Son dakika vaka sayısı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan vaka sayısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan vaka sayısı haber sayfamızda...
Yaşlanma, sigara ve alkol kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi, kötü beslenme ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin ağız kanseri riskini artırdığını belirten Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Nur Kahraman, “Ağız içinde oluşan bazı lezyonlar (örneğin, beyaz veya kırmızı lekeler) kansere dönüşebilir. Sigara ve alkol; özellikle ikisinin aynı anda tüketimi, ağız kanserinin en yaygın sebeplerindendir” dedi.
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, son günlerde Çin'de hızla artan HMPV virüsüne yönelik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özkaya, virüsün özellikle kış sonu ve ilkbahar aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Mevsimsel dağılımı tam olarak bilinmeyen HMPV, daha çok 2 yaşından küçük çocuklarda ciddi enfeksiyonlara yol açıyor. Astımla da karışabilen akut bronşiyolit gibi tablolara neden olabiliyor" dedi.
Kış ayları, soğuk yüzünü göstermeye başladı. Aciller; öksüren, ateşlenen ve göğüs ağrısı çeken hastalarla dolup taşıyor. Hastanelere yapılan başvuruların nedenlerden biri de pnömoni. Halk arasında zatürre olarak bilinen bu hastalık, sıradan bir üşütmenin çok daha ötesinde. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aygül Güzel, pnömoni ile ilgili tüm detayları açıklıyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Özgür Yaşar, hava kirliliğinin, çevresel etkenlere karşı oldukça hassas olan gözlerde konjonktivit başta olmak üzere çok sayıda ciddi hastalığa neden olabileceğini söyledi.
Muğla'nın Milas ilçesinde yaşayan ve 11 Kasım'da tedavi gördüğü İzmir'de AIDS'den hayatını kaybeden 13 yaşındaki A.E.K.’in babası K.K. ifadesinde, "Ev içinde tüm önlemleri aldık. Nasıl bulaştığını bilmiyorum" dedi.
Son yıllarda dünyada hızla yayılan sessiz bir tehdit, herkesin dikkatini çekiyor. İnsanların yaşam alışkanlıklarını sorgulatan bu durum, düşündüğünüzden çok daha yaygın bir hale gelmiş durumda. Uzmanlar, bu büyüyen sorunun ciddiyetine dikkat çekerken, alınacak basit önlemlerle büyük farklar yaratılabileceğini vurguluyor. İşte bu artışın perde arkasında yatan detaylar!
Fibromiyaljinin günümüz hastalıklarından birisi olduğunu söyleyen Uzman Dr. Derya Can, hastanın yapmak istediğini ağrıları yüzünden yapamadığını ve bu yüzden depresyona girmiş gibi hissettiğini söyledi. Dr. Can, “Hastaların her yeri ağrıyor. Sabah yataktan çıkamama, kalktığında yorgunluk ve halsizlik hissetme, gün içinde enerji düşüklüğü, hiçbir şey yapmak istememe gibi durumlar da eşlik ediyorsa bu sefer fibromiyalji diyebiliyoruz. Hayatımızda spor ve egzersiz de yoksa, stres kaynakları çoksa, işimizi ya da bulunduğumuz yeri değiştiremiyorsak, bu faktörler zamanla tekrar tetikleyici olabilir. Bunun hemen gerçekleşmesini beklemeyiz ama yıllar sonra sorunlar tekrar başlayabilir” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, akut bronşitin yaygınlaştığına dikkati çekerek tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Özlü, akut bronşitte ilk belirtilerinin boğaz ağrısı, hafif ateş ve burun akıntısı olduğunu ancak enfeksiyonun bronşlara inmesi ile göğüs ağrısı ve şiddetli öksürüğün ortaya çıktığını belirtti. Özlü, akut bronşitin hafif seyirli ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade edip, hastaları da hekimlere başvurması konusunda uyardı.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, 10 yaş altı çocuklarda el, ayak ve ağız hastalıklarının arttığını söyleyerek, hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çekti.
Pandemi sonrası dönemde 2024 yılı birçok hastalığın yeniden yayılma eğilimi gösterdiği bir yıl oldu. Bu artış, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve koruyucu önlemlerin gevşetilmesiyle ilişkilendiriliyor. Özellikle bazı hastalıklar, beklenmedik şekilde geri dönerek toplumsal sağlığı tehdit etmeye başladı. Avrupa ve ABD'deki boğmaca hastalığına bağlı vaka sayısının yükselmesi, dikkat çekici verilerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Son dönemde artan konjonktivit vakaları, halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde ve alerji dönemlerinde bu rahatsızlık çok daha sık gözlemlenir. Gözde kızarıklık, kaşıntı, sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren konjonktivit, bulaşıcı özellik de taşıyabilir. Tedavi edilmediğinde ise daha ciddi göz sorunlarına yol açabilir. Peki, konjonktivit nedir, nasıl bulaşır? Göz sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şennur Haberal konu hakkında tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı.
Reid Hoffman, modern dünyanın vizyoner isimlerinden biri... Kurucusu olduğu LinkedIn’i 26 milyar dolara satıp Airbnb’nin erken yatırımcılarından biri olan Hoffman, ta 1997’de; henüz ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının adı sanı bile ortada yokken, bilişim teknolojilerinin iş gücünü nasıl dönüştüreceğini anlatmış ve bire bir haklı çıkmıştı. Bu nedenle onun ağzından çıkan sözler iş dünyası tarafından çok dikkate alınıyor.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 'küresel acil durum' ilan etmesine neden olan maymun çiçeği virüsü merak konusu olmaya devam ediyor. Virüsün görüldüğü 16 ülkenin 13'ü Afrika'da. 13 Afrika ülkesinde vaka sayısı 17 bin 541 olurken, hastalığa bağlı 517 ölüm kaydedildi. DSÖ, hastalığın hızla yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu açıkladı. Hürriyet'ten Melike Çalkap'ın haberine göre, kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlar açıkladı...
