Son dakika sebzeler haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sebzeler gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sebzeler haber sayfamızda...
Peki, bu ayı nasıl değerlendirmeli, beslenmede ruhsal ve bedensel doyumu sağlamak adına yapmanız gereken bazı ipuçları var hadi gelin biraz Ramazan orucundan ve beslenmedeki ipuçlarından bahsedelim
Sebzeler ve meyveler, taze tüketildiklerinde en lezzetli ve besleyici hallerindedir. Ancak, doğru saklanmadıklarında hızla bozulabilirler. Sebzelikteki besinlerin daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için ise aslında tek bir yöntem uygulamak yeterli oluyor. İşte sebzelikteki besinlerin çürümesini önleyen o mucize yöntem!
Aydın'da yeni zeytin trendi mor ve pembe zeytinler. Kilosu 250 TL'den satılan mor ve pembe zeytinler birkaç işlem sonucu bu hale geliyor. Rengi veren şey ise sebzeler. İşte mor ve pembe zeytinlerin yapılışı...
Kas yapımını destekleyen besinler, sağlıklı bir yaşam tarzının ve düzenli egzersizin ayrılmaz bir parçasıdır. Kas kütlesini artırmak isteyenler için doğru beslenme, antrenman kadar önem taşır. Protein açısından zengin yiyecekler başta olmak üzere, karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar da kas gelişimini destekler. Yumurta, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynakları, vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri sağlar. Aynı zamanda yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar, kasların onarımı ve gelişimi için gereken enerji ve vitaminleri sunar. Kas yapımını hızlandırmak ve egzersizlerden maksimum fayda sağlamak için dengeli ve planlı bir beslenme büyük önem taşır.
Bazı sebzeleri mevsiminde tüketmek, sağlık açısından büyük fayda sağlar. Mevsiminde yetişen sebzeler, doğanın sunduğu en taze ve besleyici halleriyle bünyeyi destekler. Her sebze, mevsimsel şartlarda en iyi değerlerine ulaşır. Bu, hem tat hem de içerik zenginliği bakımından cilt ve vücut için güçlü bir destek sunar. Peki, hangi sebze mevsiminde yenmeli?
Sağlıklı beslenme, kilo kaybında temel bir rol oynuyor. Dengeli bir diyette sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve protein kaynaklarına yer vererek fazla kilolardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Rafine şekerlerden, işlenmiş gıdalardan ve doymuş yağlardan kaçınmak önemli. Porsiyon kontrolü ve düzenli egzersizle birleştirildiği zaman sağlıklı beslenme zayıflamaya yardımcı oluyor. Tam da bu noktada bazı besinleri özellikle tüketmek gerekiyor. Bu gıdalar, hızlı bir şekilde kilo vermeye destek oluyor. Peki, bu besinler hangileri? Zayıflamaya nasıl yardımcı oluyor?
Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Bu süreçte kilo vermeye odaklanmak yerine, kas kaybını önlemek ve vücudu güçsüz düşürmemek öncelikli olmalıdır. Sahuru atlamak da yapılan büyük hatalardan biridir. Bu durum metabolizmayı yavaşlatarak kilo kontrolünü zorlaştırır, gün içerisinde daha halsiz ve yorgun hissedilmesine sebep olur” dedi.
Yeşil sebzelerin birlikte tüketilmesi, kilo verme sürecinde oldukça etkilidir. İçerdikleri zengin lif ve antioksidanlar, vücudu doğal olarak destekleyerek metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissini artırır. Bu besinlerin bir araya gelmesi, hem sağlıklı bir sindirim sağlar hem de zinde kalmaya yardımcı olur.
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Sebzeler sağlığımız için önemli faydalar sağlıyor. Yüzyıllardır tüketilen bir sebze var ki vücudun temel mineral ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda kemikleri güçlendiriyor ve metabolizmayı dengelemeye yardımcı oluyor. Demir, kalsiyum ve magnezyum depolarını doldururken, insülinin düzenlenmesine de katkı sağlıyor. Üstelik, sadece 30 TL’ye… Peki, bu mucizevi sebze ne?
