Sigara Kullanımı

Sigara Kullanımı Haberleri

Son dakika sigara kullanımı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sigara kullanımı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sigara kullanımı haber sayfamızda...
Kötü ve yetersiz beslenme mide kanseri riskini artırabilir!

Kötü ve yetersiz beslenme mide kanseri riskini artırabilir!

25.02.2025
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengizhan Yiğitler, mide kanserinin sigara kullanımı, fazla tuz tüketimi, yetersiz meyve ve sebze tüketimi ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle gelişebildiğini belirtti.
Bel ağrısında pandemi uyarısı

Bel ağrısında pandemi uyarısı

20.02.2025
İnsanların yaklaşık yüzde 80'inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşadığını belirten Prof. Dr. Muharrem Çidem, "Oturarak veya ayakta çalışarak tekrarlayıcı hareketler yapmak, bel ağrısı için önemli bir risk faktörüdür. Omurgamız uzun süre oturmayı veya ayakta aynı pozisyonda hareketsiz kalmayı sevmez. Kilo da ayrıca bele binen yükü arttırmaktadır" uyarısında bulundu.
'Aşırı kahve tüketimi, kemik sağlığını tehdit edebilir'

'Aşırı kahve tüketimi, kemik sağlığını tehdit edebilir'

10.02.2025
Kemik sağlığında beslenmenin önemine değinen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Vezirhüyük, “Kemik sağlığında birçok besin ögesinin destekleyici rolü bulunur. Bunlar arasında kalsiyum, D vitamini, protein, magnezyum, fosfor ve potasyum öne çıkar. Fazla tuz içeren gıdalar, alkol, düşük besin değeri olan işlenmiş gıdalar, yüksek oksalat içeren gıdalar, asitli içecekler (gazlı içecekler), yağ oranı yüksek gıdalar, aşırı D vitamini veya takviyelerini gelişigüzel kullanmak ve aşırı kafein tüketimi ise kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir” dedi.
Her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor

Her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor

4.02.2025
Samsun Çarşamba İlçe Sağlık Müdürlüğü, "4 Şubat Dünya Kanser Farkındalık Günü" etkinlikleri kapsamında stant açtı. İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi Sorumlu Hekim Dr. Nur Cenik, "Son istatistiklere göre, Türkiye'de her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır" dedi.
Kadınlarda artış gösteriyor, en büyük nedeni sigara

Kadınlarda artış gösteriyor, en büyük nedeni sigara

4.02.2025
Türkiye'de 2020 yılında 233 bin 834 vatandaşımızda kanser tespit edildi. Yaşlanan nüfusun artması ve artan çevresel risk faktörleri kanser vakalarını da artırıyor. Türk Toraks Derneği 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalar yaptı ve kanseri erken tanı ve tedbirlerle önlenebileceğini vurguladı.
HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün!

HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün!

10.01.2025
Rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olarak gösteriliyor. Rahim ağzı kanserinin temel nedeninin, yüksek riskli HPV enfeksiyonları olduğu bildiriliyor.
Prof. Dr. Yusuf Kalko ısrarla uyarıyor! Kalp krizine neden oluyor

Prof. Dr. Yusuf Kalko ısrarla uyarıyor! Kalp krizine neden oluyor

2.01.2025
Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de ve dünyada kalp krizinin, ölüm sıralamasında birinci sırada yer aldığını belirtti. Peki, kalp krizi neden olur? Kalp krizine neden olan faktörler nelerdir?
Vajinal kuruluk yaşıyorsanız

Vajinal kuruluk yaşıyorsanız

26.12.2024
Vajinal kuruluk kadınlar için yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunu ama çözümsüz değil. Yeter ki sorunun kaynağını bulalım. Bunun için de ne gerekli? Evde geçmesini beklemeden doktora başvurmak.
‘Akciğer kanseri, her geçen gün daha fazla kişiyi etkiliyor’

