Son dakika süt dişi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan süt dişi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan süt dişi haber sayfamızda...
Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasının ardından milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Bununla birlikte özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda okullarda oluşabilecek düzensiz beslenmenin ardından diş kayıplarına karşı uzmanlar velileri uyarıyor. Diş hekimi Tunahan Ulaş, okullarda oluşabilecek düzensiz beslenmenin diş çürümelerine ve diş kayıplarına yol açtığını belirtti.
Bebeklerde diş çıkarma, hem bebekler hem de ebeveynler için zorlu bir dönem olabilir. Bu süreç, bebeklerin rahatsızlık hissetmesine ve çeşitli belirtiler göstermesine neden olabilir. Peki, bebeklerin diş çıkarma belirtileri nelerdir? Bebekler ne zaman diş çıkarır? İşte tüm detaylar...
Emzirmenin 2 yaş sonrasında devam etmesinin; hem çocuğun ek gıdalara geçerek çiğneme alışkanlığı kazanmasını engellediğini hem de sütün içeriğindeki laktoz sebebiyle çürük riskini artırdığına dikkat çeken Pedodonti (Çocuk Diş) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, “Özellikle geceleri emzirme sırasında ağızda kalan süt artıkları 3 yaş altı çocuklardaki çürüklerin en büyük nedenidir, bu yüzden anneler emzirme sonrası bebeklerinin dişlerini mutlaka temizlemelidir” dedi.
Çocuklara ağız ve diş bakım alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem taşıyor. Çocuklar ağız sağlığına yeterince dikkat edemeyebilirler diyerek ebeveynleri uyaran Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Melih Özdemir, “Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerir, bu nedenle çürümeye daha meyilli olur. Çocuklar diş çürüğünün erken döneminde görülen hassasiyet ve ağrı gibi semptomları yorumlayamaz ve çoğunlukla diş hekimine başvurulduğunda çürük ilerlemiş olur. Bu yüzden ebeveynlere çocuklara ağız bakım alışkanlıkları kazandırılması ve takibi konusunda büyük görevler düşer” dedi.
Ağız ve diş sağlığı ve dişlerin yapısal görünümünün iyiliği yalnız görsel açıdan değil aynı zamanda vücudun genel sağlığı açısından da oldukça önemli. Çarpışık dişler fırçalama ile yeterince temizlenemez, buna bağlı olarak da dişler üzerinde biriken bakteri plağı nedeniyle diş taşı oluşumu, çürük ve diş eti sorunları meydana gelir.
Küçük çocuklarda bile yaygın bir şekilde görülen diş çürükleri, erken diş kaybına sebep oluyor. Beslenme, konuşma ve çene gelişimini etkileyen süt dişi çürükleri, aynı zamanda çocukların sosyal yaşamda da özgüvenlerini düşürebiliyor. Gece beslenmesi, hazır paket gıdaların tüketimi, dişin gerektiği gibi fırçalanmaması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen bu çürüklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.
Günümüzde yetişkin bir birey kadar çocuklar da estetiğe, dış görünüme önem vermektedirler. Ön dişleri olmayan ya da çürük olan bir çocuğun okul ortamında veya sosyal yaşamında karşılaştığı sıkıntılar aslında biz yetişkinlerden çok da farklı değildir. Hatta duygularını yetişkinlere göre çok daha yoğun yaşayan çocukların bu dönemde kişisel özgüvenlerinin de oluşmaya başlaması bu durumu daha da önemli kılmaktadır. Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler verdi.
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Nurgül Demir, pandemi sürecinde bebeklerin ilk diş muayenesinin ertelenmesinin doğru olmadığına dikkat çekerek, “Ebeveynler pandemi sebebiyle bebeklerinin ilk diş muayenelerini ertelememeleri gerekir. Olası problemlerin zamanla ilerlemesine sebep olarak erken diş kaybı riskini de artırmaktadır” dedi.
Çay ve kahve keyiflerinin vazgeçilmezi olan sultan sarması tarifi, evde yapabileceğiniz enfes bir tarif. Peki, sultan sarması nasıl yapılır? Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız ve kolayca hazırlayabileceğiniz sultan sarması tarifi, yapılışı, malzemeler, hazırlanışı ve püf noktası...
Süt dişlerinin dökülecek olması sizi rahatlatmasın. Çocukluk çağı diş çürüklerine dikkat edilmesi gerektiğinisöyleyen Çocuk Diş Hekimi Dt. Burcu Duman, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Ağızdan nefes alma alışkanlığının diş yapısını bozabileceğini belirten Ortodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şirin Hatipoğlu, "Diş çapraşıklığı ve çene bozukluğuna neden olan sebepleri genel ve lökal olmak üzere ikiye ayırabiliriz" dedi.
