Son dakika türk bilim insanları haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan türk bilim insanları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan türk bilim insanları haber sayfamızda...
Türk ve ABD üniversitelerinden genetik uzmanları, entelektüel yeti yetersizliği ve otizm spektrumuna yol açan CC2D1A genindeki farklılıkların değişik hastalıklara da neden olduğunu kanıtladı.
TÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın görevini başarı ile tamamlayıp dünyaya döndüğünü duyuran Yunan gazetesi Pentapostagma, 'Yunanistan yıldızları izlerken ilk Türk astronot dünyaya döndü' başlığını kullandı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü Dünya'ya ulaştı. Bakan Kacır, Gezeravcı'nın ailesiyle kavuşma anlarını sosyal medya hesabından paylaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açtığını kaydetti.
İBB Başkan Adayı Murat Kurum Üsküdar’da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Kurum “Bir deprem şehri olduğumuz kadar aynı zamanda oluşan depremlerle birlikte tsunami tehlikesi yaşama riskimiz de var. Kandilli Rasathanesi’ndeki hocalarımızla gerek deniz seviyesindeki değişikliği yani tsunami tehlikesini, gerekse depremlerin anlık dijital tespitlerini yapıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi yapacağımız bir protokolle tüm verileri anlık aktaran, bu verilere ilişkin tespit ve tedbirleri alan bir belediye anlayışımız olacak. El birliği içerisinde bu süreci yönetiyor olacağız. Çalışmalarımızı bilimin ışığında yapmak istiyoruz ” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde (GUHEM) video konferans aracılığıyla görüşme yaptı. Görüşme 20 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı’nın ilk ayağı olan 'İlk İnsanlı Uzay Misyonu' kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Alper Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüşme gerçekleştirdi. 'Orada bulunmandan kıvanç duyuyoruz' diyen Erdoğan, 'Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yer çekimsiz ortamdasın. Bu durum seni nasıl etkiliyor?' sorusunu yöneltti.
Tarihi uzay misyonu için heyecanlı bekleyiş bir gün uzadı. Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu ekibi taşıyacak roket, Türkiye saati ile 00.49'da uzaya fırlatılacak. Uzay yolculuğuyla ilgili açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kalkınma yarışında asla yeniden geri düşmeyecek, #MilliTeknolojiHamlesi’ni gerçekleştirmekten vazgeçmeyeceğiz. Ve şimdi insanlı uzay araştırmalarına başlıyoruz. Bu, Türk Milletinin ortak kazanımıdır." dedi.
Bir lohusa neler hisseder, neler yaşar, neden depresyona girer? Doğum yapmayanlar ya da etrafında yeni anne olmayanlar bu dönemin pek farkında olmuyor, oysa doğum kadar önemli bir süreç yaşanıyor...
İster turistik olsun ister çalışma hayatı için Türk vatandaşlarının yurt dışındaki en büyük kabuslarından biri de vize sıkıntısı. Bu sebeple pek çok kişi vizesiz gidip yaşayabilecekleri ve çalışabilecekleri yerler arıyor. Türk vatandaşlarından vize istemeyen kuzey ışıklarının ana vatanı öne çıkıyor.
En prestijli ödüllerden olan Nobel Ödülleri, her sene dağıtılıyor! İnsanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Nobel Ödül Töreni'nin çıkışı Alfred Nobel'e dayanıyor. Nobel, ardında bıraktığı vasiyeti ile çeşitli alanlarda devrim niteliğinde çalışmalara imza atanlara her yıl düzenli olarak Nobel Ödülleri'nin takdim edilmesine vesile olmuştur. İlk Nobel Ödülü, 1901 yılında sahibini bulmuştur. Türkiye'de ise Nobel alan ilk isim Orhan Pamuk olurken, 2015 yılında Aziz Sancar ikinci Nobel'in sahibi olmuştur. Görkemli Nobel Ödül Töreni bu sene ne zaman olacak? İşte, 2023 Nobel Ödülleri tarihi ve ödül hakkında diğer ayrıntılar...
