Son dakika sahurda beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sahurda beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sahurda beslenme haber sayfamızda...
Sahurda yenen besinler orucu daha rahat tutmak için büyük önem taşıyor. Yiyip içtiğimiz besinlerin etkileri uzun oruç saatlerinde ortaya çıktığı için dengeli ve düzenli beslenmek gerekiyor. Özellikle bazı besinler var ki sahurda onları yiyen ne susuzluk biliyor ne de açlık! İşte faydaları say say bitmeyen, sahurun kurtarıcısı o besinler!
11 ayın sultanı Ramazan’a kısa bir süre kala Diyetisyen Cemre Balkan, uzun süre tok tutacak ve susatmayacak yiyecekler hakkında bilgi verdi. Sahurda tüketilmesi gereken besinlerden, iftarda mideye girecek yiyeceklere kadar püf noktalara değinen Cemre Balkan, doğru bilinen yanlışlar hakkında da uyarılarda bulundu.
Her geçen yıl biraz daha kış mevsimine denk gelen Ramazan ayında oruç tutacakların bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekiyor. Bunun için beslenme şekline, sahur ve oruçta yenilip içilenlere dikkat etmek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan konu üzerine önemli uyarılarda bulundu.
Ramazan'ın gelişi ile birlikte en merak edilen konulardan birini sahurda ve iftarda ne yiyeceğim telaşı oluşturuyor. Uzmanlar, bu sene Ramazan'da 15 saat gibi uzun bir süre oruç tutacağımız için beslenme düzenine dair önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle bazı besinler var ki onları düzenli olarak sahurda tüketen ne açlık biliyor ne de hazımsızlık. İşte sağlığımıza sağlık katacak, sahurda yiyince saatlerce vücudumuzu zinde ve enerjik tutacak o mucize besinler...
Süt içmenin sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmez. Ramazan süresince süt tüketimi bağışıklık sistemi için büyük önem taşıyor. Sahurda içilen 1 bardak süt gün boyu tokluk hissi yaratıyor. Gün içerisinde direncinizi artıran süt, enerji ihtiyacınızı da karşılıyor. Bu sebeple uzmanlar tarafından sahurda süt içeniz öneriliyor.
Daha rahat bir şekilde oruç tutabilmek için iftarda ve sahurda doğru beslenme çok önemlidir. Sahurda protein ağırlıklı beslenerek gün içinde açlığınızı kontrol etmeniz kolaylaşacaktır. İşte iftar ve sahurda beslenme ipuçları
Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme düzeninin değiştiği bir aydır. Bu günlerde doğru beslenme yöntemlerini bilmemiz gerekiyor. Gün içerisinde iftara kadar olan süreyi sağlıklı ve enerjik geçirmek için doğru beslenmek gerekiyor. Ramazan ayında dengeli beslenmekten uzaklaşmamak için öncelikli olarak asla sahur öğünün atlamamamız gerekiyor. Uzun saatler boyunca aç kalınacağı için sahur yaparken doğru beslenmek büyük önem taşıyor.
Ramazan ayında yaklaşık 17 saat sürecek olan açlığa dayanabilmek için sahurda doğru seçilen besinleri tüketmek gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, Ramazan’da 36 saat tok tutan o besini açıkladı. İşte Ramazan’da 36 saat tok tutan besinler ve sahurda mutlaka tüketilmesi gerekenler…
Pandemi koşullarında Ramazan Ayı’nda oruç tutarken sağlığımızı koruyabilmek daha da önem kazandı. Özellikle de bağışıklık sistemimizi koruyarak Ramazan’ı sağlıklı geçirmek mümkün. Peki oruç tutarken bağışıklığınızı nasıl güçlü tutabilirsiniz?
Sahurda ne yesem, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir diye merak edenler; sorularının cevabını bu haberde bulabilir. Gece yenen ağır yemeklerin uyurken metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme riski yüksektir. Bu nedenle sahurda uyanılıp niyetlenilmesi daha doğrudur. Sahurda protein içerdiği için süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklemelidir veya tahıl çorbaları da olabilir.
Ramazan denince akla ilk olarak uzan saatler aç kalma geliyor. Peki, bizim bu süreci en sağlıklı şekilde geçirebilmemiz için neler yapmamız gerekiyor? Diyetisyen Tuğçe Yardal, ramazanda sağlıklı beslenme için önerilerde bulundu.
Her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmezi pide ve hurma. Peki Ramazan’da neden hurma yendiğini biliyor musunuz? İşte cevabı…
Uzman Dr. Ender Saraç, orucun sağlıklı kişiler için beden sağlığının ve maneviyatın korunması açısından çok önemli olduğunu belirterek, "2016 yılında Nobel Tıp ödülünü alan Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi tarafından orucun kansere iyi geldiği tespit edildi." dedi. Yeni tip corona virüs (Kovid-19) pandemi sürecinde hastalıkları olan kişilerin oruç tutmasının riskli olabileceği uyarısında da bulunan Saraç, bu kişilerin mutlaka hekim onayı ile hareket etmeleri gerektiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Ramazan ayında oruç tutan çocuklar ve gençler için sağlıklı ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, "Yetersiz ve dengesiz beslenme, gün boyu halsizlik, odaklanma problemleri ve ders veriminde düşüşlere yol açabilir" dedi.
Tiroit hastalarının Ramazan ayında ilaçlarını nasıl kullanması gerektiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Temiz, "Tiroit ilacı kullanan hastalar, ilaç tedavileri hekimleri tarafından uygun şekilde düzenlenerek, ilaçlarını sahurda veya iftarda almak kaydıyla oruç tutabilirler" dedi.
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Ramazan ayında kefir tüketiminin bireye faydalarından bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Kefir, içeriğindeki probiyotikler sayesinde oldukça faydalı bir besindir. Ramazan ayında sindirim sağlığını destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve tok kalmaya yardımcı olan besleyici bir içecektir. Kefir, içerdiği protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmayı destekler. Sahurda tüketildiğinde gün boyunca açlık hissini azaltır” dedi.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Bu süreçte kilo vermeye odaklanmak yerine, kas kaybını önlemek ve vücudu güçsüz düşürmemek öncelikli olmalıdır. Sahuru atlamak da yapılan büyük hatalardan biridir. Bu durum metabolizmayı yavaşlatarak kilo kontrolünü zorlaştırır, gün içerisinde daha halsiz ve yorgun hissedilmesine sebep olur” dedi.
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.