Türkiye'de geçtiğimiz yıl 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı koyulurken ülkemiz aynı zamanda erkeklerde akciğer kanseri görülme oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri oldu. 1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla açıklama yapan Torasik Onkoloji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel "Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'inden hala sigara sorumludur. Bu nedenle sigarayı bırakma akciğer kanserini önlemede en etkili yöntemlerden. Ayrıca, iş yerlerinde ve evlerde hava kalitesinin artırılması, zararlı gaz ve kimyasallara maruziyetin azaltılması da önemli koruyucu tedbirler arasındadır" dedi. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ise "Türk Toraks Derneği olarak halkımızı akciğer kanseri konusunda bilinçlenmeye ve erken teşhis için gerekli sağlık kontrollerini ihmal etmemeye davet ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.
Viral hepatitlerin, dünya genelinde ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, pandemi döneminden sonra alkolik hepatit vakalarında artış yaşandığını belirterek, “Alkolik hepatit, fazla miktarda ve düzenli olarak alkol tüketimine bağlı gelişen karaciğerde birikime bağlı bir hasarlanmadır. Pandemi öncesine göre alkolik hepatit yüzde 50’den fazla oranla artmış durumda. Bu, korkutucu bir tablo. Yağlı karaciğer hastalığı da başta olmak üzere çok sayıda hastalığın en önemli nedeni olan obezite artışı hepatiti tetikliyor . Hepatit C, artık yerini yağlı karaciğere bağlı hepatit hastalığına bırakmış durumda diyebiliriz” dedi.
Yaz ishali, özellikle sıcak havalarda görülen bir mide-bağırsak enfeksiyonu. Bu hastalık, kirli su ve gıdalardan kaynaklanıyor. Mikroorganizmalar, sıcak havalarda hızla çoğaldığından dolayı ishal riski artış gösteriyor. Başlıca belirtileri sık ve sulu dışkılama, karın ağrısı ve mide bulantısı oluyor. Yaz ishalini önlemek için pek çok konuya dikkat etmek gerekiyor. Sıcak havalarda girilen havuzun hijyeninden yemeklerin sıcaklığına kadar her noktada dikkatli olmak önem taşıyor. Peki, yaz ishali neden oluyor? Bu sağlık probleminden korunmanın yolları var mıdır? Tedavi edilmezse risk barındırıyor mu?
Koronavirüs salgını hala dünyayı etkisi altında tutarken, Pakistan'da yeni bir salgın daha baş gösterdi. Pakistan’ın Pencap eyaletinde şu ana kadar bulaşıcı "kırmızı göz" (konjonktivit) hastalığına yakalananların sayısı 86 bin 133'e yükseldi. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın kırmızı göz salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Pek çok insan parmaklarını çıtlatmayı alışkanlık haline getirmiştir. Parmak çıtlatmak, parmak eklemlerini hızla büküp gererek bir çıtırtı sesi üretmek anlamına geliyor. Ancak bu eylemin sağlığa olan etkileri konusunda farklı görüşler bulunuyor. Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Ortopedisi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, günümüzde birçok kişinin alışkanlığı haline gelen parmak çıtlatmanın zararlı olup olmadığı ve kireçlenme ile bağlantısı hakkında merak edilenleri sizler için cevaplıyor.
Viktorya Dönemi'nde ortaya çıkan ve saray hastalığı olarak da bilinen o hastalık, milyonlarca kişiyi etkisi altına almış durumda. Ağrıdan kıvrım kıvrım kıvrandıran, her gün yediğimiz besinlerle birlikte vücudumuza yüklenen o hastalık, tüm vücudumuzu etkileyip organları da yavaş yavaş bitiriyor! İşte düşman başına bile gelmesin diyeceğiniz, zamanında Fatih Sultan Mehmet'i de pençesinde kıvrım kıvrım kıvrandıran o hastalık...
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Yetmiş, Adenovirüs ve Rota Virüs enfeksiyonlarının şiddetli ishallere sebep olabildiği ve kreşlerde salgın vakalarının arttığını bildirdi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Yetmiş, Adenovirüs ve Rota Virüs enfeksiyonlarının şiddetli ishallere sebep olabildiği ve kreşlerde salgın vakalarının arttığını bildirdi.
Çoğunlukla 5-15 yaş arası çocuklarda görülen, yanaklarda oluşan döküntülerden dolayı ‘tokat yemiş gibi' kıpkırmızı bir görünüm oluşturan parvovirüs B19 yani beşinci hastalık son günlerde sıklıkla gündeme geliyor. Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş da hastalığın belirtileri ve oluşturduğu etkilere yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Çokuğraş, beşinci hastalıkla karıştırılabilecek hastalıklara ilişkin bilgi verirken ailelere de uyarılarda bulundu.
Doğa, insanoğluna sağlık için gerekli olan birçok mucizevi kaynak sunuyor. Bu kaynaklardan biri de koyun yünü yağıdır. Koyun yünü yağı, deriden elde edilen doğal bir yağ olarak karşımıza çıkıyor ve içeriğinde D vitamini bulunuyor. Diyetisyen Gülçin Işık, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez olan D vitamini ve D vitamini eksikliği hakkında merak edilenleri sizler için anlatıyor.