Son dakika riskli bina haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan riskli bina gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan riskli bina haber sayfamızda...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen ‘Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu’na katıldı. Asrın felaketinde yaklaşık 1 milyon bağımsız birimin hasar gördüğünü kaydeden Bakan Kurum, “11 ilimizde artık kritik aşamayı tamamen geride bıraktık. Şu ana kadar 75 milyar doları, yani 2.6 trilyon lirayı aşan dev bir yatırımı kısa zamanda yaptık. 2025 bütçemizde ise 584 milyar lira kaynak tahsis ettik” diye konuştu.
İstanbul’da 162 bin bina için Büyükşehir Belediyesi’ne deprem tarama başvurusu yapıldı. Ancak ücretsiz olmasına rağmen bazı kat malikleri, yapılacak hızlı tarama ile bina testinde konutlarının depreme dayanıksız çıkması durumunda verilecek yıkım kararından korktuğu için testlere izin vermedi. Böylece başvuru yapılan 162 bin binanın 79 bininde deprem taraması yapılamadı.
Üsküdar'da konuşan AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, "Bu yalancı ve tembel başkan nerede kendine bir gelecek görse oraya çöktü, ama İstanbul’u unuttu." dedi.
6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrasında vatandaşlar binasının risk durumunu tespit ettirmek için sıraya girmişti. Talep çoktu, analiz yapan firmalar gün veremiyordu. Ne yazık ki bu talepler deprem öncesi döneme döndü, yok denecek kadar azaldı…
“İstanbul’a güneş Tuzla’dan doğuyor. Nüfus olarak orta ölçekli bir ilçe olsak da coğrafi olarak büyük bir ilçeyiz. İstanbul’un çok büyük yükünü alıyoruz. Tersaneler Haliç’ten buraya gelmiş. Kazlıçeşme’deki deri üreticileri Tuzla’daki OSB’lere taşınmış. İstanbul’daki 8 organize sanayi bölgesinin (OSB) 5’i Tuzla’da. 3 arıtma tesisi de burada. Maltepe, Pendik, Kartal’daki dahil evsel atıklar Tuzla’ya geliyor. Nüfus olarak İstanbul’un yüzde 1.5’yiz ama en çok elektrik ve doğalgaz harcayan ilçeyiz. Tersaneler ve 5 OSB ile Tuzla, İstanbul ekonomisinde önemli bir yere sahip. Şimdi burada bir OSB (biyoteknoloji üssü) daha kuruluyor.” Bu sözlerin sahibi Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı. POSTA Gazetesi yazarlarıyla ziyaret ettiğimiz Tuzla’nın potansiyelini yerinde inceleme ve Başkan Yazıcı’dan dinleme imkanımız oldu.
“İstanbul’a güneş Tuzla’dan doğuyor. Nüfus olarak orta ölçekli bir ilçe olsak da coğrafi olarak büyük bir ilçeyiz. İstanbul’un çok büyük yükünü alıyoruz.
Kahramanmaraş depremi sonrası binasının riskli olduğunu düşünenler binalarını dönüştürmeye çalışıyor. Sadece İstanbul’daki riskli bina sayısı 1.5 milyon ve bunun da yüzde 25’inin acil dönüşmesi gerekiyor. İşte kentsel dönüşümle ev yenilemeden önce bilinmesi gerekenler.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampanyasında başvuruların ay sonuna kadar devam edeceğini açıklayıp, "Şu ana kadar 709 bin bağımsız birim için 155 bin başvuru yapıldı" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvuru sayısını açıkladı. Öte yandan Kurum, başvuru yapılan konutlarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Büyük ilgi ile karşılanan İlk Evim kampanyasında İstanbul Tuzla'daki çekiliş bugün itibarıyla başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabından "Daha dirençli bir İstanbul için; İlave nüfus getirmeden, mevcut yapıları güçlendirecek, kentsel dönüşüme girmemiş riskli bina bırakmayacak, sosyal konutlarımızla sağlıklı ve güvenli yapı stokunu artıracağız" mesajını paylaştı.
Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından diğer şehirler de deprem gerçeğiyle yüzleşti. Riskli bina ve işyerlerinde kolon denetimlerine hız veren belediyeler, kurtarma eğitimleri, deprem parkları, sismik izolatör zorunluluğu gibi birçok uygulamayı gündemlerine aldı.
