Son dakika oruç tutma haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan oruç tutma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan oruç tutma haber sayfamızda...
Oruç tutabilen kalp hastalarına beslenme önerilerinde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, "Ramazan'da acil servise başvurular, iftar sonrası ilk birkaç saatte artmaktadır. Bunun iftarda tüketilen gıdalara bağlı olduğu düşünülmektedir. Kalp ve damar hastaları, Ramazan boyunca iki öğün yerine üç öğün yemek yemelidirler. Bu üç öğün iftar, iftardan 2-3 saat sonra ve sahur şeklinde olmalıdır. Bu sayede öğün miktarı bölündüğünden hastanın kardiyak yükü artmamış olacaktır" dedi.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç ibadetini yerine getirecek Müslümanlar, oruç tutma sürecine dair bir dizi soruyu yanıtlamak için araştırmalara başladı. En çok merak edilen sorulardan biri ise Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu soruya yönelik önemli açıklamalar yaptı. Sahura kalkmadan oruç tutmak mümkün mü? Ayrıca, oruca nasıl niyet edilir ve niyet etmeden oruç tutulur mu? Bu soruların cevapları, oruç tutanların en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor.
Berat Kandili, Şaban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece idrak edilen ve Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan mübarek bir gecedir. Bu gece, af, merhamet ve mağfiret dileklerinin kabul olduğu, dua ve ibadetlerle geçirilmesi gereken bir zaman dilimidir. 2025 yılı itibarıyla Berat Kandili, 13 Şubat Perşembe günü kutlanacak ve Ramazan ayına 15 gün kala bu özel geceyi anlamlı bir şekilde yaşamak isteyen Müslümanlar, Berat Kandili'nde oruç tutma konusunda araştırmalar yapmaktadır. Dini kaynaklarda, bu geceyi oruçla geçirmek isteyenlerin, özellikle gündüzlerinde oruç tutmaları tavsiye edilmiştir.
Alevi-Bektaşi inancında Hızır, bolluk, bereket ve şifa simgesi olarak büyük bir öneme sahiptir. Hızır'ın uğradığı yerlerin her türlü sıkıntıdan arınarak huzura kavuşacağına inanılır. Bu inanç doğrultusunda, Hızır Orucu da toplumda büyük bir saygı ile tutulur. Hızır Orucu, her yıl Şubat ayının ikinci haftasında üç gün boyunca yapılır.
Miraç Kandili, İslam alemi için büyük anlam taşıyan mübarek gecelerden biridir. Bu özel gecede, Hz. Muhammed’in göğe yükselerek Allah ile buluştuğu ve ümmeti için pek çok müjde getirdiği rivayet edilir. Duaların kabul edildiği, tövbelerin makbul olduğu bu gecede, Kur’an-ı Kerim okumak, namaz kılmak, salavat getirmek ve Allah’tan af dilemek gibi ibadetler gerçekleştirilir.
Yılın son ayına girmemiş ile birlikte birçok Müslüman tarafından 2025 yılında dair dini günler ve Ramazan ayı araştırmaları hız kazanıyor. Bu kapsamda yeni yıla az bir süre kala Ramazan ayı ne zaman? Sorusu sıklıkla araştırılıyor ve ilk oruç tutulacak gün merak ediliyor. Peki, Bu yıl Ramazan ayı hangi tarihte başlıyor, ilk oruç ne zaman tutulacak?
2025 yılında oruç tutma hazırlığı yapanlar, Ramazan ayının başlangıç tarihini merak ediyor. İslam alemi için büyük öneme sahip olan bu mübarek ay, tüm dünyada oruç ibadeti ile karşılanıyor. Peki, Oruç ne zaman başlıyor 2025? Ramazan ayı bu yıl hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Birsen Bilge, hamileler ve emziren annelerin oruç tutma konusunda bilinçli hareket etmeleri ve sağlıklı kararlar almalarının oldukça önemli olduğunu söyledi.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, Ramazan ayında oruç tutmak için kalp ilaçlarının kesilmemesi konusunda uyararak, “Doktor önerisi olmadıkça ilaçlarımızı kesmiyoruz. Ancak ilaç saatlerinizi değiştirebiliriz. Sabah aldığımız ilaçları sahur vaktine, akşam aldığımız ilaçları yine iftardan sonra alabiliriz” dedi.
