Son dakika soğuk algınlığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan soğuk algınlığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan soğuk algınlığı haber sayfamızda...
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Nisan ayı günlük iklim, hava ve ısı değişikliklerinin en hızlı ve ani değiştiği günlerin yaşandığı bir aydır. Ani sıcaklık farkına maruz kalan kişilerde başta göğüs ve sırt ağrıları olmak üzere, soğuk algınlığı belirtileri oluyor. Grip ve zatürreye bağlı hastaneye yatış oranları çok yüksek. Her 3 hastadan neredeyse 1'i yatarak tedavi alması gerektiğini görüyoruz" dedi.
Prof. Dr. Eda Kepenekli, "RSV respiratuar sinsityal virüs olarak biliniyor. Dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiyolit) yol açıyor" dedi.
Sarımsak, sağlık açısından son derece faydalı bir besindir. Uzmanlar, bu mucizevi gıdayı doğru yöntemlerle tüketmenin vücut üzerinde olumlu etkiler yaratacağını belirtiyor. Özellikle bazı yöntemler, sarımsağın içeriğindeki yararlı maddelerin etkinliğini artırarak sindirimden bağışıklığa kadar geniş bir yelpazede fayda sağlayabilir. Peki, sarımsağın daha şifalı olabilmesi için nasıl tüketilmeli?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Anıl Doğan, son dönemde tüm dünyayı etkileyen küresel ısınmanın alerjik hastalıkların sayısını artıran faktörlerden bir tanesi olduğunu belirterek, çocuklardaki alerjik hastalıkları anlattı. Uzman Dr. Doğan, “İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklarda bahar alerjisi ve benzeri alerjik durumlar sık görülüyor. Özellikle de alerjik altyapılı çocuklar burun akıntısı, hapşırık, burunda ve gözlerde kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi yakınmalarla hastanelere başvurabiliyor. Aileler genellikle alerji ve soğuk algınlığını birbirine karıştırabiliyor” dedi.
İşitme kaybının birçok nedeni olabileceğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Benzer, “Yüksek sese maruz kalmak en temel nedenidir. İşitme kaybınız varsa konuşmaları anlamakta, takip etmekte veya katılmakta zorluk çekebilirsiniz. Telefon görüşmelerini duymakta, çevrimiçi toplantılara katılmakta veya televizyon izlerken diyalogları takip etmekte zorlanabilirsiniz. İşitme cihazları gibi cihazlar işitme kaybını azaltabilir” dedi.
Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye soğuk algınlığı şikayeti ile başvuran Şükrü Keleş (22), iddiaya göre hastanede uygulanan serumun ardından, yoğun bakıma alındı. Hastanede bir süre kaldıktan sonra başka bir hastaneye sevk edilen Keleş, 9 gün sonra hayatını kaybetti.
Doğal besinlerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini konuştuğumuzda, bu besinlerden birinin içerdiği vitamin ve minerallerle vücudumuza sunduğu faydalar gerçekten göz ardı edilemez. Hem lezzetiyle hem de sağlık desteğiyle dikkat çeken bu mucizevi madde, antibakteriyel özellikleri, antioksidan kapasitesi ve kalp sağlığından sindirim sistemine kadar birçok alanda fayda sağlıyor. Peki, bu doğal ürünü nasıl en verimli şekilde kullanabilirsiniz? İşte sunduğu sağlık yararları!
Bazen mutfaklarda sıkça karşılaştığımız, ancak şifa kaynağı olarak gücünden çoğu zaman habersiz kaldığımız bir bitki, sağlık açısından pek çok fayda sunuyor. Mide bulantısı, baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi yaygın sorunların yanı sıra, stresle mücadele ve kas ağrılarının giderilmesi gibi durumlar için de oldukça etkili. İşte hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı destekleyen o bitki!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Gribal enfeksiyon döneminden çıkıyoruz ama bu sıcak soğuk dengesi üst solunum yolu enfeksiyonu kapmanıza sebep olabilir." dedi.