Kahramanmaraş depremleri sonrası Konya'da fay hattı olmadığı söylenmişti. Bu açıklamalara Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan yanıt geldi. Ersoy, "Eninde sonunda bölgede küçük depremler dışında, büyük depremler de olacak çünkü bölge buna müsait. Dolayısıyla İstanbul çevresinde, Marmara Denizi'nin içerisinde, İzmir ve Muğla'da da deprem olacak. Muğla büyük bir deprem bölgesidir. Türkiye'nin en tehlikeli yeri, bütün kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının nedeni, işte bu faylar ve depremler. Dolayısıyla elbette riskleri de var. Konya'dan Tuz Gölü fayı geçiyor. Biz depremden kurtulamayız" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce binanın çökmesi, yaklaşık 105 bin binanın da hasar alması, Türkiye’de yeniden yapı güvenliğini sorgulattı. Yeni yapılan binalar dahi yıkılırken, yalnızca mevzuata ve tekniğe uygun yapılar ayakta kalabildi. Bu yaşananlar bir kez daha 'deprem değil, bina öldürür' dedirtti. Binasını güvenli hale getirmek isteyenlerin tek seçeneği yeniden inşa değil. İşte detaylar... Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta
Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce binanın çökmesi, yaklaşık 105 bin binanın da hasar alması, Türkiye’de yeniden yapı güvenliğini sorgulattı. Yeni yapılan binalar dahi yıkılırken, yalnızca mevzuata ve tekniğe uygun yapılar ayakta kalabildi. Bu yaşananlar bir kez daha “deprem değil, bina öldürür” dedirtti. / Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta
Ev sahiplerinin binaları ve daireleri için deprem korkusu dolayısıyla almayı düşündükleri yapı denetim raporunda eğer sonuç ‘depreme uygun değil’ olarak çıkarsa, satın aldıkları yüklenici kurumlara ve müteahhitlere karşı tüketici kanunu çerçevesinde ayıplı mal hükmünden faydalanılarak tazminat davasından ev satış bedelini almaya kadar korunan hakları mevcut.
7.4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ, 6.6 büyüklüğündeki İzmir depremi ve daha geçen kasımda Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem... Aradan fazla zaman geçmeden Türkiye, tarihin en büyük felaketlerden birini daha yaşadı. 9 saat arayla merkez üsleri Kahramanmaraş olan biri 7.7, diğeri ise 7.6 büyüklüğünde iki yıkıcı deprem meydana geldi. 5 binin üzerinde bina göçtü. 68 il deprem fayları üzerinde bulunuyor ve her an risk var. Daha büyük acılar yaşanmaması için deprem riskine karşı acil önlem almamız şart!
7.4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ, 6.6 büyüklüğündeki İzmir depremi ve daha geçen kasımda Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem... Aradan fazla zaman geçmeden Türkiye, tarihin en büyük felaketlerden birini daha yaşadı. 9 saat arayla merkez üsleri Kahramanmaraş olan biri 7.7, diğeri ise 7.6 büyüklüğünde iki yıkıcı deprem meydana geldi. 5 binin üzerinde bina göçtü. 68 il deprem fayları üzerinde bulunuyor ve her an risk var. Daha büyük acılar yaşanmaması için deprem riskine karşı acil önlem almamız şart!
7.4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, 6.8 Elazığ, 6.6 İzmir ve son olarak Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem. Deprem, Türkiye’nin göz ardı edemeyeceği bir gerçek. 68 il deprem fayları üzerinde bulunuyor ve her an risk var. Buna karşılık 100 konuttan 47’sinin deprem sigortası yok. Önceliğimiz hayatta kalmak ama sonrasında oluşabilecek maddi kayıpları en aza indirmek için önlem almak şart. İlk ve en pratik yol sigorta. Ardından dayanıklılık testi, güçlendirme veya dönüşüm geliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Zeytinburnu’nda vatandaşlara seslendi. Hiçbir zaman sorun, problem üretilmediklerini ve her zaman çözümün parçası olduklarını ifade eden Bakan Kurum, “Birileri diyor ki, biz yılda 100 bin konut dönüştüreceğiz ve kentsel dönüşümle ilgili kararlı bir tutum sergileyeceğiz. Ama gelinen üç buçuk yıllık süreçte değil 100 bin, değil 10 bin, dönüştürdükleri konutun sayısı sadece ve sadece 540 tane. Biz belediyelerimizle birlikte İstanbul'umuzun 39 ilçesinde tam 300 bin konut dönüştürdük. Şu an sahada 140 bin konutun dönüşümü fiilen devam ediyor.” dedi.
Beklenen İstanbul Depremi'ne rağmen kentte çok sayıda riskli binada yaşam devam ediyor. Kiracıların uygun olduğu için kaldığı dairelerde, ev sahipleri de yüksek kiralar nedeniyle binalarında oturmaya devam ediyor. Kiracı Mezgin Güneş, 'En büyük korkum deprem. Çocuklarımı her an deprem olur diye yanımdan ayıramıyorum. Büyük bir deprem bekleniliyor ama mecburiyetten kalıyoruz' dedi.
Kentsel dönüşüm kapsamında binasını kendi yenileyeceklere verilen destekler, son 2 yılda vatandaşı riskli yapı tespitine yöneltti. Bugüne kadar vatandaşın talebiyle 240 bin 925 binada toplam 838 bin 666 konut ve işyerine riskli yapı tespiti yapıldı. Riskli bulunan yapıların 746 bin 181'i yıkıldı, yıkım oranı yüzde 92 oldu. Bu rakam, yapılardaki riskin boyutunu da ortaya koydu.// Meltem Kara Söyleyenoğlu-POSTA
İstanbul'da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor. Olası 7,5 büyüklüğündeki bir İstanbul depreminde şehirde bulunan 48 bin binanın ağır ve çok ağır hasar alacağı belirtiliyor. Matematiksel olarak yapılan bu tahminin gerçekçiliği 39 ilçedeki binalarda demir kalitesi, beton dayanıklılığı gibi birçok konuda yapılan incelemeyle tespit edilmeye çalışılıyor. Yapılan çalışmayla İstanbul'da ilçe ilçe kaç binanın ne oranda hasar alacağının haritası çıkarılıyor.