Son dakika ramazanda beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ramazanda beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ramazanda beslenme haber sayfamızda...
Ramazan ayı, hem manevi hem de fiziksel olarak bir dayanıklılık sınavı gibidir. Özellikle iş hayatının yoğun temposunda oruç tutmak, kişileri sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmeleri konusunda oldukça zorlayabilir. Gün boyunca açlık ve susuzlukla mücadele ederken, iftar vaktinde hem ruhsal hem de bedensel ihtiyaçları karşılamak önemlidir. Peki, iftarı iş yerinde yapmak zorunda kalanlar, sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirmek için nelere dikkat etmeliler? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Beste Mum; oruç tutan ve çalışma saatleri iftar ya da sahur saatleri içinde olan kişilerin beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri Posta.com.tr okurları için tek tek anlattı. İşte detaylar...
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
İftarda ve sahurda nelere dikkat edilmesi, neler yapılması gerektiğini açıklayan uzmanlar, iftar ve sahurda yemeğin fazla kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Van'da, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının farklı şikâyetlere davetiye çıkarabildiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.
Ramazan Ayı boyunda oluşan beslenme alışkanlığının bir anda değişmesinin metabolizmaya ve sindirim sistemine zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Büşra Özcan, yapılacak bayram kahvaltısı hakkında da tavsiyelerde bulundu.
Ramazan bayramının yaklaşması ile birlikte pek çoğumuz güzel bir kahvaltının hayalini kurmaya başladı. Her ne kadar 'oruç bitti artık özgürüz' diye düşünerek farklı besinlere yönlensek de uzmanlar belirli besin kaynakları konusunda özellikle uyarıda bulunuyor. Özellikle bir besin var ki onu yiyince sağlığımızdan olup ömrümüzü kısaltıyoruz. Üstelik Ramazan boyu attığımız toksinleri tek seferde vücudumuza yüklüyor! İşte kesinlikle uzak durulması gereken, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olarak gördüğümüz o besin...
Ramazan boyunca aç kalmaya alışan bedenin glikoz hassasiyetinin artabileceğini belirten Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, vücudun besin alımına vereceği tepki çok daha hızlı ve hassas olacağı için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, Tip 2 diyabet hastalarının kendilerini takip eden hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini belirterek, iftar ve sahurda hafif besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sindirim problemleri genellikle çok sık görülüyor. Kabızlık, hazımsızlık ya da şişkinlik gibi sorunlarla baş edebilmek için bazı bitkilerden faydalanabilirsiniz. Ramazan ayının üç temel problemi olan ağız kokusu, sindirim problemleri ve halsizliği önleyen bitki kakule, Ramazan'da aktarların gözdesi oldu.
Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.
Ramazan ayında vücut direncini artırmak için iftar ve sahurda sağlıklı beslenmek gerekiyor. Gaziantep’te iftar sonrası tüketilen geleneksel içeceklerden bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan 'atom'a ilgi arttı. Bir bardaki 40 TL'den satılan atom içeceğinin içerisinde yok yok. Tamamı doğal meyve-sebzelerden oluşan atom içeceği sağlığa da pek çok fayda sağlıyor.
Ramazan ayında oruç, tüm beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle sağlık için doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Geniş iftar sofraları kilo artışında çok etkili oluyor. Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, Ramazan ayında kilo artışı yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Ramazan sofralarında su ihtiyacını asitli içeceklerle gidermenin daha tehlikeli durumlara yol açtığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “İftar sofralarındaki asitli içecekler, şeker ve vücuda zarar veren maddelerle dolu. Düzenli tüketimi diyabet riskinin artırır, kalp ritmini bozar. Ayrıca çabuk doymaya, gaz ve şişkinliğe neden olur” uyarısında bulundu.
İftar ve sahurda sindirim sistemini yoracak ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanın önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, bunun yerine, uzun süre tok tutan ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve önemli açıklamalarda bulundu.
Bereket ve paylaşmanın sembolü olan Ramazan ayında, göze hitap eden leziz yemeklerin yer aldığı kalabalık sofralarda toplanılıyor ve iftar coşkusu maaile yaşanıyor. Tüm gün yeme ve içmeden uzak durulduğu için iftar sofralarında da sağlıklı ve hafif yemekler tercih edilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, vücudun enerji ihtiyacının yanı sıra ruhsal olarak da rahatlama arzusundan kaynaklanabilen tatlı tüketimine ilişkin önemli noktalara değindi. Her iftarda tatlı yemenin bir ihtiyaç olmadığının altını çizen Çağman, sağlıklı tatlı tüketim tüyolarını açıkladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Ramazan ayında vücut sağlığını korumak için iftarda ve sahurda sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Ramazan ayında oruç tutmak ve Ramazan ayının sevincini yaşamanın herkese iyi geldiğini belirterek sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulundu.
Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.
Ramazan ayında uzun saatler aç kalındığından dolayı beslenme düzenin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Diyetisyen Cemre Kamalı, Ramazan'da sıvı desteğini çok önemli olduğunu söyleyerek, "İftar saatinden sahura kadar gün içinde almanız gereken 2-3 litre suyu almalısınız. Diüretik etki göstererek vücuttan su atımını kolaylaştıran çay ve kahveyi ramazan aylarında aşırı tüketmemelisiniz" dedi.
Ramazan ayında vücut sağlığını korumak için ifat ve sahurda dengeli beslenmek, uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayında vatandaşların diğer aylarda olduğu gibi uyku ve beslenme düzenine dikkat etmesi ve rutinlerinin bozulmaması gerektiğini ifade etti.
Ramazan ayı geldiğinde oruç tutan herkesin beslenme düzeninde değişim görülüyor. Doç. Dr. Pınar Şişman, "Diyabeti hafif olan, kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutmasının doktor onayı alındıktan sonra bir sakıncası yoktur" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Burcu Akbeyaz, Ramazan ayında beslenmeyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Özellikle hepimizin yaptığı bir hataya dikkat çeken uzman isim, kilo vermek uğruna sağlığımızdan olabileceğimizin de altını çizdi.
Ramazan ayında sıklıkla yöneldiğimiz tatlılar hakkında uzmanı önemli açıklamalarda bulundu ve lezzeti damak çatlatan bir sağlıklı tatlı alternatifinin tarifini verdi. İşte uzak durulması gereken tatlılar ve o leziz tarif...