Son dakika tüp haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tüp gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tüp haber sayfamızda...
Sağlık Bakanlığı'nın 2023 verilerine göre Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısı yaklaşık 30 bin. Bu hastaların yüzde 30-35' i de üreme çağındaki kadınlardan oluşuyor. "Özellikle böbrek ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, eğer hastalıkları ileri evrelerde ise birçok hormonal değişikliğe maruz kalmakla birlikte adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunları yaşamaktadır" diye belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Güvenç Karlıkaya; “Bu hastalar nakil sonrasında doğal yolla gebelik elde etme şansına kavuşabilirler ancak hastalığın getirdiği ek sağlık problemleri ve nakil sonrasında kullanılan ilaçların etkisi spontan gebelik ihtimalini azaltmaktadır. Dolayısı ile bu hasta gruplarında belirli bir bekleme süresinin içerisinde doğal yolla gebelik oluşmazsa tüp bebek tedavisine başlamak faydalı olacaktır. Tüp bebek tedavisi uygulanan nakilli hastalarda hormonların normal değerlere gelmesini beklemek için taze embriyo transferi yerine dondurulmuş embriyo transferi tercih edilmeli, çoğul gebeliğin risklerinden kaçınmak için tek embriyo transferi yapılmalı ve gebelik takiplerinde multidisipliner bir yaklaşım gösterilmelidir" dedi.
Prof. Dr. Kübra Boynukalın, "Adetler düzensizleşir ve menopoz öncesindeki bu dönemde östrojen seviyesi hızlı bir düşüş gösterir. Sonunda yumurtalıklarda yumurta gelişimi ve östrojen üretiminin durması ile adetler kesilir; menopoz süreci başlar. Çeşitli sebeplerle bir kadının 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanması erken menopoz olarak değerlendirilir. Erken menopoz belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ancak ilk belirti sık aralıklarla adet olmak denilebilir.
Adana'da makyaj sanatçısı olan 25 yaşındaki genç, 146 kilodan 72 kiloya düştü, bir dizi estetik operasyon da geçirerek adeta yeni birisi oldu. Gören gözlerine inanamadı, kimliğini DNA testi ile kanıtladı! Peki, sırrı ne? İşte yanıtı...
Düşük riskini artıran faktörlere dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Alp Öztürk, “Gebelerin kontrolsüz diyabet, hipertansiyon, tiroit ve hormonal bozukluklar gibi devam eden bir sağlık sorunları varsa, düşük yapma riski artmaktadır. ‘Yetersiz serviks’ olarak da adlandırılan bazı rahim rahatsızlıkları veya zayıf rahim ağzı dokuları, düşük yapma olasılığını artırabilir. Sigara içen kişilerin düşük yapma riski sigara içmeyenlere göre daha yüksektir. Kafein veya alkolün yoğun kullanımı da riski artırır” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı’nda incelemelerde bulundu. Bakan Uraloğlu "Tüm etapların tamamlanmasıyla, mevcut hat kapasitesini 4 kat artırmayı hedefliyor, yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya düşmesini planlıyoruz" dedi.
İngiltere’de Robbie Wilson, sekiz yıl önce henüz 34 yaşındayken kanserden öldü. O öldüğü sırada karısı Josie Lloyd-Wilson, ilk çocuklarına sekiz haftalık hamileydi. Bu gebelik tüp bebek tedavisiyle olmuştu.
Beşiktaş'ta, 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan gece kulübündeki yangınla ilgili davaya devam edildi. Mahkeme, 21 Ekim'de olay yerinde keşif yapılması kararı vererek duruşmayı 11 Kasım'a erteledi. Tutuklu sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Uzmanlar, teknolojinin yaygınlaşmasıyla artan dijital cihaz kullanımının özellikle aşırı ve kontrolsüz olduğunda, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediği konusunda uyarıyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, AA muhabirine, ehil olmayan kişilerin vitamin ve takviye kullanımı konusunda eğitim verebildiğini, televizyon ve sosyal medyada buna ilişkin önerilerin yer aldığını söyledi.