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bugünkü açıklamalarını değerlendiren eski CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen, "Masadaki ortakların hepsine racon kesti, fırça çekti ve 'Hiçbirinizi istemiyorum' dedi. Yani burada Kemal beye de hatta iki tane çok methettiği belediye başkanına da. Bundan sonraki seçimler yine göreceksiniz, dönecektir. Söylediğim hep haklı çıkıyor. Yine ittifak yapacak. İttifaka veda etmedi. Ben ittifaka veda olduğunu zannetmiyorum. Bu meydan okumadır. Siyasetin dili, kimse bilmez bunu" diye konuştu. Sevigen, "Bazı beldelerde MHP ile de iş birliği yapabilir benim anladığım. Ama İstanbul'da, Ankara'da 'Fedakarlık yapmak bize düşer' demesi kapıları kapatmadığının belirtisidir" dedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, yazdıkları makaleyle deprem öncesinde atmosferde meydana gelen elektron hareketlerini inceleyerek, 'deprem sinyali' olarak kabul edilen 'deprem öncesi tetiklenen atmosferik değişimler teorisini' çürüttüklerini söyledi.
Dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sahte (çakma) ürün pazarı 1 trilyon doları aşmış durumda. İlk sırada Çin olsa da Türkiye de bu paydan en çok nasibini alan ülkeler arasında yer alıyor.
Türkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, ultra işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırdığı ortaya çıktı. Yapılan çalışmalar sonucu hazır çorba, noodle, paketlenmiş atıştırmalık ve tahıl gevreği gibi çok tercih edilen yiyeceklerin bağırsak kanseri riski açısından tehlike oluşturduğu kanıtlandı. Uzmanlar, söz konusu araştırmanın sonucunda ise günlük hayatın bir parçası haline gelen bu yiyeceklerin her ne kadar pratik olsa da sağlık üzerinde geri dönüşü olmayan zararlar oluşturduğunu vurguladı.
Türk bilim insanları yeni bir çalışmaya imza attı. Filtre kahvenin içindeki hangi bileşenlerin kanseri önlediğine yönelik 13 bilim insanının yürüttüğü araştırma sonucunda, kahvede karaciğer kanser hücrelerinin üremesini baskılayan 15 yeni mikroRNA zinciri tespit edildi.
Türk bilim insanları, içinde bulunduğumuz on yıl bitmeden önce kanserin yeni bir tedavisini bulabileceklerini söyledi. Biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanser tedavisiyle ilgili önemli mesajlar verdi.
Türk bilim insanları Türkiye’ye doğalgaz merkezi kurulma projesini Putin’den 3 ay önceden hazırlamış. Enerji Sistemleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nafiz Maden’in danışmanlığında geçtiğimiz temmuzda tamamlanan 'Avrasya Enerji Güvenliğinde Merkez Ülke Türkiye' isimli yüksek lisans tezi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Avrupa'ya tedarik için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurulabilir” söylemlerinin ardından gündeme geldi. Prof. Dr. Nafiz Maden, Putin'in açıklamasından 3 ay önce hazırlanan proje için, "Bizi artık transit geçiş ülkesi olmak yerine merkez ülke olma konumuna getirecek" dedi.
Türk bilim insanları tarafından geliştirilen Radyofrekans (RF) tedavisinin hastalardaki başarı sonuçları Dünya Nöroşirürji Dergisi tarafından yayınlandı. Yayınlanan sonuçlara göre 3 ve 6 aylık değerlendirmelerde hastaların ağrılarının azaldığı, metastaz yapmış hücrelerin yok olduğu, prosedürel dönemde herhangi bir ciddi komplikasyon olmadığı, yağ embolisi, viseral veya nöral hasar, hipotansiyon ve ölümün meydana gelmediği belirtildi.
Koronavirüs salgını döneminde onaylanan ilk aşıyı geliştiren Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci geçtiğimiz aylarda kanser tedavisi için aşı çalışmaları yaptıklarını duyurulmuştu. İki bilim insanının geliştirdiği kanser aşısının ilk sonuçlarının başarılı olduğu ortaya çıktı. Pankreas kanseri üzerine yapılan mRNA teknolojisine sahip kanser aşısı 16 hastaya uygulandı. Hastaların yarısı kanseri tamamen yenerken, dokuz doz aşıya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Akşam Postası yine kapını çalıyor! Kira artışlarına sınırlama! Geçtiğimiz aylarda kira artışı yapanlar ne yapacak? - Kuran-ı Kerim'e tekme atma olayında 3 öğrencinin cezası belli oldu! - Anadolu Otoyolu'da tanker devrildi! Ankara ve İstanbul istikameti trafiğe kapandı. Daha fazlası için Akşam Postası.