Son dakika HIV haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan HIV gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan HIV haber sayfamızda...
Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğan Atan, işitme kaybının tek kulak ya da her iki kulakta işitme yetisinin azalması olarak tanımlandığını söyleyerek, “Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus), uğultu gibi semptomlarla birlikte görülür. Nadiren baş dönmesi (vertigo) de eşlik edebilir. En sık 50-60 yaş aralığında görülmekte olup, erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanmaktadır” dedi.
Korunmasız ilişki, herhangi bir doğum kontrol yöntemi veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı koruyucu bir önlem kullanılmadan gerçekleştirilen cinsel ilişki anlamına gelir...
Midesinde 1 kilo 180 gram uyuşturucu madde ile Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu şahıs havalimanında yakalandı. Gözaltına alınan şahıs ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme’ suçundan tutuklandı.
Kardiyoloji Uzm. Doç. Dr. Semra Topcu, influenza (grip) virüsü gibi viral enfeksiyonların bazı riskli hasta gruplarında kalbi yorup zayıf düşürebileceğini ve kalp kası iltihabi hastalığına yol açabildiğini söyledi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, "Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi (kansızlık) olarak tanımlanır. Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir" dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, rahim ağzı kanserinde öncü lezyonlar ve tedavisi hakkında bilgilerini aktardı. Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında başlayan bir kanser türüdür. Rahim ağzı, bir kadının rahminin alt kısmını vajinasına bağlayan içi boş bir silindirdir. Rahim ağzı kanserlerinin çoğu rahim ağzının yüzeyindeki hücrelerde başlar.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, evlenmeden önce virüsü taşıdığını bilmesine rağmen müşteki eşinin sağlığını hiçe saydığı belirtilen sanık E.K'nin 13 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Aralık ayının ilk günü olan 1 Aralık, Dünya AIDS Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün, HIV ve AIDS ile ilgili farkındalık yaratmayı ve küresel mücadelede atılan adımları hatırlatmayı amaçlıyor. 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatılan bu gün, HIV ile yaşayan kişilerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. AIDS'in yayılmasını önlemek için daha fazla bilgi edinmek ve toplumu bilinçlendirmek de bu günün temel hedeflerinden biridir. İşte tüm detaylar!
Türkiye’de ilk HIV vakasının 1985 yılında tespit edildiğini dile getiren Prof. Dr. Doğancı, tanı konduktan kısa süre sonra yaşamını yitiren bu hastanın ülkemizde HIV/AIDS ile mücadelenin başlangıcını temsil ettiğini anlattı. 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1 Aralık’ın, ‘Dünya AIDS Günü’ olarak ilan edildiğin hatırlatan Prof. Dr. Doğancı, ‘Ancak 2002 yılına kadar Afrika’da milyonlarca insan bu virüsle yaşarken yalnızca küçük bir kısmı tedaviye erişebildi’ dedi.
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonunun hayat kurtarıcı tedaviye erişemediğini bildirdi.
Muğla'nın Milas ilçesinde yaşayan ve 11 Kasım'da tedavi gördüğü İzmir'de AIDS'den hayatını kaybeden 13 yaşındaki A.E.K.’in babası K.K. ifadesinde, "Ev içinde tüm önlemleri aldık. Nasıl bulaştığını bilmiyorum" dedi.
13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken uzmanlar, “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), HIV virüsünün neden olduğu ve bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu enfeksiyonlara ve bazı kanser türlerine karşı savunmasız hale getiren bir hastalıktır. AIDS belirtileri genellikle HIV enfeksiyonunun ilerlemesiyle ortaya çıkar. Peki, AIDS belirtileri nelerdir? AIDS olduğumu nasıl anlarım?AIDS kimlerde olur?
HIV ve AIDS, çocuklar arasında da dikkat edilmesi gereken önemli bir sağlık konusudur. Çocuklarda bağışıklık sistemi üzerinde etkili olabilen bu durum, ailelerin farkında olması gereken belirtilerle kendini gösterebilir. Peki, AİDS çocukta olur mu? Çocuklarda AİDS belirtisi nedir, nasıl bulaşır? HIV nedir, nasıl bulaşır?
İzmir’de kemik erimesi şüphesiyle tedavi altına alınan 13 yaşındaki çocuk, AIDS çıktı. Son evrede hastaneye yatırılan çocuk, kurtarılamadı. Olayla ilgili detaylar kan dondurdu.
Son günlerde haberleri takip ettiyseniz, toplum olarak HIV/ AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmamız gereken çok önemli bir noktada olduğumuzu biliyor olmalısınız. 13 yaşında bir çocuğumuzu AIDS nedeniyle kaybettik. Veriler can yakıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 38 milyon insan HIV/AIDS ile yaşıyor. 2023 itibarıyla her gün yaklaşık 4 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor ve bunların önemli bir kısmını gençler ve çocuklar oluşturuyor. Özellikle çocuklarımızın böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalması, yalnızca onların değil, toplumumuzun sağlığını ve geleceğini de tehdit ediyor.
Kemoterapi, vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır. Doktorlar bu tedaviyi döngüler halinde verirler. Bir süre kemoterapi alınabilir. Daha sonra vücudun iyileşmesi için zaman tanımak için tedavi durdurulur.
HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu enfeksiyonlara ve bazı kanser türlerine karşı savunmasız hale getiren bir virüstür. Bu virüsle enfekte olan birçok kişi, HIV'in erken dönemlerinde belirti göstermediği için, durumu fark etmeden hayatına devam edebilir. Peki, HIV belirtileri nelerdir? HIV olduğumu nasıl anlarım?