Son dakika göz hastalığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan göz hastalığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan göz hastalığı haber sayfamızda...
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Tök, ileri yaşlarda sıkça karşılaşılan göz hastalıkları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Görmenin, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen en temel duyulardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tök, "İleri yaşlarda artan göz rahatsızlıkları konusunda farkındalık oluşturmak, görme kaybını azaltacak en önemli faktördür. Erken teşhis, düzenli takip ve uygun tedavi yöntemleriyle ağır görme kaybı vakalarının yüzde 80'i önlenebilir" dedi.
Dr. Sadun Yalçın, "Bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve ekran bağımlılığı her geçen gün artıyor. Cep telefonu, bilgisayar gibi dijital ekranları uzun süre kullanmak, göz sağlığını bozuyor. Göz kuruluğu ve dijital göz yorgunluğu sendromu (dijital göz hastalığı) gibi problemlere yol açıyor. Dijital ekranların yaydığı mavi ışık gözlerde buharlaşmaya bağlı göz kuruluğunu arttırır.Yoğun bilgisayar ve dijital ekran kullanımı sırasında göz kırpma refleksi azalması ile gözlerde kuruluk, kızarıklık, yanma, batma ve kaşınma gibi şikâyetler gözlemlenir" diye konuştu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Özgür Yaşar, hava kirliliğinin, çevresel etkenlere karşı oldukça hassas olan gözlerde konjonktivit başta olmak üzere çok sayıda ciddi hastalığa neden olabileceğini söyledi.
Pandemi sonrasında göz sağlığı endişe verici düzeyde kötüleşti. Görme bozuklukları, göz kuruluğu ve rahatsızlık hissi gibi şikayetler hızla arttı. Uzmanlar, göz hastalığının bu çeşidinin hızlı yayılmasını,'salgın' olarak adlandırıyor. Özellikle dijital ekranlara uzun süre maruz kalmanın yaygınlaşması, hastalıkları tetikleyen ana unsurlardan biri olarak görülüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman; göz sağlığı problemi, belirtileri ve ciddiyetiyle ilgili tüm detayları açıklıyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Altan Kaman, göz hastalığı keratokonusun 10 ila 15 yaşlarında başladığını söyledi. Sık sık gözleri ovalamanın hastalığın en belirgin belirtilerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Kaman, tedavi edilmezse kalıcı görme hasarına yol açtığını kaydetti. Dr. Kaman, “Keratokonus hastalığında son zamanlarda ‘korneal halka’ dediğimiz gözün korneasının şeffaf tabakasına ince aparatlar yerleştirerek, o sivriliği ovalleştirerek görme kalitesini artırdığımız tedaviler var. Küçük bir cerrahi operasyonla yaklaşık 5 dakikalık bir cerrahi operasyonla keratokonusu düzelterek hastanın yüzde 100’e yakın görme seviyelerini yakalayabilmekteyiz” dedi.
Halk arasında 'tavuk karası' hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün; gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Gece körlüğü, düşük ışık şartlarında görme zorluğudur. Özellikle geceleri uzun saatler direksiyon başında olan taksi şoförleri ve uzun yola çıkan sürücüler için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu durum, hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir” dedi.
Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarı olan ve güneş ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüklerine son günlerde talep artarken uzmanlar, güneş gözlüğü kullanımının birçok faydası olduğu gibi sahtesinin de gözde sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Koronavirüs salgını hala dünyayı etkisi altında tutarken, Pakistan'da yeni bir salgın daha baş gösterdi. Pakistan’ın Pencap eyaletinde şu ana kadar bulaşıcı "kırmızı göz" (konjonktivit) hastalığına yakalananların sayısı 86 bin 133'e yükseldi. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın kırmızı göz salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Göz tansiyonunun sinsi, belirti vermeden ilerleyen ve geri dönüşü olmayan kalıcı körlüğe neden olan bir hastalık. Göz Hastalıkları Uzmanı ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, 45 yaş üzeri bireylerde sık görülen glokom yani göz tansiyonunun, erken evrede herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlediğini belirtti.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Acar, “Genelde bahar ve yaz aylarında açık havada uzun süre kalınması ile ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda sıklıkla görülebilir. Gözlerde ani başlayan kızarıklık, kaşıntı ve sulanma oluşması belirtileri olabilir. Genellikle ilaç tedavisi gerektirmez. Soğuk uygulama ve alerjik ortamdan uzaklaşmak, hastalığın iyileşmesi için yeterli olabilir” dedi.
Kışın kapalı alanlarda geçirilen sürenin artmasıyla birlikte kırmızı göz hastalığının görülme sıklığının arttığını belirten Op. Dr. Tuncer Güney, “Viral konjonktivitler; toplu taşıma, okul-kreş, hastane, yurt gibi yerlerde hızla yayılabilen önemli bir halk sağlığı problemidir. Gözlerde kızarıklık, kanlanma, göz kapaklarında şişlik, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, ağrı, kirpiklere yapışan iltihap, beyaz zar oluşumu, ışığa karşı hassasiyet, gece boyunca gözden akıntı gelmesi görülebilir” dedi.
