Son dakika gib haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan gib gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan gib haber sayfamızda...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijitalleşme çalışmalarıyla neredeyse tüm işlemlerin vergi dairesine gitmeden tamamlanmasına olanak sağlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergiye uyumlu mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla her türlü dijital uygulamayı devreye alıyor, mükelleflerimize zaman ve paradan tasarruf sağlıyoruz" dedi.
Yurt dışına çıkışta alınan basılı harç pulu uygulaması 1 Ocak 2025'te sona eriyor. Yeni uygulamayla birlikte yurt dışına çıkış harcı ödemeleri dijital vergi dairesi, havalimanındaki vezneler veya anlaşmaları bankalar üzerinden yapılacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt satışlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kullanılması hakkında duyuru yayımladı. Duyuruda sistemin yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceği detayı ve kullanım şekilleri yer aldı.
İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Seda Çelik Teker ile bir araya geldik. İELEV'in tarihindeki ilk kadın başkan olan Seda Çelik Teker, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nde daire başkanlığı ile Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi İnsan Kaynakları Çalışma Grubu başkanlığını aynı dönem birlikte yürütmüş bir isim. Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ne danışmanlık yapmaya devam eden İELEV Başkanı Teker, Türkiye’de eşit ve daha iyi bir eğitim sistemi için iş dünyasının devlet okullarına hamilik yapması gerektiğine dikkat çekiyor. Teker'e yapay zekâ, eğitim, dünya vatandaşlığı ve İELEV Okulları hakkında merak ettiklerimi sordum. İşte yanıtları...
Yurt dışına çıkışta alınan basılı harç pulu uygulaması 1 Ocak 2025’te sona erecek. Yeni uygulamayla birlikte yurt dışına çıkış harcı artık online ortamda ödenecek. Alınmış yurt dışına çıkış harç pulları ise 10 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliği ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin bankadan yapılması zorunlu hale gelmişti. Konuyla ilgili kurumun internet sitesinden paylaşılan grafiklere göre, 7 bin lira üzerindeki ödemelerin bankadan yapılması zorunluluğuna uymayanlar 5 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalacak. Taksitli işlemlerde ise toplam fiyat 7 bin liranın üzerindeyse taksitlerin de banka üzerinden yapılması gerekecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerektiğini belirterek, "İşletmelerin bir kısmının, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor" dedi.
7 bin liranın üzerindeki ödemelerde banka veya aracı finansal kurumları kullanma zorunluluğu getirilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu. İşte yeni düzenlemenin detayları.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kapatılan İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının görev ve yetkilerinin, 1 Eylül itibarıyla faaliyete başlayacak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğünce yürütüleceğini bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptıkları hatırlatmalara istinaden beyanname dönemi sonrası kira geliri sağlayan 95 bin 989 mükellefin 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiklerini belirterek, "Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu defa, kendilerine bilgilendirme yapılan ancak halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit etti. Bu mükelleflerle ilgili bilgiler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek." dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik uygulamalar üzerinden vergi kimlik numarası, vergi levhası ve vergi bilgileri sorgulama, beyanname gönderme, "vergi borcu yoktur" yazısı talep etme gibi işlemler için herhangi bir ücret ödemeyeceğini duyurdu.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos salı gününe kadar uzatıldığını bildirdi.
Gayrimenkullerin alım, satım ve vergilendirilmesi konularında açıklayıcı bir broşür hazırlayan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan bilgilere göre, yanlış beyanların cezaları yüksek. Gayrimenkulde değer artışı kazancının da vergisi var.
Vergi daireleri, bu yıl kira geliri elde edenleri sıkı takibe aldı. Banka hesaplarından faturalara kadar birçok para hareketini takip eden Maliye, kiracılardan da bilgi topluyor.
Kira geliri için ay sonuna kadar beyanname verilecek. Beyanname verirken dikkat edilecek ayrıntılar cepten çıkacak parayı da düşürebiliyor. Örneğin; kiralık konut için yapılan masraflar dışında mülk sahibinin kendisi ve ailesi için yaptığı sağlık, eğitim ve sigorta harcamaları indirim konusu yapılabiliyor.
Son 2 yılda kiralarda fahiş artışlar yaşanmıştı. Fahiş artışların önüne geçmek amacıyla kira artışlarına tavan uygulaması getirilmiş ve artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı.
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon liraya dayanırken, piyasada satış fiyatları 10 milyonları aşıyor. Konutların fiyatı arttıkça Değerli Konut Vergisi’ne (DKV) tabi olup olmadıkları merak ediliyor. Şubatta bu vergi için beyanname dönemi geliyor. Eviniz vergiye tabi mi, vergi ne zaman ödeniyor, kimler mükellef? Merak edilenleri yanıtladık.
Ek motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi bugün sona erecek. Ek MTV’nin İlk taksit döneminde yaklaşık 13.2 milyar lira gelir elde edilmiş, hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si karşılanmıştı.