Son dakika ton balığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ton balığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ton balığı haber sayfamızda...
Denizlerde artan kirlilik ve müsilaj tehdidinin, özellikle bebeklerin gelişimi üzerinde ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit. Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Balık, omega-3 ve protein açısından çok değerli bir besin kaynağıdır ancak doğru tercih edilmediğinde toksik maddelerle dolu bir tehdide dönüşebilir" dedi.
Son dönemde sağlıklı ve pratik beslenme seçeneklerine olan ilgi artarken, sağlıklı bir protein kaynağı arayışında olanlar için mükemmel bir alternatif ortaya çıkıyor. Birçok kişi, uygun fiyatlı ve besleyici özellikleriyle tanınan bu gıda maddesini, mutfaklarında sıkça kullanıyor. Peki, bu kaynak ne, gerçekten zararlı mı?
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Akif Saygın, göz sağlığına iyi gelen besinler konusunda açıklamalarda bulundu. A vitamininin, gözlerin sağlıklı kalması için önemli olduğunu dile getiren Op. Dr. Saygın, “Vitamin A, gözün retina veya görme sinirlerinde bulunan hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar. En fazla tavuk, yumurta, süt, karaciğer, balık ve taze sebzelerde bulunur. Lutein ve zeaksantin, gözlerin sağlıklı kalması için önemlidir. Bu iki antioksidan, gözün retina veya görme sinirlerinde bulunan hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar. Lutein ve zeaksantin, yeşil yapraklı sebzeler, mavi ve yeşil meyveler, yumurta ve tavuk gibi besinlerde bulunur” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre dünya çapında çocukların yüzde 25’inin kadınların yüzde 40’ının anemi yaşadığını vurgulayan Dr. Edvin Murrja, “Bu durum özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar ve hamileler için ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmektedir. Gebelikte kansızlık bebeğin gelişimine engel olabilir” dedi.
D vitamini eksikliğinin belirtilerini ve bu eksikliğin vücutta yaratabileceği etkileri tanımak, hem sağlığınızı korumanızda hem de doğru tedaviye yönelmeniz açısından önemlidir. İşte D vitamini eksikliğini anlamanıza yardımcı olacak bilgiler!
Vücut sağlığı için gerekli olan selenyum, farklı besinlerde doğal olarak bulunur. Dengeli bir yaşam tarzının parçası olan bu mineral, çeşitli işlevleri destekler. Sağlıklı bir diyetle alınması önerilir, ancak aşırıya kaçmamak önemlidir.
Mevsim geçişleri, ruhsal ve fiziksel hayatımızın dengelerini etkiliyor. Hem duygudurum değişiklikleri hem de vücut bağışıklığımızın zayıfladığı bu dönemlerde uzmanlar, doğal yöntemlerle güçlenmenin mümkün olduğunu söylüyor. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, soğuk havalara geçiş döneminde vücut direncini artırmak için antioksidanlar ve A, C, E vitaminleri ile çinko, magnezyum, selenyum gibi minerallerin takviyesini artırmak gerektiğini söyledi.
Mevsim geçişleri, ruhsal ve fiziksel hayatımızın dengelerini etkiliyor. Hem duygudurum değişiklikleri hem de vücut bağışıklığımızın zayıfladığı bu dönemlerde uzmanlar, doğal yöntemlerle güçlenmenin mümkün olduğunu söylüyor. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, soğuk havalara geçiş döneminde vücut direncini artırmak için antioksidanlar ve A, C, E vitaminleri ile çinko, magnezyum, selenyum gibi minerallerin takviyesini artırmak gerektiğini söyledi.
MasterChef Türkiye yeni sezonun takım oyununda yarışmacıların balıkçı salatası yapmaları talep edildi. Şeflerin tüm detaylarıyla anlattığı balıkçı salatasını yapmak ise son derece kolay. İşte evde kolay ve pratik bir şekilde hazırlanabilen lezzetli balıkçı salatası tarifi...
Sonbahar, havaların soğumaya başladığı ve bağışıklık sistemimizin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu bir mevsimdir. Özellikle bu dönemde hastalıklar daha yaygın hale gelebilir, ancak güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde hastalıklardan korunmak mümkündür. İşte sonbaharda bağışıklığınızı güçlendirecek etkili yöntemler:
Tiroit bezi hastalıkları (guatr) ülkemizde sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil, tüm bölgelerimizde sıkça görülüyor. Bu durum da iyot ve selenyum eksikliğinden kaynaklanıyor.
Sağlıklı olduğu söylendiği için sık tükettiğimiz bazı besinler bulunuyor. Özellikle önemli bir protein kaynağı olan balık sık sık sofralarımızda yer alıyor. Sporcuların, fit olmak isteyenlerin favorisi o protein kaynağı ise resmen ciğerlerimizi cıvayla doldurup ömrümüzü kısaltıyormuş! Beyni bile eriten o besin bakın ne...
Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk hormonunun artabileceğine değinen Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Triptofan, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum, B3 vitamini, folik asit ve antioksidanlar açısından zengin besinlerle beslenerek mutluluk hormonlarımızın düzeylerini artırabilir ve baharın keyfini çıkarabiliriz. Ayrıca, dengeli bir beslenmeyle birlikte meditasyon ve düzenli fiziksel egzersiz de ruh halimizi olumlu etkileyebilir” dedi.
Batı toplumlarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gıda intoleransı, teşhis konulup tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesini önemli oranda düşürüyor. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, toplumda en çok görülen gıda intoleranslarından biri olan histamin intoleransının her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmesine rağmen daha çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünün belirtti.
Batı toplumlarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gıda intoleransı, teşhis konulup tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesini önemli oranda düşürüyor. Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, toplumda en çok görülen gıda intoleranslarından biri olan histamin intoleransının her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmesine rağmen daha çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünün belirtti.
Erzurum'un İspir ilçesinde Mahmut Yaşar, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) sağladığı 800 bin liralık hibe desteği ile Arkun Barajı'nda kurduğu tesiste ürettiği somonları ihraç ediyor.
Bağışıklık sistemi, vücudumuzu çeşitli patojenlerden, virüslerden ve bakterilerden koruyan önemli bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için belirli vitaminlerin vücutta yeterli düzeyde bulunması gerekmektedir. Özellikle mevsim değişiklikleri, stres, yetersiz beslenme ve çevresel faktörler bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Bu durumda, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler devreye girer. Peki, bağışıklık sistemini destekleyen başlıca vitaminler nelerdir?
Bahar depresyonu etkilerini azaltmak için mutluluk hormonunun seviyesini yükseltmek veya dengelemek gerekir. Özellikle triptofan, vücutta serotonin üretiminde kullanılan bir amino asittir. İçerisinde triptofan barındıran besinler mutluluk hormonunuzu yükseltebilir.
D vitamini insan vücüdu açısından önemli bir vitamindir. Birçok işlevi bulunan D vitamini özellikle kadınlarda ve çocuklarda belirli dönemlerde vücutta eksik olması nedeniyle hastalıkların artmasına, bağışıklığın düşmesine neden olmaktadır. Bu dönemlerde genellikle ek takviyeye başvuruluyor. Peki D vitamini yönünden zengin besinler nelerdir? İşte hepimizin bildiği ancak belki de farkında olmadığımız D vitamini deposu olan o besinler...
Yüksek proteinli diyetler, son yıllarda sağlık ve fitness dünyasında popülerlik kazanmıştır. Protein, vücudun büyüme, onarım ve bakım süreçlerinde önemli bir rol oynar. Kas gelişimi, bağışıklık sistemi ve genel vücut fonksiyonları için temel yapı taşlarından biridir. Bu nedenle, günlük protein alımını artırmak, özellikle aktif bir yaşam tarzı benimseyen bireyler için büyük faydalar sağlayabilir. Peki, yüksek proteinli bir diyetin vücuda sağladığı yararlar nelerdir ve hangi yiyeceklerde yüksek protein bulunur?
Mevsim geçişleri aynı zamanda birçok hastalığın habercisi olabiliyor. Bu dönemde özellikle beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Mevsim geçişlerinde güçlü bir bağışıklığa sahip olmak ise bizim elimizde! Peki bağışıklığı güçlendiren besinler neler?
Eylül ayının gelmesiyle beraber balıklar tezgahta yerini almaya başladı. İyi bir protein deposu olması ve yüksek besin değerleri içermesi sebebiyle sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi tavsiye edilen balığın hamilelik sürecinde olan anne adaylarının beslenme programında yer alması da büyük önem taşımaktadır diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Betül Dündar; “Balık, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini yüksek oranda barındıran bir besin olduğu için hamilelikte balık tüketmek bebeğin göz ve beyin sağlığı için çok faydalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken konu porsiyon kontrolü yapmak ve düşük oranda cıva içeren balıkları tercih etmektir. Hamsi, tekir, somon, mezgit, levrek en az cıva içeren balıklar arasındadır ve bu balık türleri haftada 2 kez 170 gramlık porsiyonlar halinde tüketilebilir. Kılıç balığı, kral uskumru, ahi ton balığı, tile balığı gibi balık türleri ise yüksek cıva oranı nedeniyle hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi gereken balıklar arasında yer almaktadır” şeklinde uyarıda bulundu.
80. Venedik Film Festivali’ni kırmızı halıda şov yapan ünlülerimiz üzerinden konuştuk ama oraya filmleriyle gidip büyük övgüler alan Türkler de oldu. Selman Nacar’ın yönettiği, Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak’ın oynadığı ‘Tereddüt Çizgisi’nin dünya galası geçen pazartesi festivalde yapıldı. Gösterimin ardından dakikalarca ayakta alkışlanan filmin ekibi uluslararası basından büyük ilgi gördü. Film Avukat Canan’ın masum olduğuna inandığı bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmesini anlatıyor.