Antibiyotiklerin bilinçsiz ve aşırı kullanımının pek çok soruna neden olabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Samra Heydarova, “Başta gereksiz kullanıma bağlı dirence neden olan antibiyotikler, bu anlamda insan sağlığını tehdit eden en büyük tehlikelerden biri olarak tanımlanıyor. Aşılamanın yaygınlaştırılması, enfeksiyonları önleyecek ve antibiyotik ihtiyacını azaltacaktır” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Ihlamur gibi etkili bitki çayına rakip olabilecek tarçın çayı, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önüne geçmeye yardımcı oluyor. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan bu çayın faydaları tabii ki bununla sınırlı kalmıyor. İşte tüm ayrıntılar...
Mevsim geçişlerinde değişkenlik gösteren hava sıcaklıkları birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Beslenmeninse bağışıklık üzerinde büyük etkileri bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, "Kıştan bahara geçiş döneminde çeşitli solunum yolları hastalıkları ve alerji sıkça görülmektedir. Bu yüzden oruç tutarken vücut direncini korumak gerekli" diyerek sahur ve iftarda bağışıklığı desteklemenin etkili yollarını paylaştı.
Kış aylarının soğuk ve gri günlerinde vücudumuz genellikle savunmasız hale gelir. Bu dönemde bağışıklık sistemimizin gücünü artırmak ve vücudumuzu ısıtmak adına yapmamız gereken en önemli şeylerden biri de doğru beslenmektir. Eğer grip, soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi kış hastalıklarından şikayetçiyseniz, size harika bir önerimiz var: Balık çorbası!
Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve rahatlatacak bazı kış çayları var. Damak tadınıza göre aşağıdaki kış çayı tariflerinden herhangi birini deneyebilirsiniz.
Kış aylarında öksürük ve grip, en yaygın sağlık sorunları arasında yer alır. Ancak Rusya gibi uzun ve sert kışlara sahip bir ülkede, soğuk algınlığı gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Ruslar, bu tür hastalıklarla mücadelede hemen ilaçlara yönelmek yerine, nesilden nesile aktarılan doğal yöntemleri tercih ederler. İşte Rusların soğuk algınlığı ve öksürükle başa çıkmak için kullandığı dört geleneksel yöntem:
Yurt genelinde soğuk ve kar yağışlı hava etkili oluyor. Soğuk havalarda hem içinizi ısıtacak, hem de bağışıklığınızı güçlendirecek sağlıklı çaylar ile gününüzü keyiflendirebilirsiniz.
Kış aylarının getirdiği soğuklar, vücudu adeta buz keserken, bir yudum sıcak çorba her şeyi değiştiriyor. Gaziantep mutfağının yıllardır sofralarda yerini bulan bu özel çorba, hem damakları şenlendiriyor hem de hastalıklarla savaşan bir kalkan görevi görüyor. İçeriğindeki doğal malzemeler, bağışıklık sistemini güçlendirirken, vücuda enerji ve zindelik katıyor. İşte soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarına karşı etkili olan kış çorbası!
Soğuk kış günlerinde sıcacık bir fincan bitki çayı, sadece içinizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturur. Zencefilden ıhlamura, adaçayından kuşburnuna, doğanın sunduğu bu mucizevi içecekler, vitamin ve antioksidan açısından zengin içerikleriyle kış aylarında vücudu destekliyor. Özellikle kış aylarında daha sık görülen soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etkileriyle bilinen bitki çayları, hem ruha hem de bedene iyi geliyor.
Kış mevsimi ile birlikte soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar hızla yayılmaya başlar. Boğaz ağrıları, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler, günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Ancak doğanın sunduğu bazı mucizevi bitkiler, bu mevsimsel rahatsızlıkların üstesinden gelmemize yardımcı olabilir. Peki, ıhlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur neye iyi gelir?
Şehirlerde yaşamanın sunduğu avantajların yanı sıra, bazı zorluklarla da başa çıkmak gerekir. Hava kirliliği ve soğuk hava, özellikle astım hastaları için ciddiye alınması gereken riskler barındırıyor. Solunum yollarını etkileyen bu faktörler, astım belirtilerini kötüleştirebiliyor ve krizleri tetikleyebiliyor.
Türkiye'de son günlerde sık görülen virüs nedeniyle bir hemşirenin hayatını kaybetmesi üzerine Prof. Dr. Tevfik Özlü 'Acil başvurular çok arttı' diyerek bu hastalığa karşı önemli uyarılarda bulundu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin maske kullanması gerektiğini söyledi.