Göz sorunları arasında en fazla karşılaşılan sorunlardan biri olan astigmat, her yaşta ortaya çıkabiliyor ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Prematüre Retinopatisi bebeklerde, özellikle düşük doğum ağırlığına veya prematüre doğuma sahip olanlarda gelişen bir göz hastalığıdır. Göz Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Cihan Büyükavsar, Erken teşhivs ve tedavi, bebeklerdeki Prematüre Retinopatisi'nin (ROP) ilerlemesini durdurabileceğini ve görme kaybını önleyebileceğini söyledi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullananların sayısı arttı. Uzmanlar özellikle güneş gözlüğü seçerken çok dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Sahte güneş gözlüklerin katarakt başta olmak üzere pek çok göz hastalığı davetiye çıkarıyor.
Dünyada 2.2 milyar kişinin görme sıkıntısı çektiğini belirten uzmanlar miyopun giderek attığını belirtiyorlar. Bunun sebebinin de günümüzde dijital ekranların kullanımının artması olduğunu belirten uzmanlar, miyop gelişme ihtimalinin nasıl düşürüleceğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) 2014 verilerine göre, dünya çapında 422 milyon kişi diyabetle yaşıyor. Diyabet; katarakt, bulanık görme, gözün sinir dokusu olan en derindeki retina tabakasında hasar, glokom, görme sinirinde etkilenme, göz kaslarında felç ve çift görme olmak üzere, gözlerde birden çok hastalığa neden oluyor. Kontrolsüz ve uzun süreli diyabette retinanın kan dolaşımı bozuluyor. Hem damarlardan sıvı kaçağı başlıyor ve sarı noktada ödem gelişiyor hem de ince damarlarda tıkanmalar oluşuyor.
Uzun süre ekrana bakmak, bilgisayar başında kalmak göz kuruluğuna neden oluyor. Göz kuruluğu tedavisinde kullanılan yeni teknolojiler sayesinde hem gözyaşı üretimini hem de gözyaşı kalite ve miktarını artırmak söz konusu.
Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden; adenovirus nedeniyle gelişen kırmızı göz hastalığı genellikle kreşler, okullar, hastaneler ve toplu taşıma araçlarında hızla yayılabiliyor. Viral etkenler nedeniyle ortaya çıkan kırmızı gözün yanı sıra bazı göz kızarıklıkları da daha şiddetli seyredip bulaşıcı olabiliyor. Bunun en önemli örneği “adenovirus konjonktiviti” salgınları.
Gelişmiş ülkelerde 70 yaş üstünde sarı nokta hastalığı ciddi görme kayıplarının ilk nedenleri arasında yer alıyor. Sarı nokta hastalığı, retina tabakasının ‘makula’ olarak adlandırılan bölgesinde ışık enerjisini elektro-kimyasal sinyale çeviren fotoreseptörleri etkileyen bir göz hastalığı. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde görme kayıpları oluşuyor. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Ayhan’ın da arasında yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, sarı nokta hastalığıyla ortaya çıkan görme bozukluklarını tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirdi.
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen ve milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığı olan glokom hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nükhet Özsoy, glokomun, göz içi sıvısının görme hücreleri ve görme siniri (optik sinir) üzerinde oluşturduğu normalden yüksek basıncın neden olduğu bir durum olduğunu belirtti. Dr. Özsoy, “Glokom ya da göz tansiyonu tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokoma bağlı körlük, dünyada birçok kişiyi etkilemektedir” dedi.
Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, oldukça sinsi bir göz hastalığı. Üstelik geç teşhis nedeniyle doğrudan görmeyi tehdit ediyor. Bazı türleri migrenle karıştırılabilen glokom nedeniyle, özellikle sık sık baş ve göz ağrısı yaşayanların rutin göz muayenelerini aksatmamaları gerekiyor. Üstelik bazı kronik rahatsızlıklar veya kontrolsüz ilaç kullanımı nedeniyle glokom daha sık görülebiliyor. Her yıl 12 Mart glokom farkındalığının oluşması için Dünya Glokom Günü olarak belirlenmiş. İşte dünyadaki toplam körlüklerin yüzde 13,5’ini oluşturan glokom (göz tansiyonu) hakkında bilmeniz gerekenler...
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Özkan, göz kuruluğunun yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozduğunu söyleyerek, “Kuru göz hastalığı, gözyaşının gözler için yeterli nemlenmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Genellikle gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı buharlaşmasının artmasının neden olduğu kuru göz rahatsızlığı, hormonal değişiklikler, otoimmün hastalıklar ve iltihaplı göz kapağı bezleri gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabiliyor. Görme kaybına yol açan göz kuruluğunun basit bir rahatsızlık olarak görülmemesi gerekiyor” dedi.
Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son bir ay içerisinde halk arasında "kırmızı göz hastalığı" olarak bilinen ve adenovirüse bağlı olarak ortaya çıkan "konjonktivit" adlı göz iltihabı vakalarında salgın düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, vatandaşlara alması gereken tedbirlerle ilgili uyarılarda bulundu.
Gözlerde ciddi enfeksiyonlara neden olan adenovirüslerde salgın düzeyinde artış yaşanıyor. Görme kaybına dahi yol açabilen adenovirüsün belirtileri haftalarca sürebiliyor. Prof. Dr. Ulviye Yiğit, adenovirüs enfeksiyonunun çok hızlı bulaştığını ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayıldığını söyledi. Bu belirtilere dikkat! İşte detaylar...