Ramazan ayı geldiğinde oruç tutan herkesin beslenme düzeninde değişim görülüyor. Doç. Dr. Pınar Şişman, "Diyabeti hafif olan, kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutmasının doktor onayı alındıktan sonra bir sakıncası yoktur" dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, Ramazan Ayında diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken hususları açıkladı. Beslenmenin şeker hastalığının tedavisinde en önemli basamak olduğunu belirten Doç. Dr. Sivritepe, “Doğru ve dengeli bir diyette bulunan lifli gıdalar, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar, hastaların kan şekeri seviyelerini daha istikrarlı bir şekilde korumalarına yardımcı olur. Ayrıca, uygun porsiyon kontrolü ve düzenli aralıklarla beslenme, hiperglisemi (şeker yüksekliği) ve hipoglisemi (şeker düşüklüğü) riskini azaltır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerinin önemli olduğu şeker hastalarının doktora danışmadan oruç tutmaması gerekir" dedi.
Ramazan ayında vücut sağlığını koruyabilmek için hem iftarda hem sahurda tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı bir Ramazan ayı için mutlaka sahura kalkmanız öneriliyor. Sahur yapmadan tutulan orucun ise bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açabiliyor
Hasta ve aşırı yaşlıların Ramazan ayında ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turgay Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin Ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına, hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğini ifade etti.
Ramazan ayına sayılı saatler kala iftarda ve sahurda fazla yemek yenmesinin ve sahurda yemekten hemen sonra yatılmasının reflü ataklarını tetikleyeceği uyarısında bulunan Gastroenteroloji Uzm. Dr. Sibel Tetik, midelerinde gastrit veya ülser sorunu olanların oruç tutmaya başlamadan önce tedavilerini tamamlamasını tavsiye etti.
Ramazan ayında vücut sağlığını koruyabilmek için sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, “İftar ile sahur arasına bir ara öğün eklemek de dengeli beslenmeyi destekler” dedi.
Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için oruç tutan herkesin tükettiği besinlere çok dikkat etmesi gerekiyor.İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, yaklaşan Ramazan ayında doğru beslenme yöntemleri ve oruç tutan kişilerin dikkat etmesi gereken konulara ilişkin açıklama yaptı.
Son zamanlarda popüler hale gelen aralıklı oruç diyeti hakkında bilgi veren Diyetisyen Melisa Karataş, “Oruç tutma ve yemek yeme dönemlerini stratejik olarak uygulayan bu yöntem, kas kütlesini korurken vücudunuzun yağ yakımını kolaylaştırıyor. Sağlıklı bir şekilde kilo verdirirken aynı zamanda vücudu gençleştirmeye de yardımcı oluyor” dedi.
Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için hem sahurda hem de iftarda tükettiğiniz besinleri özenle seçmeniz gerekir. Sahur ve iftarda dengeli beslenmeyi önemseyerek oruç tutmayı daha kolay hale getirebilirsiniz. Özellikle Ramazan sofranızı hazırlarken bazı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Vücut için sağlıksız olan bu besinlerin listenizi Posta.com.tr okurları için derledik.
Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için hem iftar ve sahurda tükettiğiniz besinler hem de içtiğiniz su miktarı büyük önem taşıyor. Uzmanlar su tüketiminin iftar ve sahur arasındaki zaman dilimine yayılması konusunda uyarıyor. Suyu iftardan sonra sahura kadar aklınıza geldikçe tüketmeniz öneriliyor.
Ramazan ayında lezzetli iftar ve sahur sofralarına karşı koymak zor olsada beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle iftarda tükettiğiniz aşırı yağlı ve şerbetli tatlılardan uzak durmanız gerekiyor. Ramazan’da sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden uzmanlar, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
3 Mart tarihinde uzaya giden ve Ramazan ayını burada geçiren Müslüman Astronot Sultan Neyadi, 24 saat boyunca 16 gün batımına şahit oluyor. Neyadi’nin oruç tutma konusunda yaşadıkları ise oldukça ilginç.
Ramazan ayı boyunca vücut sağlığınızı korumak için iftar ve sahur sofralarında hem yeterli hem de dengeli beslenmeniz gerekiyor. Ramazan ayı boyunca karbonhidrat ve protein ihtiyacının dikkatli ölçüde karşılanması öneriliyor. Bunun yanı sıra özellikle bazı yiyeceklerin Ramazan sofralarından uzak tutulması gerekiyor.
Ramazan geldi, oruç tutan kişilerin bu süreçte beslenme rutini tamamen değişiyor. Ramazan’da sıklıkla yapılan bazı beslenme yanlışları var. Bu yanlışlar oruç tutma sürecini zorlaştırıyor ve beslenme yetersizliklerine yol açıyor. Kilo almadan, sağlığınızı koruyarak güzel bir Ramazan geçirmeniz mümkün. Ramazanda nasıl beslenmeliyiz? sorusuna yanıt arıyorsanız bu ipuçlarını takip edin.