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Ülkemizin hemen her yerinde her türlü derde şifa otlar, meyveler ve sebzeler yetişiyor. Özellikle Ereğli bölgesinde ünlü olan töngel meyvesi, yaygın olan gribal enfeksiyonlara, viral hastalıklara karşı vücuda adeta bir kalkan oluyor. Faydalarını duyanlar koşa koşa pazara gidiyor, torbasını o meyve ile dolduruyor. İşte her derdin devası töngelin faydaları...
Mevsim geçişleri alerjisi olanların kabusu haline dönüşebiliyor. Burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı hissi, göz yaşı akmaları ve daha birçok belirti alerjik insanlar için mevsim geçişlerinde can sıkıcı olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için süreci doğru yönetmek gerekiyor. İşte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar...
Dengeli protein tüketimi nasıl olmalı? Böbrek sağlığını etkiler mi? Vegan beslenme ile nasıl uyarlanabilir? Diyetisyen Elvan Odabaşı, yüksek proteinli diyetlerin vücut sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.
İftarda ve sahurda nelere dikkat edilmesi, neler yapılması gerektiğini açıklayan uzmanlar, iftar ve sahurda yemeğin fazla kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayı içerisinde uzun süre aç kalınacak olması nedeniyle en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında beslenme önerileri geliyor. Gece kalkılan sahurda hafif yemekler tüketmek, iftar sofralarında uzun süren açlığın ardından yemeğe yavaş ve aralıklı devam etmek sağlık açısından önem arz ediyor. İşte Ramazan ayı beslenme önerileri...
Şubat ayında olmamızla birlikte havaların soğuması ve hastalıkların artması çoğu kişiyi araştırmaya geçirdi. Soğuk havalarda daha dikkatli olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hijyen kurallarına uymak oldukça önemli. Peki Soğuk havada gripten korunmanın yolları nedir? İşte 7 adım
Ramazan’da sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Şule Bozfırat, "Sahur, oruç boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alması açısından çok önemli bir öğündür. Su, meyve veya atıştırmalıklarla geçiştirilmemeli, mutlaka dengeli bir sahur yapılmalıdır. Ayrıca, sahur saatinin sabahın erken saatlerine çekilmesi, metabolizmanın hızını korur" dedi.
Ramazan ayının gelmesiyle anne adaylarının merak ettiği konuların başında ‘Hamileyken oruç tutabilir miyim?’ sorusu geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, “Hamilelik sürecinde oruç tutulması kişinin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilecek bir karardır. Ancak oruç tutarak uzun saatler boyunca yaşanacak açlık ve sıvı kaybı doğumsal kusurlar, gelişimsel gerilik, erken doğum gibi birtakım riskleri beraberinde getirebilir” dedi.
İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy, iltihaplı romatizmal hastalıkları olan bireylerin oruç tutarken dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Mevsim geçişlerinde değişkenlik gösteren hava sıcaklıkları birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Beslenmeninse bağışıklık üzerinde büyük etkileri bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, "Kıştan bahara geçiş döneminde çeşitli solunum yolları hastalıkları ve alerji sıkça görülmektedir. Bu yüzden oruç tutarken vücut direncini korumak gerekli" diyerek sahur ve iftarda bağışıklığı desteklemenin etkili yollarını paylaştı.
Sebzeler ve meyveler, taze tüketildiklerinde en lezzetli ve besleyici hallerindedir. Ancak, doğru saklanmadıklarında hızla bozulabilirler. Sebzelikteki besinlerin daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için ise aslında tek bir yöntem uygulamak yeterli oluyor. İşte sebzelikteki besinlerin çürümesini önleyen o mucize yöntem!
Ramazan’ın yaklaşmasıyla iftar ve sahur hazırlıkları başlarken, alışveriş alışkanlıklarının değiştiği son yıllarda online market uygulamalarına ilgi arttı. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre; kartla yapılan online alışverişlerde, market alışverişinin de yer aldığı kategori altındaki harcamalarda, Ramazan’a denk gelen aylık tutar, 2024 yılında 35 milyar lirayı aştı.
Sebzeler, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için sıklıkla tüketmeye özen gösterdiğimiz besinler arasında yer alıyor. Bir tane sebze var ki kış sebzelerinin de 'padişahı' olarak biliniyor, faydaları say say bitmiyor! İşte sağlıklı damarların ve bağışıklığın sırrı olan o sebze ve üzerimizdeki etkileri...