‘Akciğer kanseri, her geçen gün daha fazla kişiyi etkiliyor’

10.12.2024
Akciğer kanserinin, dünyada en sık görülen kanser türlerinin başında geldiğini söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Sarı, bu önemli sağlık sorununa karşı alınabilecek önlemler ve tedavi süreçlerini anlattı. Doç. Dr. Sarı Akciğer kanserinin erken evrede tespit edilmesinin hayat kurtarıcı olduğunu belirtti. Sigara kullanımının bu kanserdeki etkin rolüne dikkat çekti. Doç. Dr. Murat Sarı, “Akciğer kanseri, her geçen gün daha fazla kişiyi etkiliyor” diye konuştu.
KOAH'ta en önemli tedavi yöntemi sigarayı bırakmak!

KOAH'ta en önemli tedavi yöntemi sigarayı bırakmak!

3.12.2024
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suna Kavurgacı, kış ayları ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tetiklendiğini söyleyerek, "Dünyada yaklaşık 10 kişiden 1'i KOAH. Ülkemizde ise tanı almış hasta oranı yaklaşık yüzde 9; ama maalesef biliniyor ki şu an tanı almayan hala yüzde 60 ila 85 oranında hasta bulunmakta" dedi.
Her yıl  2.5 milyon insan yakalanıyor! Pasif içicilik bile riskini yüzde 30 yükseltiyor

Her yıl 2.5 milyon insan yakalanıyor! Pasif içicilik bile riskini yüzde 30 yükseltiyor

26.11.2024
Akciğer kanseri ne yazık ki en yüksek ölüm oranlarına sahip kanser olmaya devam ediyor. Akciğer Kanseri Farkındalı Ayı kapsamında konuşan Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay, "Önümüzdeki 20 yıl içinde kadınlarda akciğer kanseri görülme oranının yüzde 70 artması bekleniyor. Bunun nedeni kadınlarda sigara kullanımının artması ve çevresel faktörler" dedi. Küresel kanser istatistikleri yayınlayan bir kuruluş olan GLOBOCAN verilerine de değinen Prof. Dr. Ulubay, "GLOBOCAN 2022 verilerine göre, tüm kanser türleri içinde yüzde 12.4 ile en sık teşhis edilen kanser türü olan akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 2.5 milyon yeni vaka ile küresel bir sağlık krizi yaratıyor. Türkiye’de ise 2022 yılında 41 bin 32 kişiye akciğer kanseri teşhisi konmuş olup, bu hastaların 33 bin 39’u erkeklerden oluşmaktadır. Ülkemizde her 100 bin erkekten 68’i bu hastalıkla mücadele etmektedir" dedi. Prof. Dr. Tuncay Göksel ise pasif içiciliğin akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırdığını açıkladı.
Elektronik sigara kullanımına dikkat! KOAH riskini yükseltiyor

Elektronik sigara kullanımına dikkat! KOAH riskini yükseltiyor

20.11.2024
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu bildirdi.
Kalp krizi gittikçe yaygınlaşıyor! Her 15 saniyede bir insanda görülüyor

Kalp krizi gittikçe yaygınlaşıyor! Her 15 saniyede bir insanda görülüyor

18.11.2024
Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada ölümlerin en sık nedeni olarak çağın en büyük sağlık sorunlarından biri haline geldi. Dünyada her 15 saniyede bir insanın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, “Kalp damar hastalıklarının risk faktörlerini kontrol altına almak, hastalığın önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Hastalık, yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli kontrollerle önemli ölçüde önlenebilir hale geliyor” dedi.
Riskli gebeliklerle ilgili olarak uzmanı uyardı: Erken tanı erken tedaviyi beraberinde getirir

Riskli gebeliklerle ilgili olarak uzmanı uyardı: Erken tanı erken tedaviyi beraberinde getirir

