi olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca, günde 450 ml’den fazla kahve tüketen annelerin sütündeki demir miktarının azalabileceği ve bu durumun bebeklerde kansızlık riski oluşturabileceği bulunmuştur. Erken doğmuş veya düşük doğum ağırlıklı bebekler kafeine daha duyarlı oldukları için, bu bebeklere sahip annelerin kafein tüketimini daha da sınırlamaları gerekmektedir. Bu nedenle, anneler kafein alımını sınırlamalı ve özel durumlarına göre doktorlarına mutlaka danışmalı” dedi.