Çocukların ilk diş muayenesine süt dişi çıktığında getirilmesi gerektiğini söyleyen Pedodonti uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş çürüğü en çok görülen kronik çocukluk hastalığıdır. Bu sebepten dolayı çocukların ilk diş muayenelerini erken planlamak ve çürükleri önlemek, diş gelişimi açısından da çok önemlidir” dedi.
Çocuğunuza yaşam boyu sürecek doğru alışkanlıkların kazandırılması için düzenli diş hekimi muayenelerine erken yaşta başlanması önem taşımaktadır. İlk diş hekimi ziyareti bebeğin birinci yaşı tamamlanmadan önce ve ilk süt dişi çıktıktan kısa bir süre sonra gerçekleştirilmelidir. Dr. Gilman Yücel konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu
Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özge Yılmaz, diş tedavisinde sıkça kullanılan yer tutucuların çeşitleri ve nasıl kullanılması gerektiğine dair önerilerde bulundu. Yılmaz, yer tutucu kullanan bireylerin mutlaka 6 ayda bir dişlerini kontrol ettirmesi gerektiğini söyledi.
Çocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri de diş travması nedeniyle çocuğun dişinin kırılması, yer değiştirmesi ya da tamamen yerinden çıkmasıdır. Diş travmalarında, travmanın şekli ve boyutu ne olursa olsun en kısa sürede mutlaka bir diş hekimine, mümkünse bir pedodonti uzmanına başvurulmalı. Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar çocuklarda acil diş müdahaleleri hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda süt dişleri, yetişkinlikte gelecek olan dişlere rehberlik eder. Ebeveynler "süt dişleri zaten düşer" düşüncesiyle çocukların diş sağlığını ihmal etmemeli. Peki diş hekimine kaç yaşında gidilmeli? Erken çocukluk çağı çürüğü neden oluşur? Uzman Diş Hekimi Sara Köprülü, çocuklarda süt dişlerinin önemi ve diş sağlığı hakkında bilgiler verdi.
Bebekler genellikle 4 ile 6. aydan sonra diş çıkarmaya başlarlar. Çıkan ilk dişler süt dişi olarak adlandırılır. bazı bebekler ve çocuklarda çıkan süt dişleri belirli süreden sonra çürümeye başlar. Eğer siz de bebeklerde ve çocuklarda diş çürümesi neden olur merak ediyor ya da bebeklerde diş çürümesi tedavisi nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız "1 yaşındaki bebeklerde diş çürümesi neden olur? Bebeklerde diş çürümesi tedavisi" haberimize bir göz atın.
Köpeklerin yaşları da tıpkı kediler gibi dişlerinden anlaşılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dişlerin süt dişi mi gerçek diş mi olduğunun ayırt edilebilmesidir.
Diş çıkarma bebeğin yaşamının ilk yıllarındaki gelişimin normal parçasıdır. İlk dişler genellikle 4-7 aylıkken çıkmaya başlar. Çocuğun ileri yaşlarında düzenli doktor kontrolünden geçmesi kalıcı dişlerin sağlığı açısından da önem taşıyor. Peki, Çocuklarda diş muayenesi ne zaman yapılmalı? Çocuklarda diş sağlığını korumak için neler yapılmalı? Çocuk Diş Hekimi Uzmanları Dr. Dt. Ceren Soytuna ve Dt. Selin Sirkeci çocuklarda diş sağlığını korumanın yallarını anlattı.
Uzmanlar çocuklarda biberon kullanımına bağlı olarak oluşan 'biberon çürüğü', süt dişlerin yanı sıra ana dişlerin gelişimini de olumsuz etkilediği belirtiyor. Diş Hekimi Dr. Kenan Cantekin, önlem alınmaması durumunda ilerleyen dönemde diş sağlığının bozulabileceği konusunda ebeveynleri uyardı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 18. kez düzenlenen, sonbaharın en özel sinema etkinliği Filmekimi, Ekim ayında sinemaseverlere göz kamaştırıcı, dolu dolu bir program sunuyor. İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’de de sinemaseverlerle buluşacak 18. Filmekimi’nin biletleri 28 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor...
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Buğra Özen, bebeklerde süt dişlerinin sürmesi sırasında özel olarak üretilen ağız kaşıyıcıları kullanmanın yararlı olacağını söyledi.
Çocuklarımızın her ihtiyacını karşılamaya çalışsak da günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde bazen çok önemli konuları dikkatimizden kaçırabiliyoruz. Onlardan biri ve en sık ihmal edileni ağız ve diş sağlığı! Peki beklenmedik durumlarda karşımıza çıkabilecek diş problemlerinin üstesinden nasıl gelebiliriz?
Bebeklerin en önemli besin kaynağı olan süt, gece içildiğinde süt dişlerinde çürüğe neden olabiliyor. Ancak uzmanlara göre çok basit önlemlerle gelişebilecek çürükleri önlemek mümkün