18.11.2024
Hamilelikte anne ya da bebek kaynaklı durumlar nedeniyle çeşitli problemler meydana gelebilirken uzmanlar, "Riskli gebelik" olarak adlandırılan bu süreçlerde kontrollerin önemine dikkat çekiyor. Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Yener, “Dünya Sağlık Örgütü'nün makul gördüğü sezaryen oranı yüzde 15, ülkemizde maalesef 2 doğumdan birisi sezaryen. Şöyle bir algı var; sezaryen kolay, hızlı oluyor ama böyle değil, tıbbi bir gerekçe yoksa ilk tercihimiz her zaman normal doğum. Tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 10'u riskli gebeliklerden oluşmaktadır. Bu gebelerimiz sıkı takipli olmalı çünkü erken tanı erken tedaviyi beraberinde getirir. Bazı durumlarda anne karnında, bebek doğmadan tedavi edebilmekteyiz” dedi.
Sigara ciğerleri söndürüyor!

Sigara ciğerleri söndürüyor!

7.11.2024
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yiğit Yılmaz, “Akciğer sönmesi olarak bilinen pnömotoraks, özellikle sigara içen bireylerde ciddi bir risk faktörü oluşturuyor. Sigara kullanımının akciğer dokusunda oluşturduğu tahribatın pnömotoraks riskini 20 kat artırmaktadır” dedi.
Akciğer kanserinin en büyük sebebi sigara

Akciğer kanserinin en büyük sebebi sigara

5.11.2024
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, akciğer kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Akciğer kanserinin son dönemlerde genç yaşta daha sık görülmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Kılıçkap, “Son zamanlarda kadınlarda ve genç yaştaki kişilerde akciğer kanserinin daha sık görüldüğüne şahit oluyoruz. Akciğer kanserinin en önemli risk faktörü sigara kullanımı, ancak son dönemde sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri sıklığı giderek artıyor. Tabii ki bunun birçok sebebi var. Çevresel faktörler, kimyasalların hayatımıza girmiş olması burada önemli rol oynuyor. Aynı zamanda fiziksel aktivitede azalma ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da yine akciğer kanserinin temel nedenlerinden birkaçıdır.” diye konuştu.
Sigara içenler dikkat! Akciğer kanseri riskini 30 kat artırıyor

Sigara içenler dikkat! Akciğer kanseri riskini 30 kat artırıyor

31.10.2024
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, akciğer kanserinin en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.
Yaş aldıkça artan sağlık problemleri inmeyi tetikleyebilir

Yaş aldıkça artan sağlık problemleri inmeyi tetikleyebilir

29.10.2024
İnme, özellikle yaşlı bireylerde görülen yaygın bir sağlık sorunudur. Görülme sıklığındaki artış ve önemli bir halk sağlığı sorunu olması sebebiyle hastalığa dikkat çekmek için 29 Ekim tarihi Dünya İnme Günü olarak belirlenmiştir. İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Dr. Abdülkadir Dağ, “Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan çeşitli sağlık sorunları ve fiziksel değişiklikler, inme riskini artırabilir. Yaşlı bireylerin sağlıklarını korumak adına bu konuda bilgi sahibi olmaları kritik bir öneme sahiptir“ açıklamalarında bulundu.
İnme tedavisinde aile üyelerinin desteği iyileşme sürecini destekliyor

İnme tedavisinde aile üyelerinin desteği iyileşme sürecini destekliyor

29.10.2024
İnme, özellikle yaşlı bireylerde görülen yaygın bir sağlık sorunudur. Görülme sıklığındaki artış ve önemli bir halk sağlığı sorunu olması sebebiyle hastalığa dikkat çekmek için 29 Ekim tarihi Dünya İnme Günü olarak belirlenmiştir. İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Dr. Abdülkadir Dağ, “Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan çeşitli sağlık sorunları ve fiziksel değişiklikler, inme riskini artırabilir. Yaşlı bireylerin sağlıklarını korumak adına bu konuda bilgi sahibi olmaları kritik bir öneme sahiptir“ açıklamalarında bulundu.
Sigara KOAH riskini artırıyor!