Tüp bebek tedavisinde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek, başarılı sonuca ulaşmada etkili olan faktörlerden biridir. Hem kadın hem de erkek üreme hücrelerinin kalitesi üzerinde önemli etkileri olan doğru beslenme alışkanlıkları tedavi sürecinde elde edilecek embriyoların tutunma şansı yüksek, sağlıklı embriyolar olmasına katkı sağlamaktadır diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “Tüp bebek tedavisi olan çiftlerde erkeklerin özellikle organik yollarla elde edilmiş olan nar ekşisi, pekmez ve bal gibi gıdaları beslenme rutinlerinden eksik etmemesi gerekir. Sperm kalitesini artırmak için fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin tüketilmesi; protein alımını desteklemek için de nohut, kuru fasulye, barbunya gibi baklagiller ile işlenmemiş sağlıklı kırmızı ve beyaz etlerin beslenme programına eklenmesi faydalı olacaktır. Çörek otu, çörek otu yağı, ısırgan otu da sperm sayısını ve kalitesini artırdığı için tedavi sürecinde kullanılmasını önerdiğimiz bitkiler arasındadır. Buna karşılık trans yağ içeren besinler, paketlenmiş gıdalar, asitli içeceklerden uzak durulmalı ve sperm hücreleri üzerinde doğrudan olumsuz etkisi olan sigara-alkol kullanımından kesinlikle vazgeçilmelidir” dedi.
Ataşehir'de 4 katlı bir apartmanın çatısında tadilat sırasında tüp patlaması nedeniyle yangın çıktı. Yangında ölen veya yaralanan olmazken, alev topuna dönen iki apartmanın çatısı kullanılamaz hale geldi.
Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, ‘meme kanseri farkındalık ayı’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Meme kanserinin tanımını yapan Prof. Dr. Cihan, “Kanserler genellikle köken aldıkları organa göre isimlendirilirler. Meme kanseri de üreme döngüsünde süt üreten organ olan memeden kaynaklanan kanserlerdir. Bu yüzden meme kanserlerinin çoğu süt kanallarından kaynaklanmaktadır. Sanılanın aksine erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir” diye konuştu.
Polikistik over sendromunun üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, "Yumurtlama bozukluğuna, erkeklik hormonu olan androjen hormonlarının artışına ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Ülkemizde her 5-7 kadından birinde görülen polikistik over sendromunda en sık karşılaşılan belirtiler adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kilo alma ve zor kilo verme şeklinde görülmektedir" dedi. Polikistik over sendromu olan ve doğal yollarla çocuk sahibi olamayan hastaların tedavisinde ilk basamağın sağlıklı beslenme ve spor ile kilo verilmesini sağlamak olduğunu aktaran Doç. Dr. Tohma, "Sonraki adım olarak ise birtakım yumurtlama tedavileri uygulanmaktadır. Bu yaklaşımların doğrultusunda doğal yolla gebelik elde edemeyen hastalar için ise aşılama ya da tüp bebek tedavisi önerilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir" diye konuştu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 10 ilde bölücü terör örgütüne yönelik düzenlenen GÜRZ-17 operasyonlarında 71 mağara, sığınak ve barınma alanının imha edildiğini açıkladı.
Obezitenin yol açtığı birçok sağlık sorununun dışında, kadınlarda hamile kalma ihtimalini de azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cihan Gökler, "Araştırmalar, obez kadınların kısırlık riskinin obez olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazla olduğunu ve bu kadınların hamile kalmak için daha uzun süreye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalar, BMI değeri arttıkça doğurganlığın azaldığını ve normal döngülere sahip obez kadınlarda bile doğurganlık oranlarının düştüğünü ortaya koyuyor" dedi.
Bingöl'de, oksijen tüpüyle otobüse binen bir kişi faciaya davetiye çıkardı. Tüpün açılması ile yaşanan panik otobüs kamerasına yansırken araç şoförü, "'Kaptan kapıyı aç' diye bağırıyorlardı. Arabada bir kişi kalmıştı. 'Bomba patlıyor, bomba patlıyor' denilince kemerimi açıp araçtan indim" dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru "Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında tedavisi en yüz güldürücü olanlar, polikistik over sendromu bulunanlar. Sadece kilo vererek bile gebe kalmasını sağlamak mümkün." bilgisini verdi.