Sigara KOAH riskini artırıyor!

17.10.2024
KOAH’a karşı uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doç. Dr. Aygül Güzel, havaların soğuması ve kış ayının yaklaşmasıyla birlikte kronik akciğer hastalıkları ve alevlenme şikayetiyle gelen hastaların sayısında artış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Güzel, “Bu hastalıklar arasında bizim en sık gördüğümüz KOAH’dır. Hava yolları ve akciğer dokusunda ilerleyici bir yangı meydana gelmektedir. Hava yollarında daralma, salgı yapan bezlerde artma, akciğer dokusunda hasarlanma oluşmaktadır” dedi.
Menopozdan korkmadan menopozla yaşamak

Menopozdan korkmadan menopozla yaşamak

10.10.2024
Hayatımızdaki bütün doğal süreçler, onları anladığımız ve onlara doğru biçimde uyumlandığımız ölçüde kolaylaşır. Menopozun da elbette zor yanları vardır. Ama onu en iyi biçimde geçireceğimiz formüllere kulak tıkarsak kolaylaşması imkansızlaşır.
Uzmanı dikkat çekti! Kendi kendine muayene büyük önem taşıyor

Uzmanı dikkat çekti! Kendi kendine muayene büyük önem taşıyor

1.10.2024
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Semra Doğan, kişinin kendi kendine meme muayenesini mutlaka yaptırması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu sayede meme dokunuzu tanımış olacaksınız. Yeni gelişmiş bir lezyonu, bir sertliği, meme görüntüsündeki bir değişikliği fark edebilmeniz için kendi kendine meme muayenesini öneriyoruz. Kişi bunu her ay düzenli yaptığı zaman kendi meme dokusunu tanımış olacak. Rutin kontrolü dışında da doktora gitmesini sağlayacak bir fayda sağlıyor. Dolayısıyla, meme kanseri farkındalık ayında özellikle bu kendi kendine muayene konusunda bu ayki bizim mottomuz da ‘Farkındalık Bir Dokunuşla Başlar’ diyoruz” dedi.
İlkokula kadar inen tehlike! Başladıktan 3 ay sonra yoğun bakıma sürüklüyor

İlkokula kadar inen tehlike! Başladıktan 3 ay sonra yoğun bakıma sürüklüyor

24.09.2024
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, ülkemizde kullanımı, ilkokul çağlarına kadar inen tehlikeye dikkat çekti ve 'Sigaraya göre çok daha hızlı ciddi tablolara yol açıyor. Başladığınızın 3. ayında yoğun bakıma kadar gidebilecek problemlerle karşılaşma riskiniz var.' dedi.
'Üç haftayı geçen akut öksürük farklı rahatsızlıklara işaret edebilir'

'Üç haftayı geçen akut öksürük farklı rahatsızlıklara işaret edebilir'

23.09.2024
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu geçmeyen kuru öksürüğün nedenleri, teşhis yöntemleri ve tedavi yaklaşımlarını ayrıntılı bir şekilde aldı.
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat!

3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat!

23.09.2024
Öksürük; kişinin boğaz ve üst solunum yollarında anormal bir durum olduğunda, refleks bir yanıt olarak ortaya çıkan uyarıcı bir semptomdur. Öksürük; ister akut, ister kronik olsun, hastanın yaşam kalitesini bozan, huzursuz edici bir durumdur. 3 hafta süren öksürük genellikle akut bir hastalığa işaret eder ki bu genellikle üst solunum yolu hastalıklarına bağlıdır. 3-8 hafta süren subakut öksürük ise sıklıkla enfeksiyon sonrası ortaya çıkan hava yollarının aşırı hassasiyetine bağlıdır.Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu geçmeyen kuru öksürüğün nedenleri, teşhis yöntemleri ve tedavi yaklaşımlarını ayrıntılı bir şekilde aldı.