Polikistik over sendromunun üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, "Yumurtlama bozukluğuna, erkeklik hormonu olan androjen hormonlarının artışına ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Ülkemizde her 5-7 kadından birinde görülen polikistik over sendromunda en sık karşılaşılan belirtiler adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kilo alma ve zor kilo verme şeklinde görülmektedir" dedi. Polikistik over sendromu olan ve doğal yollarla çocuk sahibi olamayan hastaların tedavisinde ilk basamağın sağlıklı beslenme ve spor ile kilo verilmesini sağlamak olduğunu aktaran Doç. Dr. Tohma, "Sonraki adım olarak ise birtakım yumurtlama tedavileri uygulanmaktadır. Bu yaklaşımların doğrultusunda doğal yolla gebelik elde edemeyen hastalar için ise aşılama ya da tüp bebek tedavisi önerilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir" diye konuştu.
Dilimde tüy biten konuların başında genital bölgeye sürülen, sokulan, koyulan ürünler, cisimler geliyor. Sağlık sorunları için akıl almaz ve bilimden fersah fersah uzak, üstelik çok da tehlikeli yöntemler deneniyor. Evet ‘eskiden deneniyormuş’ değil. Hâlâ deneniyor. Ve üstelik mühendisi de yapıyor bunu, ev hanımı da kuaförü de genç kızı da yaşlısı da. YAP-MA-YIN!
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Keskindemirci, çocukluk çağındaki aşı retlerinin toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı obezitesine dikkat çekti. Uzm. Diyetisyen Demirkıran, çocukluk çağının özellikle doğumdan itibaren ilk iki yıl büyüme ve gelişmenin çok hızlı olması nedeniyle çocuk sağlığı için önemli bir dönem olduğunu vurguladı.
İzmir'de üniversite öğrencisi Gaye Nur Kurt (22), yaklaşık 7 ay önce elde karıncalanma şikayetiyle başlayan ve ileriki dönemde ağrı hissiyle uyku bozukluklarına neden olan karpal tünel sendromundan 15 seanslık fizyoterapi desteğiyle kurtuldu.Fizyoterapist Dicle Caymaz, eldeki karıncalanma ve ağrı hissinin hafife alınmaması gerektiğini söyleyerek ihmal edilmesi durumunda karpal tünel sendromunun cerrahi operasyon gerektirebileceğini belirtti.
35 yaşın altında olan ve 1 yıl boyunca korunmasız düzenli cinsel birlikteliğe rağmen doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin vakit kaybetmeden hekime başvurmaları ve üreme sağlığına yönelik gerekli kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerekir. Bu süre kadın yaşının 35 ve üstü olduğu durumda ise 6 ay olarak düşünülmektedir diye konuşan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Işık Kaban; “Çiftlerimiz bize başvurduğunda öncelikle detaylı muayene yapılır ve A’dan Z’ye gerekli tüm tetkikler değerlendirilerek hem kadın hem de erkek kaynaklı karşılaşabileceğimiz tüm problemler araştırılır. Erkek için spermiogram, kadın için hormon testleri, AMH dediğimiz yumurtalık rezerv testi ve rahim filmi başlangıç değerlendirme testlerimizdir. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda çiftin aldığı tanıya göre bir yol haritası çizilir. Eğer çift genç yaştaysa ve çocuk sahibi olmaya engel olan belirgin bir problem görülmüyorsa bir müddet daha bekleme süresi tanınabilir.
Birçok kadının yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olan hormon bozuklukları, altta yatan farklı birçok hastalığın göstergesi olabiliyor. Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, adet düzensizliklerinden aşırı kilo alımına, saç dökülmesinden cilt problemleri ve gebe kalamamaya kadar farklı belirtilerle kendini gösteren hormon bozukluklarının kadının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkilemekle birlikte yaşam kalitesinin de düşmesine neden olduğunu söyledi. Op. Dr. Salar, zamanında tanı alan tüm hormonal bozuklukların tedavi edilebildiğini, buna karşın tedavi edilmediğinde sorunun kronikleştiğini söyledi.